Sfaturi de la Dragoş Pătraru pentru tinerii din proiectul Young Leaders: “Nu vă fie frică să luptaţi cu neregulile din sistem”

“Schimbarea vine cu fiecare dintre noi, chiar dacă suntem nevoiţi să acţionăm singuri, uneori!” – este una dintre lecţiile predate tinerilor de jurnalistul Dragoş Pătraru, în cadrul întâlnirii cu tinerii din programul Young Leaders Speak Out for European Values.

El a povestit cum, în anii 90, elev de liceu fiind, a introdus paza în şcoala în care învăţa. Şi la vremea respectivă era fenomenul de bullying. Liceenii erau, de multe ori, buzunăriţi în faţa şcolii, iar mulţi dintre ei se temeau să mai vină la şcoală. Astfel că, Dragoş a mobilizat întreaga şcoală. A adunat toţi elevii în curtea liceului la prânz, când se făcea schimbul de ture, şi a obţinut aproape 1.000 de semnături pentru introducerea pazei în şcoală. Documentul l-a înmânat conducerii şi, în câteva zile, a fost angajat un paznic.

Jurnalistul a subliniat că este extrem de important ca tinerii să semnaleze neregulile din jurul lor, chiar dacă nu se simt sprijiniţi. “Chiar şi singuri putem fi puternici, dacă ne cunoaştem drepturile şi ştim cum să acţionăm”, a spus el.

De asemenea, Dragoş Pătraru a prezentat paşii pentru reclamarea şi schimbarea unui profesor abuziv, caz expus de una dintre tinerele participante la discuţie. El a spus că trebuie început cu reclamaţie la conducerea şcolii, apoi cu reclamaţie la Inspectorat, în cazul în care nu se iau măsuri. Toate aceste reclamaţii trebuie făcute în scris şi cerut număr de înregistrare. De asemenea, trebuie solicitat răspuns în scris. Iar dacă răspunsul nu este primit în termenul prevăzut de lege, el îi sfătuieşte pe tineri să meargă direct în Instanţă, cu toate documentele probatorii: cereri, reclamaţii, toate cu numere de înregistrare.

“Sunt foarte importante aspectele care ţin de cetăţenie. Ele înseamnă PUTERE”, a mai spus jurnalistul, şi a dat câteva sfaturi:

– elevii trebuie să cunoască cine sunt consilierii locali ai oraşului în care trăiesc

– şcolile sunt finanţate de consiliile locale, deci ele sunt parte din rezolvarea problemelor în şcoli

– şedinţele de Consiliu Local sunt publice. Oricine se poate înscrie la cuvânt şi poate expune problema cu care se confruntă la şcoală, de exemplu

“Nu vă fie teamă că veţi greşi, pentru că o veţi face cu siguranţă. Şi uneori greşelile voastre vor fi imposibil de reparat, dar este important să învăţaţi din ele. Pentru că doar aşa într-o zi nu veţi mai greşi”, a conchis realizatorul emisiunii “Starea Naţiei”.

*Acest articol face parte din proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Fundației World Vision România și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene