Sprijinim fetele de la sat să combată violența domestică, alături de Alka

Cosmina și Cătălina sunt două dintre adolescentele de la sate care își doresc un viitor mai sigur și demn. Pentru ele, pentru prietenele lor, pentru mamele și surorile lor și pentru toate fetele și femeile din satele lor din Ialomița, cât și dincolo de ele. Ele sunt fetele de la sat care vor să combată violența domestică.

Ambele au repere puternice în familie, cât și în activitățile extrașcolare, care le-au învățat să se iubească pe ele și să fie puternice mai ales atunci când ar putea deveni victime ale abuzului sau ale violenței domestice.

Cosmina și Cătălina sunt două tinere care nu urmează modelul tradițional în sensul de ce așteaptă o comunitate din mediul rural sau chiar societatea românească per ansamblu de la o tânără de la sat ca să facă în viitor.

Cosmina își dorește să devină polițistă, iar în timpul liber practică artele marțiale. Spune că nu este de acord ca fetele și mamele să muncească mai mult într-o gospodărie decât bărbații. Iar pe orice femeie care este într-o relație abuzivă o sfătuiește „să renunțe cat de repede posibil, altfel va avea de suferit“.

Cătălina vrea să ajungă chef într-un restaurant de renume

Cătălina își dorește să ajungă chef într-un restaurant de renume, chiar dacă de cele mai multe ori o astfel de poziție este ocupată mai mult de bărbați. Crede că tărie că generația ei este „mai evoluată, pentru că are acces la mai multă informație și, drept urmare, poate învăța din greșelile părinților sau bunicilor“. Persoana pe care tânăra o apreciază cel mai mult este mama ei, fiindcă este puternică și pentru că o ajută să treacă peste orice greutate. Cătălina sfătuiește toate fetele și femeile care sunt victime ale violenței în familie sau în cuplu „să se îndepărteze cât mai mult de persoanele negative și să pună mereu pe primul loc siguranța lor.“

Ce presupune proiectul pilot care va ajuta fetele să combată violența domestică

Cosmina și Cătălina sunt două dintre cele 50 de tinere de la satele din județul Ialomița care s-au înscris în programul-pilot desfășurat împreună cu Alka. Prin acest program, fetele vor beneficia de sesiuni de formare pe tematici ca  stima de sine, autocunoaşterea, igiena și îngrijirea personală, relaţionarea și problematica violenţei (înțelegerea formelor de violenţă şi identificarea de soluţii).

Totodată, fetele vor beneficia de orientare vocaţională (identificarea de abilităţi, orientare în carieră, public speaking) consiliere psihologică individuală, școlară, socială și socio-emoţională.

Sesiunile sunt susţinute de specialişti în relaţii sociale, asistenţi sociali, psihologi, reprezentanţi ai mai multor asociaţii specializate în promovarea, respectarea şi apărarea drepturilor femeilor, cât şi de experţi din cadrul Poliţiei Române şi al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

Care sunt datele care stau la baza proiectului

Numărul româncelor care au fost victime ale violenţei domestice a crescut cu 10% în 2021, conform celor mai recente date ale Poliţiei Române. În jur de 65% dintre victimele violenţei în familie sau în cuplu sunt femei şi 17% sunt minori. Totodată, jumătate dintre victimele agresiunilor sexuale sunt adolescenţi și 31% preadolescenţi, dintre care 29% dintre minori au vârste cuprinse între 4 şi 7 ani, potrivit aceleiași instituții.

Un sondaj desfășurat de World Vision România în septembrie 2021 arată că aproape 25% dintre femeile din România experimentează o formă de violenţă – fizică, emoţională sau sexuală. Sondajul mai arată 80% dintre copiii abuzați sexual sunt fete.

Alte rezultate ale chestionarului aplicat, la începutul anului 2020, pe un eşantion de 1600 de respondenţi.

Peste 70% dintre fetele cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani evită să participe la activități cotidiene firești, întrucât se simt complexate, că nu sunt suficient de deștepte sau de frumoase;

75% dintre adolescentele cu stima de sine scăzută se implică în activități periculoase (bullying, absenteism sau dezvoltă tulburări alimentare);