Educația românească, la genul feminin. Majoritatea cadrelor didactice din România sunt femei

În școlile din România, majoritatea cadrelor didactice sunt femei, potrivit Raportului privind starea învățământului preuniversitar din România realizat de Ministerul Educației Naționale. Ca pondere în totalul corpului profesoral, femeile sunt cel mai bine reprezentate în învățământul preșcolar (unde 99,7% dintre cadrele didactice sunt femei) și primar (90,2%).
Ponderea femeilor scade treptat la nivelurile următoare de studii, însă, în ansamblu, circa două treimi dintre toți învățătorii și profesorii din România sunt femei.

Situații similare se întâlnesc, de altfel, în sisteme de învățământ din toată Europa: ca pondere în totalul corpului profesoral, femeile sunt cele mai numeroase în Italia (95,9%), Ungaria (96,6%), Lituania (97,1%) și Slovenia (97,3%). Cele mai echilibrate raporturi dintre bărbați și femei în rândul cadrelor didactice sunt la nivel de liceu, în țări precum Norvegia (53,2%), Suedia (53,4%), Grecia (53,6%) sau Germania (53,8%).

Fetele au avut medii mai bune la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat

Atât în 2017, cât și în 2018, ultimii ani cu date disponibile în raportul menționat, fetele au avut, la Evaluarea Națională, medii mai bune decât băieții (7,06 față de 6,38, în 2017). Atât în 2017, cât și în 2018 mai multe fete decât băieți au avut medii peste 5 la acest examen. De asemenea, ponderea mediilor mai mari ca 5 este semnificativ mai mare în rândul fetelor, cu peste zece procente.

În ceea ce priveşte examenul de bacalaureat, fetele se înscriu și promovează în ponderi mai ridicate decât băieții, obținând totodată medii mai bune.

În ultimii 10 ani, rata de reușită la bacalaureat a fost în permanență mai mare în rândul fetelor decât la băieți, ajungând chiar la o diferență de 14 puncte procentuale în anul școlar 2012-2013. Aceeași situație se întâlnește în cazul mediilor obținute la bacalaureat: în 2018, media generală la bacalaureat a fost 7,84, fiind mai mare în rândul populației feminine (8,02 fete, față de 7,60 băieți).

Detalii găsiţi în comunicatul de presă de aici.