Fetița care visează să devină polițistă pentru ca oamenii să fie mai buni și să respecte regulile

Adela are 10 ani și este elevă în clasa a III-a într-un sat din județul Vâlcea. Locuiește împreună cu mama sa și cei 4 frați într-o casă cu două camere, iar majoritatea timpului și-l petrece în curte, fie jucându-se cu frații mai mici, fie ajutând-o pe mamă în gospodărie. Tatăl copiilor a decedat cu puțin timp în urmă, iar de atunci au rămas doar cu mama, care este casnică.

Pentru Adela, cea mai mare realizare ar fi să devină polițistă. Este un copil căruia îi plac regulile și i-ar plăcea să nu le încalce nimeni. I-ar plăcea ca oamenii să fie mai buni și să respecte legile. Cu toate că este o fetiță ordonată și are foarte mare grijă de lucrurile ei, i se pare greu să facă curățenie. Spune că, dacă ar avea mai mult timp, i-ar plăcea să citească și să coloreze.

Până la școala, Adela face cam 30 de minute. Merge un kilometru pe jos, împreună cu frații ei, Antonia și Mădălin, iar apoi iau microbuzul școlar. Cel mai mult îi place să se joace cu colegii în pauze și să participe la activitățile din proiect. Este mereu foarte implicată și îi place să lucreze în echipă. A învățat, de când este în proiect, să ceară ajutorul fără să-i mai fie rușine. Înainte era timidă și aștepta să fie întrebată, însă acum spune de fiecare dată atunci când se împotmolește la teme. Ne-a spus că pentru ea este foarte important sprijinul pe care îl primește, pentru că e mereu ușor să-și facă temele.

Mama se bucură și mai mult și este recunoscătoare pentru program, pentru faptul că are cine să-i ajute pe cei mici la lecții, că sunt implicați în activități non-formale și că au șansa să se dezvolte frumos. Ea are doar 8 clase și crede că dacă ar fi primit și ea un astfel de ajutor atunci când era la școală, cu siguranță viața ei ar fi fost cu totul diferită. De aceea pune foarte mult preț pe sprijinul primit de copiii ei prin proiect și pe educație în general. Își dorește ca toți copiii să-și descopere pasiunile și să-și facă un rost în viață, pentru a nu trece și ei prin aceleași dificultăți prin care a trecut ea.

Când am vorbit cu Adela despre școală, ne-a spus că materia ei preferată este muzica. Îi place să cânte și pentru fiecare serbare învață cântecele noi. Uneori mai dau și acasă spectacole improvizate și cântă cu frățiorii mai mici. Pentru Adela, educația este foarte importantă. Crede că omul educat știe să respecte oamenii și regulile și își dorește să ajungă și ea un om educat. Știe cât de mult contează ajutorul primit prin program, de aceea în fiecare seară se roagă pentru acei oameni care îi sprijină pe ea și pe frații ei să meargă la școală.

Adela, Antonia și Mădălin primesc în fiecare zi după ore un prânz cald și ajutor specializat la teme. Masa de prânz este mereu o bucurie, mai ales pentru că meniul e divers și complet, iar acasă foarte rar primesc mai mult de un fel de mâncare. Prima dată când au mâncat pizza a fost la școală. Dulciuri primesc de Paște, de Crăciun sau atunci când oamenii buni se gândesc la ei. Uneori nu au ce să mănânce înainte să meargă la culcare, dar știu că a doua zi vor primi masa mult așteptată și vor avea energie să meargă mai departe.

Pentru acești copii care vor să-și continue educația, ne dorim doar o Porție de Bunătate. Poți dona aici: sau poți trimite un SMS în valoare de 2 euro cu textul PAINE la 8844. Copiii din rural au nevoie de ajutorul tău să meargă la școală. Tu le poți schimba viitorul, cu o Porție de Bunătate.