Atunci când voi fi mare, vreau să fiu și eu donator

Marian este o minune de băiat, care locuiește într-un sat din județul Vâlcea împreună cu părinții și cei 4 frați. Stau într-o căsuță modestă, cu o singură cameră și o bucătărie. Vor să mai construiască, însă nu le este foarte ușor, pentru că toate materialele costă, iar ei abia au pentru a se descurca de pe o zi pe alta. Cresc câteva găini, iar tatăl muncește cu ziua pe la vecini pentru a mai face rost fie de mâncare, fie de bani pentru cele necesare în casă. La fel ca în multe alte familii din rural, mama e casnică și are grijă de gospodărie, ajutată de Marian, Iulia și Daniel, copiii mai mari.

Marian are 9 ani și este elev în clasa a II-a. Până la școală merge cu microbuzul școlar, iar acolo petrece 6-7 ore în fiecare zi. Materia lui preferată este matematica și i-ar plăcea chiar să devină profesor. Îi place cum predă doamna învățătoare, înțelege toate problemele și uneori chiar își ajută colegii la teme. Doamna este un model pentru el și i-ar plăcea să învețe să explice și el la fel de bine.

În programul Pâine și Mâine, Marian a intrat în clasa 0. Pe lângă matematică, cel mai mult la școală îi place atunci când mănâncă de prânz împreună cu colegii. De multe ori ia și acasă din mâncarea pe care o primește, mai ales desertul, pe care îi place să-l împartă cu frații lui. Mama spune că programul o ajută foarte mult, pentru că are cine să facă temele cu Marian, iar de mâncat mănâncă la școală și nu trebuie să-și mai facă griji pentru el.

Un alt lucru care lui Marian îi place la proiect este acela că fac zilnic câte o activitate recreativă. Se joacă, au ateliere și mereu i se pare că este interesant ce învață. Odată cu venirea primăverii, au avut un atelier de pictură și au învățat să picteze ghiocei, o activitate de care a fost foarte încântat. Acasă, cel mai mult îi place să se joace cu mingea sau să se plimbe pe pajiște.

În iarnă, Marian a primit cadouri de la Moș Crăciun, însă cel mai mult s-a bucurat de tichetele cadou, cu care mama a putut să le cumpere bunătăți. Uneori mai iau pe datorie de la magazinul din sat, însă nu vor să acumuleze sume foarte mari, așa că singurele dulciuri pe care copiii le primesc în cea mai mare parte a timpului vin din donații. La fel și rechizitele. Prioritar pentru părinți este să-i îmbrace și să le dea de mâncare, abia apoi urmează lucrurile de care au nevoie pentru școală. Dulciurile sunt pe ultimul loc.

Marian crede că educația este foarte importantă, de aceea își dorește să ajungă profesor. Vrea să poată ajunge cineva, ca să-i ajute pe frații lui să nu mai simtă nicio lipsă. Pare ireal ca un copil de doar 9 ani să își dorească astfel de lucruri, atunci când poate alți copii de vârsta lui își doresc o mașinuță mai frumoasă, cu mai multe lumini sau o vacanță la Disney Land. Marian vrea doar să poată avea condiții mai bune și să-i poată ajuta și pe frații lui să trăiască mai bine. Din banii pe care îi strânge la colindat, cumpără jucării cu care să se poată juca toți. Despre susținătorii proiectului vorbește atât de frumos și le este recunoscător că se gândesc cum să-l facă fericit. Iar atunci când va fi mare, Marian își dorește să fie și el donator și să susțină educația copiilor vulnerabili, așa cum și el este acum susținut. Îl poți ajuta pe Marian să crească și să-și îndeplinească acest vis, cu o Porție de Bunătate, pe care o poți dărui aici: