Creștem comunități – un obiectiv strategic al Fundației World Vision România. Pașii făcuți pentru funcționarea optimă a structurilor comunitare consultative

Problemele pot fi rezolvate cel mai uşor în comunităţile în care oamenii se implică. De aceea, World Vision sustine înfiinţarea si dezvoltarea structurilor comunitare consultative (SCC). Te întrebi ce sunt aceste structuri cu nume oarecum pompos? Adunarea liderilor unei comunităţi, fie ei formali sau informali, cum ar fi asistentul social, director de școală, preotul, politistul de proximitate, medicul de familie. Mai simplu spus, acești oameni, adevărați eroi locali, sunt cei care au decis să se implice ca voluntari în rezolvarea problemelor din comunitatea lor. Ce facem concret? Am organizat întâlniri de tip focus grup atât în ţară, cât şi în Bucureşti, pentru a afla ce nevoi au oamenii şi ce se poate face pentru buna funcţionarea a SCC-urilor. Am fost încomunități din Cluj, Ialomița, Vaslui, Dolj, Gorj, dar ne-am adunat şi în Bucureşti, pentru a vedea care sunt dificultăţile în crearea acestor structuri. S-au adus în discuţie lipsa bugetului, a timpului, a informaţiilor.

S-au abordat şi problemele din satele şi comunele respective, dintre care amintim abandon şcolar, violenţa domestică, consum de alcool. Dar probleme nu se opresc în niciun caz aici, însă avem convingerea că o mai mare implicare a comunităţii, o relaţie mai apropiată între oamenii, discuţiile cu liderii formali şi informali ai satului pot fi o rezolvare. Unde vrem să ajungem? Să propunem decidenților o politică publică care pornește de la realitățile locale și vine cu soluții concrete care să stimuleze comunitățile să înființeze sau, acolo unde există, să facă funcționale SCC-urile.

Întâlnirile de tip focus grup au avut loc în cadrul proiectului „Consolidarea capacitatii ONG-urilor si a autorităților publice de a elabora și transmite propuneri alternative la politicile publice din domeniul asistentei sociale in vederea reglementarii normelor de functionare si definirii regimului juridic al Structurilor Comunitare Consultative”programul Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, implementat de Fundația World Vision în perioada 2018-2019.