Dana: World Vision mi-a dat șansa de a-mi face vocea auzită până la Națiunile Unite

Dana este voluntară la World Vision România de 7 ani, asta după ce a fost, mai întâi, beneficiară în programele noastre de sprijin pentru copiii vulnerabili.

Ambiția Danei de a se implica în comunitatea ei prin diverse inițiative a stârnit de multe ori nemulțumirea profesorilor. Dar ea a considerat că voluntariatul o va ajuta la fel de mult ca școala. Prin voluntariatul în cadrul World Vision România – WVR, Dana a descoperit satisfacțiile de a se implica și ajuta: „Cele mai satisfăcătoare momente din viața de voluntar sunt cele în care vezi că faci oamenii fericiți, în care îi auzi spunând un mulțumesc sincer.”

Prin voluntariat și prin participarea la activitățile WVR, Dana a învățat să își facă vocea auzită și să își dezvolte talentul la scris. Singură și-a scris discursul pentru a candida la funcția de primar pentru o zi, a participat la concursuri literare, a fost vocea copiilor din comunitatea ei la evenimente locale, naționale și internaționale: „Și de la acel copil timid, incapabil să susțină privirea cuiva atunci când vorbește, după multe training-uri și îndrumare, după mult sprijin din partea celor de la World Vision, am ajuns să susțin un discurs la New York, la Națiunile Unite. Mamei mele îi place să spună că întâlnirea cu cei de la World Vision a fost șansa vieții mele. Iar eu nu pot să o contrazic absolut deloc. Nici în cele mai frumoase vise nu m-am gândit că voi putea fi vocea copiilor din țară și din Europa la un nivel atât de înalt.”

Pe lângă toate activitățile extrașcolare în care s-a implicat, Dana a fost o elevă de nota 10. Ea a considerat întotdeauna că educația și școala îi pot schimba viața, mai ales că a fost printre copiii norocoși din comunitate să poată merge la școală.

„Pentru mine școala a fost un tărâm magic. Am avut noroc de o învățătoare minunată, care m-a încurajat să citesc multe povești și să-mi dezvolt creativitatea”, ne spune Dana.

Însă, ca în multe dintre școlile din zonele rurale, și școala ei din Negrești suferea de lipsuri și de infrastructură veche, în special toaletele elevilor: o școală cu o singură chiuvetă funcțională.

Fiind parte din Consiliul Elevilor, Dana alături de câtiva colegi au reușit să aducă o mică schimbare și au determinat administrația școlii printr-o petiție să mai instaleze o chiuvetă în baia elevilor. Dar primul moment în care și-a dat seama că voluntariatul o ajută atât pe ea cât și pe ceilalți a fost în clasa a VIII-a. „Alături de colegii mei am scris un proiect de finanțare pentru renovarea spațiului de recreere din curtea școlii. Gândul că multe generații după mine se vor bucura de acel loc m-a făcut să-mi doresc să continui.”

Dana este conștientă că nu poate schimba lumea, însă crede că este suficient să schimbe viața unei singure persoane: „Cel mai frumos e când lucrezi cu copii. Și acum mă întâlnesc cu unii dintre cei pentru care am fost animator în diverse activități și mă salută, mă iau în brațe, nu se compară cu nimic sentimentul.”

Dana este un exemplu de urmat, exemplul unui copil dintr-o comunitate defavorizată care cu sprijin și încurajare a reușit să își întreacă limitele, să se implice și să ajute mai departe. Ea este acum în ultimul an la Facultatea de Jurnalism de la Iași și lucrează în același timp pe o poziție de comunicare, în timp ce face voluntariat la World Vision România.

Eroii trăiesc printre noi, ne înconjoară, deși nu-i cunoaștem.​ Ei nu îşi asumă merite şi nu aşteaptă recunoaştere.​ Dana este un #ErouNeştiut. Ajută-ne s-o facem cunoscută! Distribuie această poveste.

World Vision. De 30 de ani în România.​ Continuăm să învăţăm.