Mihai, un voluntar ancorat în lumea computerelor, filosof, tată și mentor – meditator în timpul liber, este unul dintre oamenii care le insuflă liceenilor din programul „Vreau în clasa a 9-a” dorința de a-și continua studiile și a reuși prin forțele proprii.
Ce materii preferate aveai la liceu?
Informatică, Filosofie, Psihologie, Economie.
Ce specializare ai avut în liceu?
Informatică.
Ce visai să te faci când vei fi mare?
Electronist.
Care e super-puterea ta?
Intuiția.
De cât timp ești alături de elevii din VC9?
2 ani.
Ce impact crezi că are proiectul VC9 în viața copiilor?
Încă un punct de sprijin pentru ascensiunea lor.
Dar în viața ta?
Plăcerea de a fi de folos.
Ce faci în timpul liber?
Văd filme, ascult muzică.
Privind înapoi spre bacalaureat, ce gânduri, sentimente îți vin?
Bac-ul a fost un pas mic comparativ cu ce a urmat, însă fără el nu ar fi existat restul. Tot cred că meritam o notă mai mare de 7.50 la filosofie, a fost cea mai mică notă a mea la bac! 😊
Cartea preferată?
„Politica viitorului” de Jamie Susskind.
Ce muzică asculți?
Rock, Pop, Clasică.
Dacă ai putea merge oriunde acum, care ar fi destinația?
Valea Loarei, Franța.
Cum poți tu schimba lumea?
Puțin câte puțin.
Ce faci tu în proiect? Cum ajuți?
Meditez un licean la informatică și fac mentoring de carieră cu o liceană.
Persoana ta preferată?
Fiul meu.
Care e cea mai importantă lecție învățată în ultimul an?
Să întreb „vrei să te ajut” înainte să încep să o fac.
Care consideri că sunt cele mai mari provocări pentru un elev de liceu de la sat?
Deseori lipsa unor profesori competenți și motivați. Lipsuri materiale. Lipsa viziunii mai largi despre ce se poate face în alte părți din țară.
Ce le spui oamenilor care nu cred că educația e șansa unei vieți mai bune?
Îi întreb dacă au părinți milionari. Dacă nu au părinți milionari, singura șansă reală de a avea un salariu îndestulător este să termini o facultate. Diploma este minimum ca să fii chemat la interviu. Apoi contează cât de mult ai învățat în acea facultate și pe lângă, cât de repede înveți la job si cât se pot baza oamenii pe tine.
De ce crezi tu că există acest program, Vreau în clasa a 9-a?
Pentru a da o șansă REALĂ copiilor cu situații materiale sau sociale mai dificile să se apropie de potențialul intelectual și uman de care sunt capabili.
Cum a fost copilăria ta?
Nu aveam o situația materială strălucită, însă părinții au făcut eforturi să avem cele necesare pentru a învăța. Nu am văzut marea până în facultate (când am mers cu o fundație la un curs de web). Am avut noroc de profesori buni care m-au susținut, chiar cu meditații aproape gratis – părinții le mai duceau câte ceva de la țară, că era în timpul comunismului și nu prea se găsea orice în comerț.
Ce ai învățat de la copiii pe care îi mentorezi?
Tinerii din ziua de azi sunt mult mai “dezghețați” decât eram eu la vârsta lor, sunt mai deciși în ceea ce vor. Au însă și provocări noi, mai multe tentații și mai multă informație din care este greu să alegi esențialul. Ce au ei nevoie nu sunt informații, ci un ajutor în a se adapta acestei lumi în rapidă schimbare.
Interviul cu Mihai face parte din seria #VoluntariatulMerită prin care îi punem în lumină pe oamenii care îi ajută pe bursierii din program să aibă rezultate remarcabile. Căci, din experiența noastră de peste 13 ani cu acest program, am realizat că educația nu e doar despre note, ci și despre încrederea în sine a elevului, armonia emoțională, abilități de socializare, tehnici de adaptare la mediul social. Iar voluntarii mentori ne ajută să avem o abordare integrată a educației și să putem spune când vedem cât de frumos cresc copiii: #AMeritat să investim în educație!