Din Vaslui la Bruxelles via școală

O poveste cu un băiat pe nume Alex, #ErouNeștiut

În urmă cu şase ani, am cunoscut un băieţel dintr-un sat uitat de lume, din județul de unde poveştile despre sărăcie au intrat deja în mentalul colectiv: Vaslui.

Numele lui este Alexandru şi nu puteam să-i scriem povestea altfel decât cu mândrie.

Când l-am întâlnit prima dată la şcoală, Alex era în clasa a VIII-a şi ne-a impresionat. Un elev extrem de sârguincios, ambiţios, foarte bine pregătit. Când îl vedeai la ore, dădeai sensul cel mai pur expresiei „drag de învăţătură”. În sufletul lui, însă, ştia cât efort depune zi de zi pentru un lucru cărora multora li se pare un dat: educaţia.

Alex a fost crescut doar de mamă, care trebuia să aibă grijă de mai mulţi fraţi şi de o rudă foarte bolnavă. Stăteau cu toţii într-o casă unde nu exista curent electric, cu geamuri cu ramele din lemn scorojit de vreme și gardurile putrezite. Era un peisaj unde nu găseai nici speranţă, nici viitor.

Alex, însă, le-a găsit. După şcoală, ajungea acasă, o ajuta pe mamă în curte şi, când se făcea seară, se punea la învăţat.

Era anul 2014, în România, şi un băiat de 14 ani din Vaslui învăţa la lumina lumânărilor, pentru că în casa lor nu exista curent electric.

Când a terminat gimnaziul, sărăcia a părut că va câştiga lupta. Alex nu mai putea să continue să înveţe. Oricât de mult şi-ar fi dorit mama lui să-l lase să continue să facă ce-i plăcea mai mult pe lume, să înveţe, le era imposibil. Nu se puteau descurca cu banii, educaţia era lăsată pe locul doi, acum se gândeau să pună ceva pe masă.

Cum ajunge un băiat dintr-un sat uitat de lume să fie vocea copiilor la Bruxelles

Fundaţia World Vision era deja activă în comunitatea unde băiatul locuia, iar Alex era un voluntar implicat al Fundaţiei. Astfel, a intrat în programul “Vreau în clasa a noua!” şi a fost susţinut financiar şi emoţional pe toată perioada liceului.

Astăzi, Alexandru are 20 de ani, este student în anul II la Facultatea de Informatică din Iaşi şi un #ErouNestiut al World Vision România.

De ce am ales să-i facem cunoscută povestea? Pentru că Alex este un model pentru generaţia lui. Este un membru activ al Consiliul Consultativ al Copiilor şi face parte din reţeaua internaţională „Young Leaders Empowered and Connected” implicată activ în campanii globale pentru copii şi tineri.

Copilul de 14 ani dintr-un sat sărac din Vaslui nu şi-ar fi imaginat că va ajunge să vorbească în faţa unui public mare, la Bruxelles, la un eveniment organizat de Comisia Europeană, despre rolul important pe care copiii şi tinerii îl pot avea în combaterea violenţei. Însă a reuşit să aibă un discurs care a inspirat audienţa nu o dată, ci de mai multe ori, şi să ne reprezinte cu brio.

 „Primul lucru pe care l-am învăţat de la World Vison a fost ca pentru a face o shimbare în jurul tău trebuie să începi cu propria persoană. Îmi place să cred că am reuşit să motivez generaţia viitoare de voluntari şi de copii care va dori să se implice în deciziile care le influenţează viaţa. Vocea tinerilor contează şi aceasta trebuie făcută auzită!”, a spus Alex.

Eroii trăiesc printre noi, ne înconjoară, deși nu-i cunoaștem.​

Ei nu îşi asumă merite şi nu aşteaptă recunoaştere.​

Alexandru este un #ErouNeştiut. Ajută-ne să-l facem cunoscut! Distribuie această poveste.

World Vision. De 30 de ani în România.​ Continuăm să învăţăm.