Crezul lui Dragoș: Există bine pretutindeni.Trebuie doar să îl căutăm!

Dragoș este băiat de oraș, cum ar spune unii astăzi. Dar la fel ca mulți dintre noi, primii ani ai copilăriei și i-a petrecut la țară, într-un sat din Argeș, la bunica lui. Cele mai dragi amintiri sunt legate de ea: când mergeau împreună să scoată apă din fântână, când culegeau ciuperci din pădurea de lângă casă ori serile când așteptau vitele să vină de la păscut.

Dar când a venit timpul să meargă la școală, a fost înscris la o școală din București. În vacanțe revenea cu drag la bunica lui, fără de care satul i se pare acum mai pustiu. Fiindcă a făcut școala la oraș a avut condiții de care unii nu se pot bucura nici astăzi: apă curentă și toalete în interior, calculator din clasa a IV-a și ore de informatică sau de șah la Clubul Copiilor.

De la învățător a învățat ce este umorul, iar profesoarele de matematică și chimie din liceu l-au ajutat să îndrăgească materiile de real. Toții profesorii l-au determinat să urmeze un masterat în inginerie medicală. La fel ca mulți dintre tinerii de astăzi, nu a știut dintotdeauna că asta vrea să facă în viață. Un curs de orientare profesională pe care l-a făcut abia la 24 de ani i-a arătat calea și de aceea susține că toți tinerii ar trebui să beneficieze de așa ceva.

Dar Dragoș nu a uitat de unde a plecat. În satul bunicii lui a observat întotdeauna diferențele dintre școala pe care a urmat-o el și cea de acolo. Școala de la țară e mai dărăpănată, tehnologia lipsește aproape cu desăvârșire și foarte puțini dintre copiii cu care cândva se juca au reușit în viață sau au urmat studii superioare.

Vede și simte aceste lipsuri, de aceea a ales să nu stea deoparte. A ales să nu mai aștepte intervenția autorităților statului. A început să fie voluntar și să participe constant la acțiuni caritabile, iar din 2016 s-a alăturat cauzei World Vision România.

„Cred că World Vision a ajutat la o creștere a conștientizării problemelor din școala românească în ultimele decenii. Pe mine World Vision m-a motivat să mă implic în rezolvarea acestor probleme – ca donator, apoi ca voluntar.”

Chiar dacă Dragoș locuiește în Germania acum, nu a fost un impediment pentru el să se implice activ ca voluntar. Când a început carantina și orele s-au mutat în online, Dragoș a decis să ofere meditații online pentru elevii din proiectul „Vreau în clasa a noua”. Așa a ajuns să mediteze o bursieră din județul Vâlcea pentru bac la limba română și la matematică. Pentru elevii din mediul rural meditațiile sunt costisitoare, și pur și simplu nerealiste. Dar impactul pe care îl au asupra unui elev în an terminal îi poate schimba viitorul. Cum s-a întâmplat și cu bursiera pe care a ajutat-o Dragoș. În urma meditațiilor, eleva a luat note foarte bune care o vor ajuta să își continue mai departe studiile universitare.

TUM, MBA, IT and Security, München, Munich, 23.10.2018

„Cred cu tărie că educația poate fi cheia de rezolvare a multor probleme sociale. Încurajarea unei educații de calitate la sat, așa cum face World Vision România, este strâns legată de crezul meu personal – avem o misiune comună din acest punct de vedere. Pentru mine World Vision România este o platformă care aduce oamenii împreună, oameni care vor să facă bine. Îmi dă speranța că dincolo de toate știrile negative din mass-media există și loc de făcut bine”, crede Dragoș.

Iar el face bine de câte ori poate împreună cu oameni dornici să facă o diferență acolo unde statul a închis un ochi sau a decis să se implice mult mai puțin decât ar fi necesar.

Dragoș ne spune din experiență că „există bine pretutindeni – indiferent de culoarea pielii sau de religie. Trebuie doar să îl căutăm!”

Împărtășim crezul lui Dragoș și împreună susținem de 30 de ani dreptul copiilor să învețe!

Fii alături de #EroiNeStiuti și dăruiește educație pentru ca noi să continuăm împreună să învățăm mii de copii!