Diana, ingineră IT și mamă, are energie cât să le facă pe toate foarte bine, chiar în plus să se dedice cu tot sufletului mentoratului unei adolescente din programul „Vreau în clasa a 9-a”. Dincolo de sesiunile lor de mentorat, prin exemplul său propriu, Diana îi arată adolescentei pe care o ajută că nu există niciun impediment în calea visurilor dacă înveți, muncești și îți cunoști foarte bine țelurile, limitele, și te adaptezi rapid schimbărilor.
Să vedem cine e Diana și de ce face ea voluntariat:
Ce materii preferate aveai la liceu?
Matematica, Fizica.
Ce specializare ai avut în liceu?
Matematică-Informatică.
Ce visai să te faci când vei fi mare?
Profesoară.
Care e super-puterea ta?
Răbdarea, spiritul analitic și compasiunea.
De cât timp ești alături de elevii din VC9?
2021
Ce impact crezi că are proiectul VC9 în viața copiilor? Dar în viața ta?
Cred ca acești copii au nevoie de o persoană imparțială cu care pot comunica și, uneori, să își spună problemele fără frica de a fi judecați sau de repercusiuni – iar programul rezolvă acest lucru.
De când sunt în acest program, am reușit și eu să îmi îndeplinesc un vis din copilărie prin a fi profesor (mentor). De asemenea, am învățat să aplic metode non-formale de a ajuta pe cineva să își atingă potențialul.
Ce faci în timpul liber?
Sunt o persoana căreia îi place neprevăzutul așa că îmi fac planuri pe loc de timp liber. Îmi place să călătoresc, să citesc, să ascult muzică.
Privind înapoi spre bacalaureat, ce gânduri, sentimente îți vin?
A fost o perioadă stresantă, dar frumoasă și abia așteptam să trec examenul pentru a putea să îmi încep un nou capitol în viață.
Cartea preferată?
Vând Kilometri – Mihai Barbu. Îmi plac cărțile de călătorii care mă transpun în locurile descrise. Nu pot să zic că am o singură carte preferată. Din lista de preferate sunt și următoarele, dar lista este mult mai lungă: Ekaterinburg: Ultimele zile ale familiei Romanov – Helen Rappaport; Shantaram – Gregory David Roberts; Splendida cetate a celor o mie de sori – Khaled Hosseini.
Ce muzică asculți?
Cum îmi place mie să spun: muzică bună. Rock, Irlandeză, Folk, Pop, Celtică. Din lista de artiști preferați: Bon Jovi, Caro Emerald, Vunk, Little Sis Nora, Pink Martini, Pink, Amy McDonald.
Dacă ai putea merge oriunde acum, care ar fi destinația?
Cuba.
Cum poți tu schimba lumea?
Nu pot schimba lumea dar încerc să am un impact pozitiv oricât de mic în viața cuiva, chiar și a unui străin, în fiecare zi.
Ce faci tu în proiect? Cum ajuți?
Mentorez o elevă de clasa a 11-a.
Persoana ta preferată?
Băiețelul meu, care mă învață în fiecare zi ce e important și cum se poate râde din orice. Din personalitățile cunoscute de toată lumea – Bon Jovi.
Care e cea mai importantă lecție învățată în ultimul an?
Cu răbdare și perseverență se poate atinge orice scop.
Care consideri că sunt cele mai mari provocări pentru un elev de liceu de la sat?
Nivelul învățământului care se face la sate de multe ori nu se compară cu cel făcut în orașe sau marile centre universitare din țară. Copiii pleacă cu un dezavantaj major atunci când vor să se înscrie la facultate. Posibilitatea de a învăța prin metode alternative este minimă (muzee, expoziții, excursii).
Ce le spui oamenilor care nu cred că educația e șansa unei vieți mai bune?
Educația este extrem de importantă pentru a le oferi copiilor o perspectivă în viață. Chiar dacă nu tot ce se învață la școală este relevant în viitor, procesul de învățare oferă perspectivă și posibilitatea de a alege pe viitor ceea ce li se potrivește cel mai mult.
Ai văzut schimbări în parcursul copiilor de când ești mentor/meditator în program?
Văd schimbări în bine în fiecare nouă sesiune la eleva cu care fac mentorat. Eleva, acum că este în vacanță, dorește să facem mai multe sesiuni pentru a avea posibilitatea să exersăm și este încântată de metodele aplicate și rezultatele obținute.
De ce crezi tu că există acest program, Vreau în clasa a 9-a?
Numărul de copii care renunță la școală este îngrijorător de mare și orice efort, oricât de mic de a reduce acest număr este foarte bine-venit și le oferă copiilor șansa unui viitor mai bun.
Cum a fost copilăria ta?
Fericită 😊 Am petrecut vacanțele de vară la sat cu bunicii mei alergând după capre și jucându-mă cu copiii din sat. Am două surori și am avut parteneri de joacă tot timpul. Copilăria trebuie să fie despre joacă și fericirea copiilor și nu despre griji si gândul la un viitor incert.
Ce ai învățat de la copilul pe care îl mentorezi?
Să fii adolescent e greu (nu am învățat, dar mi-a adus aminte). Am învățat răbdarea și faptul că de multe ori trebuie să tac și să ascult pe cel care vorbește fără a întrerupe indiferent de numărul de sfaturi pe care l-aș putea oferi. Am învățat că tot ce mi se părea mie ușor, mai ales ca adolescentă, nu se aplică și copiilor care provin dintr-un sat și / sau dintr-o familie cu mai puține posibilități materiale.
Interviul cu Diana face parte din seria #VoluntariatulMerită prin care îi punem în lumină pe oamenii care îi ajută pe bursierii din program să aibă rezultate remarcabile. Căci, din experiența noastră de peste 13 ani cu acest program, am realizat că educația nu e doar despre note, ci și despre încrederea în sine a elevului, armonia emoțională, abilități de socializare, tehnici de adaptare la mediul social. Iar voluntarii mentori ne ajută să avem o abordare integrată a educației și să putem spune când vedem cât de frumos cresc copiii: #AMeritat să investim în educație!