Este prima din clasă. Obține în fiecare an medii peste 9 și participă frecvent la olimpiade și concursuri școlare de istorie, limba română și limba engleză. Este prezentă la toate activitățile educative lunare organizate în cadrul proiectului ,,Vreau în clasa a 9-a”. Este în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Nicolae Iorga din Negrești, județul Vaslui.
Ea este Olivia și situația financiară a familiei ei este tipică pentru o familie de la sat din județul Iași. Ambii părinți lucrează când pot și unde găsesc, în agricultură, cu ziua. Ei încearcă să valorifice orice oportunitate de lucru care apare, astfel că primăvara și toamna un venit zilnic este asigurat prin munca câmpului.
Ambii părinți o susțin pe Olivia să învețe, să meargă la școală, să participe la activitățile din proiectul World Vision. Din puținul pe care îl au, părinții Oliviei știu că educația este șansa fiicei lor, se îngrijesc de ea cum pot ei mai bine ca fata să poată să meargă la școală!
Tatăl a mers cu ea 7 km, pe jos, prin câmp, de fiecare dată când Olivia a avut activitățile din cadrul proiectului, înainte de școală cu câteva ore. Chiar în intervalul de ore în care nu trecea niciun mijloc de transport în comun pe la ei prin sat. Olivia voia să fie alături de colegii ei și de coordonatorul proiectului la activitățile de dezvoltare personală realizate de World Vision România în cadrul proiectului ,,Vreau în clasa a 9-a”, din care face parte.
„Am surprins-o într-o zi pe Olivia cum, la o activitate educativă pe care o desfășurăm în fiecare lună în cadrul proiectului, a ajuns cu hainele ude de ploaie, obosită, dar dornică să afle lucruri noi care să o ajute să se dezvolte și să capete încredere în sine”, ne spune coordonatoarea locală a proiectului.
Cu o astfel de susținere emoțională și morală din partea părinților, Olivia transformă neajunsurile în provocări pe care vrea să le depășească. „Dincolo de contextul material și social în care se află, familia Oliviei o susține și face eforturi mari pentru a o încuraja să depășească barierele mediului rural”, ne spune coordonatoarea.
Olivia vrea să urmeze Facultatea de Litere de la Iași după ce termină liceul, pentru că își dorește să fie profesoară de limba română. Iubește cărțile, lectura și scrisul. Și oricând reușește, Olivia își cumpără cărți.
Ca mulți liceeni de la sat, Olivia era foarte timidă și rezervată când venea vorba să își spună părerea sau să participe la luarea deciziilor în grup. Însă, cu timpul ea a ajuns să se dezvolte și să se deschidă. Și la fiecare întâlnire ne-a demonstrat ambiția și implicarea ei prin simplul fapt că mai bine pierde autobuzul spre casă ca să participe la activități.
Sunt mii de copii din mediul rural care, deși au aceleași drepturi ca și cei de la oraș, nu au posibilitatea să se dezvolte și nu îndrăznesc să viseze. Nu e întotdeauna doar despre ajutorul financiar, ci și de acces la programe de educație, de crearea de oportunități, de timp dedicat lor, de sprijin emoțional și de încurajare atunci când au mai mare nevoie. În mediul rural, lucrurile astea lipsesc aproape cu desăvârșire.
Noi suntem de 30 de ani alături de ei și, cu ajutorul unor #Eroinestiuti, care fac bine fără să caute recunoaștere, le deschidem orizonturile prin educație.
Acum poți să fii și tu un #erounestiut. Donează 4 euro/lună prin SMS la 8864 cu textul SPERANTA, pentru ca mii de copii să continue să învețe!