O porție de bunătate pentru Ionuț

Educația la sat vine cu multe provocări, în special în zonele vulnerabile. Copiii au nevoie să meargă școală pentru a-și putea depăși condiția și pentru a ieși din cercul vicios al sărăciei. Ultimul an a fost foarte dificil în ceea ce privește educația copiilor din satele izolate, pentru că dincolo de imposibilitatea de a merge fizic la școală, aceștia s-au confruntat cu dificultăți foarte mari în a se conecta la ore și a putea înainta în procesul educațional.

Nu doar conectarea efectivă a reprezentat o problemă, ci și lipsa unui spațiu adecvat pentru învățare. Totodată, temele au devenit mai grele, pentru că nu mai era nimeni care să le explice copiilor ce au de făcut atunci când se împotmoleau.

Obstacole în drumul către reușită

În Iclod, județul Cluj, l-am cunoscut pe Ionuț, un băiat de 11 ani care face școala online. Își face lecțiile pe telefon, la masa din camera care servește întregii familii drept dormitor, sufragerie și bucătărie. De multe ori nu înțelege ce i se explică și trece mai departe fără să înțeleagă exact ce are de făcut. Iar odată cu testele vin și notele mici.

Ionuț este un băiat silitor, deși nu e foarte ușor să țină pasul cu ceilalți colegi. Materia lui preferată e matematica. Se gândea chiar să meargă la olimpiadă anul trecut, însă situația creată de pandemie nu i-a fost tocmai favorabilă. De unde era printre cei mai buni din clasă la matematică, acum se chinuie să înțeleagă și să poată merge mai departe.

Face tot posibilul să se concentreze la ore, însă e greu când mama face de mâncare pe lângă el sau tatăl are de reparat ceva. Abia așteaptă să se întoarcă la școală, să facă ore adevărate și să se întâlnească cu colegii, dar și cu doamna învățătoare, de care ne-a spus că îi este foarte dor.

Familia se întreține din munca pe lângă casă, au o micuță fermă și valorifică produsele în sat. Le ajunge să supraviețuiască, dar când vine vorba de cheltuielile cu școala, de haine, gadeget-uri sau alte distracții pe care alți copii le au dispoziție, Ionuț e în dezavantaj. E și motivul pentru care e mai retras și mai liniștit decât alți băieți de vârsta lui.

Cum îl ajutăm pe Ionuț?

Din fericire, școlile se vor redeschide în curând, ceea ce înseamnă că Ionuț va putea să se reconecteze cu adevărat la educație. Prin programul Pâine și Mâine, Ionuț va primi în fiecare zi o masă caldă și două ore de lecții remediale, care îl vor ajuta să recupereze materia pierdută și să înțeleagă totul mult mai bine atunci când își face temele. Școala nu va mai fi o povară.  

Totodată, ajutorul primit în cadrul programului îi va ajuta pe părinții lui Ionuț să-i ofere acestuia minimul necesar pentru participarea la ore.  

Tu poți să le oferi acest ajutor, donând o Porție de Bunătate. Ajută-l pe Ionuț să continue să învețe. Porția de Bunătate poate însemna șansa lui către reușită.