Cum faci școală online când nu ai nici curent electric? Pentru Antonia, digitalizarea e doar un cuvânt greu de înțeles

Elevă silitoare, politicoasă și curioasă, dornică să învețe mai mult. Așa o descrie pedagogul din „Școala pentru toți” pe Antonia, care tocmai a terminat clasa a III-a la Școala Gimnazială Poieni, județul Cluj. Cel puțin așa era până să vină pandemia, să se închidă școlile și să se treacă peste noapte la învățământul online. Antonia ar fi vrut să țină pasul, dar a fost imposibil.

Trăiește într-o căsuță din lut cu 2 camere, alături de familia formată din 8 membri. Singurele surse sigure de venit constant sunt ajutorul social și alocația copiilor. Evident, banii nu ajung niciodată. Așa că, părinții și frații mai mari lucrează cu ziua prin sat, fac măturoaie din nuiele sau culeg ciuperci din pădure pe care le vând apoi la marginea drumului. Sezonul cald e cel mai profitabil, de aceea așteaptă de fiecare dată sosirea primăverii, care le „dezgheață” activitățile.  

Anul acesta, pandemia a dat peste cap planurile familiei. S-au văzut nevoiți să rămână cu toții în curtea proprie. Nu au mai putut să obțină venituri din vânzarea de măturoaie și nici nu au mai putut să meargă la lucru în sat. În lipsa banilor, mama a decis să renunțe la curentul electric, revenind la lumânări. Chiar și laptele praf al mezinului de numai 1 an și jumătate a fost înlocuit cu ceai din codițe de fructe.

Când până și curentul electric e un lux, școala online nu e doar imposibilă, ci aproape ridicolă. Mai poate fi vorba despre lecții, teme și despre a ține pasul cu colegii care au avut acces măcar la un telefon cu internet?

În toată perioadă stării de urgență, pedagogii din proiectul „Școala pentru toți”, din care face parte și Antonia, s-au interesat de soarta ei prin intermediul dascălilor din localitate și a vecinilor. Imediat ce s-a putut, i-au dus alimente și rechizite.

Crezul nostru e că o soartă mai bună se poate obține doar prin educație. Familia a promis că rezolvă problema curentului electric. Iar noi vrem să-i redăm șansa Antoniei să-și satisfacă micile curiozități care o caracterizează. Pentru ea, digitalizarea e acum un cuvânt greu de înțeles. Dar dacă școala online se impune ca o realitate din toamnă, lipsa internetului și a unei tablete echivalează cu încălcarea dreptului Antoniei la educație și la o viață mai bună.

Și ca Antonia mai sunt din păcate mii de copii din mediul rural care nu au acces la tehnologie.

Fii alături de #EroiNestiuti și dăruiește educație pentru ca noi să continuăm împreună să învățăm mii de copii!