Sfatul jurnalistei Sanda Nicola pentru elevii care vor să urmeze o carieră în jurnalism: “să fie sinceri cu ei înşişi”

Cu o experienţă de 25 de ani de jurnalism, Sanda Nicola se numără printre mentorii Young Leaders Speak Out for European Values. Invitată la unul dintre workshop-urile programului, Sanda a povestit de ce s-a apucat de presă, de ce a renunţat la presă şi care sunt principalele lucruri de care trebuie să ţină cont un bun jurnalist, dar şi un bun comunicator.

Astfel, Sanda Nicola, un om cu un optimism debordant, i-a sfătuit pe tinerii din program să-şi traseze un drum în viaţă, dar să nu ezite să se abată de la acest traseu. “Pentru că viaţa poate avea pentru voi planuri mai mari şi mai frumoase decât aveţi voi”, a spus ea.

Fosta jurnalistă a povestit cât de dezamăgită a fost atunci când, la finalul clasei a 12-a, a picat admiterea la Facultatea de Jurnalism din Cluj. Cu toate acestea, acum spune că acest eşec a fost, de fapt, şansa ei, pentru că Pro TV a deschis o staţie locală la Deva. A dat concurs şi a obţinut postul de reporter-prezentator ştiri. În anul următor, la doar 19 ani, a urmat cursurile intensive de jurnalism radio organizate de BBC World Service la Academia de Teatru și Film din București. A început apoi o bogată carieră în presa centrală, Sanda Nicola realizând și prezentând emisiuni de știri și reportaje la mai multe televiziuni și posturi de radio naționale.

Sfatul Sandei pentru cei care vor să urmeze o carieră în jurnalism? Să fie sinceri cu ei înşişi.

“Dacă vreţi să faceţi bani mulţi, vă rog eu să nu alegeţi jurnalismul. Din jurnalism curat nu se fac bani. Majoritatea investigaţiilor mari, care au zdruncinat din temelii sisteme şi instituţii, au fost făcute de jurnalişti săraci. Apoi, dacă aţi ales să deveniţi jurnalişti, fiţi sinceri cu voi şi cu publicul vostru. Puneţi-vă întrebări: de ce fac eu materialul ăsta? Ce vreau eu să afle oamenii despre asta?”, a spus Sanda.

De asemenea, lecţia cea mai importantă pe care a învăţat-o din profesia de jurnalist şi care o ajută şi acum este aceea de a pune la îndoială tot ce aude, tot ce i se spune.

“Atunci când există un sâmbure de îndoială, există curiozitatea şi pornirea de a investiga. Te ajută ca jurnalist, dar te ajută mai ales ca om. Astfel, şansele să cazi în plasa unui fake-news sunt mai mici”, a explicat Sanda.

De unde ne informăm

Sanda a ales “reconversia profesională”, astfel că în toamna anului 2020 a început un doctorat în Științe Geografice la Universitatea din Liège. Dar urmărește în continuare surse de știri din România: “Îi cunosc pe cei de la Recorder încă de la începutul proiectului. Sunt foarte buni, dar este loc de mai bine. Ca jurnalist, este definitoriu ce faci atunci când greşeşti. Încerci să pasezi vina? Încerci să acoperi greşeala? Îţi recunoşti greşeala şi încerci să repari? După cum ştiţi, cei de la Recorder au revenit asupra investigaţiei BOR, recunoscând că au făcut o greşeală. Au crescut enorm în ochii mei”, spune Sanda, care spune că mai urmăreşte programele televiziunii publice, dar şi blogurile unor jurnalişti.

Sanda Nicola a fost asaltată cu întrebări de participanţii la workshop. Şi pentru că timpul s-a dovedit a fi prea scurt pentru a răspunde tuturor curiozităţilor tinerilor, Sanda a promis că va reveni în cadrul programului Young Leaders Speak Out for European Values.

*Acest articol face parte din proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Fundației World Vision România și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene