Alina și Marian puteau fi încă doi dintre tinerii nevoiți să renunțe la liceu. Dar cu ajutorul prietenilor de la Cegeka am reușit să-i susținem în continuarea studiilor prin bursele din programul Vreau în clasa a 9-a. Amândoi sunt acum în clasa a XII-a și au planuri pentru un viitor mai bun. Cegeka sprijină elevii din mediul rural.
Deși potrivit legislației în vigoare, educația este gratuită și obligatorie până la liceu, peste jumătate dintre elevii care termină clasa a VIII-a nu merg mai departe. Motivul? Părinții lor nu au bani pentru navetă, cămin/cantină, haine sau rechizite. România este țara cu cei mai mulți oameni care trăiesc în risc de sărăcie din UE, potrivit Eurostat. În același timp, țara noastră investește și cel mai puțin din Europa în educația copiilor.
Pentru ca tinerii de azi să devină adulții și cetățeni responsabili de mâine, cu impact pozitiv asupra comunităților lor, este nevoie să le oferim acces la o educație de calitate. Noi asta facem prin programul Vreau în clasa a 9-a alături de donatorii noștri.
Alina și descoperirea unor noi orizonturi
Alina (18 ani) a învățat până în clasa a VIII-a la școala din satul ei, la 40 de km de Vaslui. Liceul însă și-a dorit să-l facă într-un oraș mare, în Iași. Aici a considerat că va avea mai multe oportunități de dezvoltare. Așa că s-a mutat în Iași, la un cămin, unde plătește 500 de lei pe lună. Tânăra învață la un liceu cu profil pedagogic.
Recent, ea a fost plecată cu o bursă Erasmus în Spania. A fost foarte încântată să vadă cum arată sistemul educațional într-o altă cultură, iar interacțiunea cu oameni din alte țări i-a deschis noi orizonturi de cunoaștere.
După ce va absolvi clasa a XII-a își dorește să facă o facultate tot de pedagogie, iar mai departe să fie educator pentru copiii cu cerințe educaționale speciale (CES). Alina își dorește ca toți copiii să aibă șansa unei educații de calitate, indiferent de unde vin sau dacă au nevoi diferite de ale majorității.
Despre programul Vreau în clasa a 9-a, Alina ne-a spus că a ajutat-o să-și dezvolte spiritul creativ și să lege mai ușor prietenii cu oamenii de lângă ea. Asta îi dă acum încredere în ea că va fi educatoarea de care cei mici au și vor avea nevoie.
Marian, un viitor programator pasionat de muzică clasică
Marian vine dintr-o familie cu trei copii, dintr-un sat din județul Vaslui, și învață la un liceu din orașul Negrești. Despre acest oraș s-a scris de mai multe ori în mass-media că este unul dintre cele mai sărace orașe din Europa. Ca să ajungă la liceu, Marian trebuie să facă naveta zilnic 12 km cu microbuzul. Însă el nu se plânge. Face acest efort de aproape 4 ani, pentru că știe că merită să investească în educația lui.
După liceu, își dorește să meargă la o facultate în domeniu IT sau al ingineriei în construcții. În timpul liber, Marian ascultă muzică, inclusiv clasică, și cântă la orgă.
Despre participarea în programul Vreau în clasa a 9-a Marian spune că i-a schimbat „radical“ gândirea. Aici a găsit un spațiu în care a putut să se exprime liber și în care și-a dat seama ce-și dorește de la viitor.
„În acest program nu numai că participăm la activități educative, dar suntem ca o familie, unde ne împărtășim experiențe și unde discutăm despre tot ce ne dorim. Întâlnirile sunt interesante și atractive, deoarece vorbim despre situații de viață care ne privesc și trebuie tratate ca atare. Îmi pare foarte bine că sunt beneficiar al acestui proiect și îmi va fi greu să mă împac cu ideea că peste câtva timp proiectul va lua sfârșit”, ne-a mărturisit Marian.
Alina și Marian sunt doi dintre cei cinci bursieri ai programului Vreau în clasa a 9-a, care primesc o șansă la educație, prin sprijinul oferit. Cegeka sprijină elevii din mediul rural. Însă accesul la educație costă – fie că vorbim de meditații sau alte forme de mentorat, burse, activități de dezvoltare personală, consiliere ori tabere de vară. Educația are nevoie de o investiție financiară pe care noi o putem susține doar cu ajutorul partenerilor și donatorilor noștri.