Platforma Together.eu, locul unde tinerii ambasadori ai participării din proiectul “Young Leaders Speak Out for European Values” pot contribui la un viitor mai bun al Europei

Prin entuziasm, idei proaspete și o dorință de neoprit de a schimba lucrurile, 20 de tineri au participat la webinarul „Cetățean european în România”, organizat la sfârșitul lunii septembrie, de către echipa World Vision România, reușind să dezbată cu succes căile prin care pot contribui la un viitor mai bun în Uniunea Europeană (UE).

Prin prezentarea interactivă a valorilor fundamentale în jurul cărora este construită Uniunea Europeană, webinarul a facilitat micilor lideri în devenire cunoașterea soluțiilor la îndemâna tuturor cetățenilor de a participa la luarea deciziilor.

Pentru ca este foarte important ca cetățenii europeni să își cunoască drepturile și să își spună punctul de vedere în diverse chestiuni care pot contribui la îmbunătățirea vieții tuturor, Parlamentul European, una dintre instituțiile cheie ale UE, a creat platforma online together.eu, un loc ideal de dezbatere al drepturilor omului, diversității patrimoniului european, importanței identității naționale și a multor altor subiecte, atât din postura de participant, cât și din cea organizator.

Ideea unui astfel de instrument dedicat dezbaterilor problemelor importante pentru cetățenii UE a trezit interesul participanților la webinar, aceștia explorând, cu mult interes, subiecte pe care le-ar putea aborda în cazul în care ar organiza chiar ei o dezbatere.

“Respectarea femeilor în societate ar putea fi un subiect de discuție pe platforma together.eu unde am putea să vorbim despre maltratarea acestora, despre drepturile lor si despre egalitate” sau “legat de mediul acesta online în care s-a desfășurat școala și a opiniilor diferite ale profesorilor și elevilor, ar putea fi organizată o dezbatere cu privire la relația profesor-elev și modul în care ar trebui să relaționeze aceștia, bazat pe respect reciproc și dialog”. Dar acestea nu au fost singurele opinii exprimate de micii lideri.

Aceștia și-au declarat intenția de a dezbate și alte subiecte importante pentru toți copii și tinerii din România precum solidaritatea și consensul în comunitate, sănătatea mintală a adolescenților, maturizarea prematură a copiilor din cauza dificultăților și implicarea comunității în îmbunătățirea situației lor, combaterea discriminării și a rasismului prin prezentarea de modele de succes care s-au confruntat cu aceste fenomene, importanța gupurilor de suport dedicate informării și consilierii elevilor, educația sexuală, promovarea încrederii în autorități în rândul tinerilor pentru că “este nevoie de o schimbare de mentalitate în această privință”, educația financiară și modul în care adolescenții își gestionează banii și importanța principiului reciclării și a protejării naturii în rândul elevilor și educarea în acest sens.

În continuare, evenimentul a inclus prezentarea unei oportunități interesante pentru tinerii lideri, și anume călătoria cu trenul prin statele Europei, o inițiativă a UE pentru tinerii care au împlinit 18 ani și care pot călători gratuit cu trenul pe tot cuprinsul Europei. Discover EU sprijină astfel tinerii să descopere Europa și să învețe mai multe despre locurile nou descoperite. Aceștia sunt incurajați să devină ambasadori ai acestor locuri prin promovarea de imagini și video-uri pe canalele de social media, activitate care le poate aduce o mulțime de premii.

În loc de concluzii, tinerii participanți le recomandă tuturor tinerilor din România să acceseze platforma together.eu și să participe la evenimentele și atelierele interesante organizate în prezent, cu promisiunea că în curând vor organiza și ei la rândul lor un eveniment.

Webinarul „Cetățean european în România” face parte din Proiectul “Young Leaders Speak Out for European Values”, derulat de World Vision România (WVR),cu scopul de a îi ajuta pe tinerii din România, prin dezvoltarea de abilități practice care le stimulează inițiativa și gândirea critică, să își descopere “vocea”, având astfel șansa de a deveni adevărați ambasadori ai participării și cetățeniei active democratice.

Întâlnirile „Young Leaders Speak Out for European Values” continuă cu workshop-uri, webinarii și dezbateri online, pentru a le oferi informații membrilor angrenați în proiect, dar și pentru a le dezvolta abilitățile de comunicare.

*Acest articol face parte din proiectul „Young Leaders Speak Out for European Values”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Fundației World Vision România și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.