Întâlnirile din cadrul programului „Young Leaders Speak Out for European Values” au continuat pe durata verii. Deși mulți dintre membrii programului sunt angrenați în paralel în mai multe proiecte World Vision, aceștia au participat plini de entuziasm și energie la workshopurile, seminariile și dezbaterile programate în vacanță.
În luna iulie au avut loc cinci întâlniri cu tinerii din grupurile de inițiativă locală din cinci județe, respectiv Ialomița, Cluj, Vâlcea, Vaslui și Dolj, în cursul cărora copiii au avut de pregătit o prezentare sau un rezumat destinat turiștilor despre una sau două țări membre UE, din perspectiva unui angajat al unei agenții de turism.
De asemenea, ei s-au familiarizat cu procesul decizional la nivelul UE, prezentat într-o versiune simplificată, în manieră interactivă. Astfel, copiii au aflat care este rolul Parlamentului European în cadrul acestui proces, respectiv acela de co-inițiator al unor legi europene care se referă la lucruri concrete, cu impact asupra vieții noastre de zi cu zi.
Pentru a face atractive astfel de subiecte aparent aride, instructorii s-au folosit de soluții inedite, cum a fost jocul de tip quiz „Care este relevanța UE în viața ta de zi cu zi?”, care le-a adus un plus de distracție în procesul de învățare.
„Uniunea Europeană este o uniune economică și politică a 27 de state”, a povestit Andreea. „Oferă acces la sănătate gratuită, are o climă și un mediu potrivite unei vacanțe frumoase, este un teritoriu sigur, oferă educație spirituală pentru tineret, bazată pe valori, drepturi pentru femei și reduce discriminarea dintre femei și bărbați.”
Chiar dacă unii dintre ei nu erau siguri cu privire la răspunsurile la unele întrebări, le-au aflat de la colegii lor și de la experții care au pregătit aceste întâlniri.
„Mie îmi place foarte mult să vorbesc. Am învățat chestii despre UE pe care nu le știam, iar asta e ceva de viitor, sunt lucruri pe care toată lumea ar trebui să le știe. În special despre drepturile omului. (…) Și eu, la rândul meu, m-am lovit de mentalitățile comuniste, am dorit să mă angajez undeva și mi s-a reproșat că am părul albastru. O altă situație când m-am lovit de preconcepțiile oamenilor din jur a plecat de la faptul că am tatuaj”, a mai spus una dintre participante.
Tinerii au fost provocați să-și exprime și cele mai mari dorințe pe care le au pentru comunitatea din care fac parte. „Dacă ar fi să schimb ceva în lume, aș face accesul liber la educație, și aici mă refer la facultăți,” a spus Diana, una dintre participante.
De asemenea, membrii mai vechi în Consiliul Consultativ al Copiilor le-au împărtășit celorlalți experiențe din cadrul proiectelor la care au participat. „O experiență minunată a fost când am fost speaker în 2019 la Școala de vară, când am vorbit împotriva violenței sexuale. Aceasta este o problemă reală în România, iar copiii nu sunt suficient de bine informați. Copiii din România nu știau ce este violența sexuală și mulți dintre ei și-au dat seama că au fost cel puțin o dată agresați sexual. În urma acestui meeting online, am fost contactată de o doamnă jurnalistă din SUA, prin intermediul căreia am publicat un articol într-o publicație americană. A fost foarte fain. Pe lângă asta, am avut și proiecte de informare a copiilor despre drepturile lor”, a povestit Georgiana.
Întâlnirile „Young Leaders Speak Out for European Values” continuă cu workshop-uri, webinarii și dezbateri online, pentru a le oferi informații membrilor angrenați în proiect, dar și pentru a le dezvolta abilitățile de comunicare.
*Acest articol face parte din proiectul „Young Leaders Speak Out for European Values”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Fundației World Vision România și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.