Andrei are 8 ani și este în clasa I. Locuiește într-un sat din județul Vaslui și este mezinul unei familii cu 5 frați. El și încă doi frați, Ionuț și Marian, fac parte din programul Pâine și Mâine, cu ajutorul căruia primesc în fiecare zi de școală o masă caldă și ajutor la teme. Lui Andrei îi place mult la școală și spune că și româna, și matematica le învață cu drag. Sunt materiile lui preferate. Îi place să socotească și să scrie, iar temele le termină printre primii.
E un băiețel foarte sociabil. Visul lui este să devină polițist, să se lupte cu oamenii răi. În program, participă cu bucurie la toate activitățile și îi place mult mâncarea. Masa pe care el și frații săi o primesc la școală este un sprijin important pentru Elena, sora lor mai mare, care gătește în cea mai mare parte din timp. Chiar dacă „tata e expertul”, în zilele când acesta este la muncă, Elena ține casa. Are doar 15 ani, dar copilăria ei s-a terminat de mult. E bucuroasă însă că frații au crescut, iar acum nu trebuie să le mai poarte de grijă așa de mult. O ajută în gospodărie și, chiar dacă uneori se mai ceartă, se au unul pe altul iar asta contează cel mai mult pentru ea. Treburile casnice se împart între toți frații, de la mic la mare.
Marian este fratele mijlociu. Este în clasa a III-a și este pasionat de baschet. Și-ar dori să se facă baschetbalist sau pompier atunci când va fi mare. Pompier, pentru că vrea să salveze lumea. Baschetbalist, pentru că e sportul lui preferat. Crede că e mult mai frumos decât fotbalul și de fiecare dată când are cu cine, se joacă în curtea școlii. Totuși, știe că e greu să devii sportiv de performanță și oricum, nu crede că ar avea posibilitatea să se antreneze atât cât e necesar. Primul motiv este situația materială, care nu i-ar permite să facă naveta în oraș și antrenamente atât de dese. Este foarte ambițios și își dorește să obțină bursă de merit, pentru a-l putea ajuta pe tatăl său la cheltuieli.
În curtea celor 5 frați se joacă 2 câini și două pisici, iar din grajd se poate zări un cal. Marian este cel care îl hrănește, pentru că Elenei îi este frică. Lui Marian îi place mult să-l îngrijească, să-l mângâie și o ajută pe sora lui de fiecare dată. Mai are o sarcină, aceea de a întinde rufele. Spune că e ușor și nu simte că muncește. I se pare normal să se ajute unul pe celălalt, pentru că așa au crescut, în ciuda dificultăților financiare.
Cel mai mare dintre frați este Ionuț. E în clasa a IV-a și este în proiect de când a intrat la școală. Pentru el cel mai important este ajutorul la teme, pentru că astfel simte că ține pasul cu ceilalți colegi. În pandemie, Ionuț învăța uneori cu vecinul de peste drum, care îi este coleg de clasă. Participau împreună la ore de pe telefonul lui, iar atunci când rămânea acasă, colegul îi dădea temele pe care le are de făcut și tot el îl ajuta să le trimită pe seară doamnei învățătoare.
Ionuț e un băiat pașnic. Nu-i place deloc cearta, iar atunci când există dispute între colegi, stă deoparte. Spune că nu-i place să se bage și nu înțelege de ce se ceartă. E bucuros că are mulți frați, pentru că are mereu cu cine să se joace. Își amintește de perioada dinainte de pandemie, atunci când alături de ceilalți copii din proiect a fost la Aqua Park și la Grădina Zoologică. Excursiile din proiect au fost singurele ocazii cu care băiatul a ieșit din comună. Spune că la zoo cel mai mult i-a plăcut ursul brun, iar la Aqua Park a învățat să înoate. De atunci, însă, nu a mai mers nicăieri. Nu are cine să-l ducă. Și nici posibilități financiare.
Sprijinul pe care acești copii îl primesc prin programul Pâine și Mâine este esențial pentru ca ei să-și continue educația, să se dezvolte sănătos și să își poată îndeplini visele. Elena spune că cei mici înțeleg mult mai bine ce li se explică atunci când își fac temele la școală, decât dacă le-ar explica ea. Mai mult, având parte de acest sprijin, ea poate aloca mai mult timp pentru școală și poate, la rândul ei, să progreseze.
Îi poți ajuta și tu, contribuind la viitorul lor cu o Porție de Bunătate. Trimite un SMS în valoare de 2 euro cu textul PAINE la 8844 sau află aici mai multe despre cum poți dona: