Bianca, 14 ani, învaţă la şcoală despre viitor, planuri de carieră şi încredere în sine

Bianca are 14 ani și anul acesta va da Evaluarea Naţională. Vrea să intre la profil real, la mate-info la Liceul Nicolae Iorga din Negrești. Crede că va fi dificil anul acesta pentru că școala online nu este ca școala față în față. Are emoții la examen, chiar dacă a participat la olimpiade și la limba română, și la matematică, și la limba engleză.  

Bianca reușește să participe la ore pentru că are laptop și o conexiune bună la internet. „Am colegi care au semnalul foarte prost sau nu au dispozitive foarte bune. Încearcă să intre la ore cât de mult pot, își doresc să participe. Unii au primit tablete, dar nu au semnal.” 

Materia preferată a Biancăi este matematica deoarece îi da sentimentul de independență când reușește să rezolve o problemă. „De când eram mică mi-a plăcut să mă descurc singură, să rezolv eu orice problemă fără să cer ajutorul. Și când am început să învăț matematică, mi-a plăcut foarte mult. Atunci când rezolv o problemă îmi face foarte mare plăcere. 

Bianca este și președinta Consiliului Elevilor și un proiect precum „Învaț ce-i bine pentru mine” implementat în parteneriat cu Societe General este de real ajutor pentru Bianca.  

Mi se pare un proiect foarte interesant. Îl consider foarte util deoarece ne ajută să vorbim și să  învățălucruri despre noi. Ne ajută discuțiile pentru că vorbim despre unde să dăm mai departe la liceu, ce vrem să facem în viitor, ce ne-ar plăcea să lucrăm, le ce suntem buni. Și efectiv ne ajută să ne creștem încrederea în noi. Mi-a plăcut cel mai mult penultima sesiune în care am discutat despre noi, despre ce ne place. ne-a zis Bianca despre proiectul care a durat 6 luni. Ea a văzut că majoritatea colegilor ei sunt interesați de discuții, intră la sesiuni și se implică. Asta ne demonstrează că elevii au nevoie de îndrumare când vine vorba de viitorul lor, au nevoie să discute despre emoții, despre ei, au nevoie să fie cineva care să îi asculte, să le pună întrebările potrivite și să îi îndrume.  

În urma sesiunilor de orientare în carieră din cadrul proiectului, Bianca și-a dat seama că i-ar plăcea să fie profesoară sau actriță pentru că îi place să vorbească deschis și este sociabilă.