WORLD VISION ROMÂNIA A SUSȚINUT DESFĂȘURAREA PROGRAMULUI DE FORMARE A COMPETENȚELOR PARENTALE – UN INSTRUMENT ESENȚIAL PENTRU PREGĂTIREA FAMILIILOR CARE ÎNGRIJESC COPII CU TULBURĂRI ȘI ÎNTÂRZIERI ÎN DEZVOLTARE CU VÂRSTE ÎNTRE 2-9 ANI

București, 1 februarie 2017 – Fundația – World Vision România a sprijinit desfășurarea unui program de formare pentru un număr de 10 specialiști în domeniul psihologiei și dezvoltării copilului  în perioada 23-27 ianuarie 2017 la București.

Programul este susținut de către Ambasada SUA, Autism Speaks, World Vision România, Asociația Minți Creative& C.I.P Cristina Nedelcu și coaliția informală de susținatori ai aceste cauze în România, în vederea pilotarii sale în cursul anului 2017, în cadrul instituțiilor (centre de zi, creșe, centre de recuperare, cabinete psihologice, grădinițe, școli) care își doresc să fie implicate în acest program pentru părinți. Specialiștii participanți au provenit din Timișoara, Iași, Galați, Constanța, Brașov, Cluj, Bistrița, Suceava și București.

Acești specialiști au fost pregătiți cu scopul de a pilota și valida în România un program de formare a competențelor parentale dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătții (OMS) cu sprijinul Autism Speaks, care face parte din Programul de acțiune al OMS pentru Sănătate Mintala Gap (mhGAP) și este deja implementat în peste 18 țări din lume. Acest program a fost adus și prezentat în România în luna august 2016 la Conferința organizată pe această temă sub patronajul Camerei Deputaților prin d-na deputat Cristina Nichita și organizația Autism Speaks din Statele Unite ale Americii. Ne dorim ca acest program să fie preluat de către instituțiile statului și replicat în comunitățile unde accesul la servicii pentru părinți și copiii cu dizabilități este limitat.

Programul de formare a competențelor parentale (Parents Skills Training for Caregivers of Children with Developmental Delays and Disorders) recomandă formarea părinților pentru a putea gestiona tulburările de dezvoltare, inclusiv tulburarea din spectrul autism, în contextul serviciilor de asistență primară din sănătate și servicii, bazate pe comunitate. Programul de formare a competențelor parentale are următoarele caracteristici principale:
  • Programul  este documentat pe baza dovezilor în țări cu venituri mari, medii și mici.
  • Programul poate fi livrat de către non-specialiști (asistenti sociali, lucrători comunitari,
asistente medicale, medici de familie, voluntari, centre de recuperare, profesori, îngrijitori și părinți, școli și grădințe etc).
  • Programul este satisfăcător și scalabil cu resurse minime.
 Acest program de pregătire pentru părinții și îngrijitorii de copii cu vârste între 2-9 ani, ce prezintă tulburări și întârzieri în dezvoltare, inclusiv spectru autism, reprezintă o șansă la intervenție timpurie, educație și incluziune.
World Vision România susține programele de educație pentru părinți ca fiind o componentă esențială ce completează paleta de servicii sociale, medicale și educaționale pentru copii la nivel de comunitate. Încă din 2014 noi desfășurăm un astfel de program în comunitățile rurale în care lucrăm pentru a-i responsabiliza pe toți părinții copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani să adopte comportamente de viață sănătoasă, să respecte drepturile copilului, să prevină și să protejeze copilul de violență și abuz. “, a declarat Daniela Buzducea, director executiv World Vision România.
 “Principalul obiectiv al programului de formare a competențelor parentale este acela de a maximiza resursele locale necesare pentru a veni în întâmpinarea nevoilor copiilor și familiilor. Numeroase comunități au acces limitat la specialiști bine pregătiți să facă față nevoilor locale.  Prin acest instrument sperăm să umplem acest gol atrăgându-I astfel pe ne-specialiștii care déjà lucrează în acele comunități, un model cunoscut sub denumirea de „task-shifting”. România face astfel un prim pas în ce privește implementarea programului”, a declarat  Lucilla Murillo, Assistant Director of Education Research, Autism Speaks.
Despre World Vision România
World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World Vision România este o fundație creştină care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În 27 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe.
World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi, de aceea, în comunităţile rurale unde este prezentă, desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducerea abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Proiectele sale se concentrează pe transformarea comunităţilor şi a membrilor acestora, pentru a realiza o viaţă împlinită pentru fiecare copil.
www.worldvision.ro,http://www.facebook.com/WorldVisionRomaniahttp://blog.worldvision.ro/
 
Despre Autism Speaks
Autism Speaks este o organizatie de advocacy pentru autism din S.U.A. care sprijina derularea  cercetarilor  în acest domeniu , desfășoară activități de conștientizare și sensibilizare destinate familiilor, guvernelor și publicului pentru această cauză. Organizatia a  fost fondata in Februarie 2005 de catre Bob si Suzanne Wright, bunicii unui copil cu autism. Prietenul lor bun, Bernie Marcus a donat 25 milioane $ pentru a ajuta lansarea organizatiei.  Inca de atunci Autism Speaks a crescut in lumea organizatiilor mari in domeniul autismului si advocacy, dedicandu-se în finantarea cercetarilor pentru această cauza, preventie, tratamente si remedii pentru autism; cresterea gradul de constientizare cu privire la tulburarile din spectrul autism;  militeaza pentru nevoile persoanelor cu autism si familiile acestora. Suntem mandri de realizarile obtinute si urmarim continuarea cu succes a muncii in anii ce urmeaza.
https://www.autismspeaks.org/wordpress-tags/parent-skills-training
 
Despre Ambasada SUA din România
Ambasada SUA la Bucureşti sponsorizează şi facilitează o serie amplă de programe educaţionale şi culturale. Secţia Culturală promovează programe culturale şi educaţionale menite să-i ajute pe români să afle mai multe despre societatea americană şi valorile sale.
https://ro.usembassy.gov/ro/education-culture-ro/schimburi-educationale/

Persoana de contact: Mariana Arnăutu, Specialist Educație World Vision România.mariana_arnautu@wvi.org