Egalitatea de gen este un subiect dezbătut intens la nivel European – femeile şi bărbaţii trebuie să se bucure de drepturi egale: egalitate în procesul decizional, încetarea violenţei împotriva femeilor, eliminarea diferenţelor de remunerare între femei şi bărbaţi, accesul egal la educaţie şi la locuri de muncă.
Acest subiect vast a fost dezbătut şi de Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision România, cu elevii din programul Young Leaders Speak Out for European Values, într-un seminar de advocacy. Tinerii au prezentat exemple de încălcare a egalităţii din gen din comunităţile lor.
S-a adus în discuţie violenţa domestică, iar una dintre fete a povestit cum o vecină de-ale ei se confruntă cu aşa ceva. Şi, deşi este o femeie educată, alege să stea alături de partenerul abuziv. Tinerii au concluzionat că de vină este educaţia primită în familie, valorile cu care a crescut şi mentalitatea oamenilor din jur. Toate acestea trebuie schimbate în România!
Ce este de făcut? Femeia are nevoie de consiliere de specialitate pentru că, de cele mai multe ori, victimele sunt dependente emoţional de abuzator.
Un alt exemplu venit de la tineri a fost cazul unei colege care a abandonat studiile şi, deşi profesorii şi colegii au încercat să o convingă să se întoarcă la şcoală, a refuzat ajutorul. Soluţia ar fi, în opinia tinerilor, existenţa unui consilier şi a unui psiholog în şcoli. Dar nu doar pe hârtie, aşa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, ci specialişti care să lege într-adevăr relaţii cu elevii.
Iar după ce tinerii au povestit despre abuzurile din comunităţilor lor, Mihaela Nabăr le-a vorbit despre lipsa egalităţii de gen din lumea adulţilor. Ea le-a spus că, la nivel european, femeile câştigă în medie cu 16% mai puţin decât bărbaţii, având aceleaşi poziţii în companii şi aceleaşi responsabilităţi. În România, diferenţa este de 32%.
Mihaela Nabăr le-a explicat tinerilor că trebuie să sesizeze abuzurile atunci când le constată. Ei trebuie să fie vocali, dacă vor să vadă o schimbare în societate. Trebuie să-şi asume acţiunile lor, să asculte, să audă, dar să riposteze atunci când e cazul.
*Acest articol face parte din proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Fundației World Vision România și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene