Dragoş Pătraru: “Puterea de negociere este cea mai mare putere”

Jurnalistul Dragoş Pătraru a stat de vorbă cu tinerii angrenaţi în programul Young Leaders Speak Out for European Values şi le-a povestit ce stă în spatele succesului emisiunii sale “Starea Naţiei” –

Dragoş i-a sfătuit pe tineri să își exerseze “puterea de negociere”, despre care el a spus că a obţinut-o în 20 de ani. Cum se obţine această putere? Devenind foarte bun în domeniul în care profesezi. Chiar cel mai bun.

“Este important să devii atât de bun în ceea ce faci încât să impui TU condiţiile de negociere. Iar angajatorul sau cel cu care stai de vorbă să nu se poată lipsi de tine”, a spus el.

Jurnalistul i-a sfătuit pe tineri să citească cât mai mult şi le-a recomandat şi o serie de cărţi pe care le-a numit “iluminatoare”. Printre acestea, se numără “Homo Sapiens” şi “Utopie pentru realişti”, scrise de Rutger Bregman, “Sapiens”, “21 de lecţii pentru secolul XXI” şi “Homo deus”, semnate de Yuval Noah Harari. Dragoş consideră că aceste cărţi îi vor ajuta pe tineri să-şi construiască o imagine realistă despre lume și să construiască pornind de la premisele corecte.

De asemenea, pentru a reuşi pe plan profesional, Dragoş spune că este extrem de importantă nepăsarea. “Nu în sensul de a nu participa la ce se întâmplă în jurul tău, ci în sensul de a nu te lăsa atins de răutăţi şi eventuale şantaje”, a detaliat el.

Nu este un lucru uşor, pentru că, spune jurnalistul, este imposibil să rupi raţionalul de emoţional. Antrenamentul este totul însă, aşa că recomandă cărţile “Arta subtilă a nepăsării”, de Mark Manson, “Peak”, a lui Roland Smith, “Paradoxul cimpanzeului”, scris de Steve Peters şi “Povestea noastră” şi “Incognito”, semnate de David Eagleman – cărţi care ajută la înţelegea raţionalului şi a emoţionalului deopotrivă.

Printre sfaturile pe care Dragoş le-a dat tinerilor din proiect se numără acela de a ţinti cât mai sus în ceea ce fac şi de a avea mereu un plan de rezervă, iar aici recomandă cartea “A doua curbă” a lui Charles Handy.

“Să nu-ţi fie ruşine să munceşti niciodată! Chiar dacă şeful îţi spune că o să ajungi de la birou la tarabă, în piaţă. Nu contează! Atâta timp cât ai o opţiune, nu te lăsa călcat în picioare de nimeni”, a conchis jurnalistul.

Printre cărţile pe care el le-a recomndat tinerilor din programul Young Leaders Speak Out for European Values se mai numără “Ultraînvăţarea”, a lui Scott H. Young, şi “Excepţionalii – Povestea succesului”, semnată de Malcolm Gladwell, pentru că Dragoş este de părere că niciodată nu este prea târziu pentru a învăţa lucruri noi şi niciodată nu poţi spune că ai învăţat prea mult.

Mai mult, el spune că devii mai bun “citind, vorbind mult cu oameni mai deştepţi decât tine, măsurându-ţi permanent nivelul şi identificând exerciţiul metodic care ţi se potriveşte”.

*Acest articol face parte din proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Fundației World Vision România și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene