Şcoala de vară de la Poiana Braşov: entuziasm, inițiative noi şi discuții constructive pentru tinerii din Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision Romania

Sfârșitul lunii august le-a adus tinerilor din Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision Romania, participanți în proiectul#YoungLeadersSpeakOutForEU, mult așteptata școală de vară, organizată în Poiana Brașov, timp de patru zile. După o lungă perioadă de lucru exlusiv online, membrii mai vechi s-au bucurat să se revadă și au profitat de ocazie pentru a îi integra în grup și a îi cunoaște mai bine și pe cei care li s-au alăturat în ultima perioadă.

Dupa bucuria revederii, au urmat  jocuri și activități de intercunoaștere, prin care am reușit sa ne cunoaștem mai bine atât la nivel individual, cât și de grup. Copiii și-au descoperit și evidențiat abilitățile, aptitudinile, talentele pentru a contura apoi valorile grupului, precum și misiunea și viziunea Consiliului Consultativ: O lume în care bunăstarea copiilor este prioritară și puternic influențată de viziunea acestora, vocea copiilor este ascultată, iar participarea asigurată.

Ambasadori ai valorilor europene

Energia a atins cote maxime în timpul workshopului de social media, parte a programului de mentorat în comunicare din proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”. Copiii au reluat și aprofundat noțiuni legate de Facebook, Instagram sau TikTok pentru a reuși să militeze și să promoveze drepturile și valorile europene, precum și alte demersuri ale Consiliului Consultativ, utilizând eficient canalele de social media.

Cu aceasta ocazie, au ales împreună un nume pentru contul de TikTok al Consiliul Consultativ al Copiilor – a fost o avalanșă de idei, iar filmarea clipului pentru prima postare propriu-zisă a fost o desfășurare de forte, care a funcționat pe bază de energie și entuziasm. Vă invităm să îi urmăriți aici:  https://vm.tiktok.com/ZMRBCnJUt/  

Dreptul la participare respectat – obiectiv al copiilor și tinerilor din Consiliul Consultativ al Copiilor WVR, membri ai proiectului #YoungLeaders

Activitatea care a solicitat cel mai mult implicarea și atenția tinerilor a fost realizarea ,,Manifestului participării copiilor”. Alături de experții fundației copiii au parcurs o prezentare cu privire la participarea copilului în contextul legislației din România, iar apoi prin activități și exerciții de echipă au pus bazele propriului manifest, de la concept, formă, conținut, până la detalii legate de forma de prezentare și lansare. Acesta conține vocea și părerea tinerilor cu privire la dreptul lor la participare la luarea deciziilor care îi privesc, precum și solicitări clare adresate autorităților naționale.

,,Consiliul Consultativ al Copiilor reprezintă pentru mine locul unde părerea mea contează cu adevărat, iar cu ajutorul oamenilor care cred în noi reușim să facem vocea copiilor auzită. Zilele acestea au fost foarte productive, am cunoscut oameni minunați și am lucrat la proiecte și activități care reflectă nevoile noastre, precum Manifestul participării copiilor.” Roxana Asavei, membru în Consiliul Consultativ al Copiilor WVR și proiectul Young Leaders.

Şcoala de Vară a avut loc în perioada 17-20 august la Poiana Braşov şi au luat parte toţi cei 12 tineri care formează Consiliul Consultativ al Copiilor WVR, participanți în proiectul #YoungLeaders. Programul Young Leaders Speak Out for European Values continuă şi în această toamnă cu o serie de webinarii şi workshop-uri online.

 ,,În aceste zile mi-am amintit de noi așa cum eram înainte de pandemie. Ne-am implicat cu drag în toate activitățile, am muncit cu toții la manifest și sunt sigură că vom fi foarte mândri de el. Pentru mine, consiliul este locul în care sunt cea mai creativă și unde simt că sunt importantă. Este locul unde ne exprimăm opiniile fără a fi judecați și luptăm să facem vocea copiilor auziță.” Aura Mon, membru în Consiliul Consultativ al Copiilor WVR și proiectul Young Leaders.

*Acest articol face parte din proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Fundației World Vision România și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.