DE CE MAMELE DIN ROMANIA INCA MAI MOR LA NASTERE, UN STUDIU AL WORLD VISION – MSD

Comunicat de presa

World Vision Romania a lansat, in parteneriat cu MSD Romania, studiul privind barierele intampinate de femeile vulnerabile din mediul rural  in accesarea serviciilor de asistenta prenatala si sanatate reproductiva din Romania, ca parte a proiectului ”Mame pentru viata. Viata pentru mame”


Cercetarea a fost realizata in judetele Dolj, Valcea si Vaslui, ce se confrunta cu rate de mortalitate materna si avorturi peste media nationala.

Bucuresti, 27 septembrie 2016 – Fundatia World Vision Romania a lansat, ieri, rezultatele Studiului  privind barierele intampinate de femeile vulnerabile din mediul rural  in accesarea serviciilor de asistenta prenatala si sanatate reproductiva din Romania”. Cercetarea a fost efectuata in judetele Dolj, Valcea si Vaslui ca parte a proiectului „Mame pentru viata. Viata pentru mame”, desfasurat pe o perioada de 30 de luni cu un grant in valoare de 500.000 de dolari, ca parte a programului global MSD for Mothers.

 



Dezbaterea prilejuita de lansarea studiului a avut loc la Institutul National de Sanatate Publica si a reunit reprezentanti ai Presedintiei, Guvernului, Camerei Deputatilor, Senatului, Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai celor  mai importante institutii publice medicale in domeniu si societati profesionale,  specialisti si mass media.

Cercetarea este concentrata asupra situatiei femeilor din mediul rural din judetetele Dolj, Valcea si Vaslui  care au rate ale mortalitatii materne mult mai ridicate  fata de media Romaniei.

Studiul a urmarit explorarea nivelului de cunostinte ale femeilor, atitudini si practici  in domeniul planificarii familiale si utilizarii serviciilor de asistenta prenatala, barierele si factorii favorizanti in accesarea serviciilor de sanatate.

Cercetarea a inclus 15 focus grupuri cu peste 200 de persoane, interviuri semistructurate cu persoane cheie si metoda analizei barierelor si factorilor favorizanti aplicata unui grup de femei der varsta fertila din cele trei judete.


Potrivit studiului, principalele bariere din aria planificarii familiale sunt

–    Cea mai importanta bariera este lipsa serviciilor de planificare familiala din comunitate, a campaniilor de informare si consilierii pentru planificare familiala si indisponibilitatea produselor gratuite (in special pentru femeile vulnerabile economic)

–     Lipsa educatiei, a cunostintelor complete si corecte privind alegerea unei metode contraceptive, utilizarea corecta a metodelor, siguranta, efectele secundare.

–      Relatia de putere din familiile traditionale cu o dominanta a barbatului care in multe cazuri refuza utilizarea  metodelor naturale de planificare familiala si a celor care nu depind de femei.

In privinta asistentei prenatale au fost identificate urmatoarele bariere:

–      Lipsa de informatii a femeilor privind serviciile medicale gratuite la care au dreptul prin lege (desi prevazuta prin Ordin al MS 12/2004, acordarea si completarea Carnetului gravidei care ar putea informa dar si salva, in urgenta, gravida cu probleme de sarcina si afectiuni concomitente,  este sporadica si aleatoare)

–       Neaplicarea protocolului de monitorizare a sarcinii  si acordarea discretionara a pachetului de servicii  medicale pentru gravide

–         Lipsa serviciilor de obstetrica ( medici, moase) precum si  de investigatii si analize de laborator  in comunitate.

–      Lipsa unui sprijin financiar pentru deplasarea gravidei catre serviciile oferite doar in  urban.

–       Managementul defectuos al fondurilor asigurarilor de sanatate (lipsa fondurilor in anumite perioade ale lunii, in laboratoare si farmacii, birocratia excesiva necesara obtinerii adeverintei de asigurat, etc.);

–        Lipsa monitorizarii calitatii serviciilor medicale, adesea deficitare in multiple planuri, incluzand atitdinea si comunicarea neadecvata cu pacientele vulnerabile. Putini respondenti au mentionat discutarea cu medicii a planului de monitorizarea a sarcinii si nastere, care include calendarul de consultatii si investigatii pe parcursul celor noua luni de sarcina, la care mama are dreptul prin asigurarea de sanatate. Marea majoritate a femeilor a declarat ca nu au primit carnetul de gravida, nici vreun alt material informativ. Mai mult, din studiu reiese ca imunizarea in sarcina si prescrierea gratuita a suplimentele de sarcina nu este o practica  unitara.

–        Costurile care deriva atat din nerespectarea gratuitatilor asigurate prin sistemul de asigurari pentru sanatate cat si a platilor informale;

–        Stigmatizarea si discriminarea asociate statutului de femeie necasatorita insarcinata, de catre catre personalul medical de specialitate, agravata in cazul minorelor gravide.

–         Lipsa de incredere in confidentialitatea serviciilor acordate la cabinetele medicale (pentru tinere);

–     Atitudinea pasiva a autoritatilor locale fata de problemele cu care se confrunta gravidele vulnerabile  in utilizarea  serviciilor de asistenta prenatala. Desi participantii la focus grupuri considera ca sarcina la adolescente este o problema care ia amploare, o parte a   autoritatilor publice locale intervievate nu considera ca au o responsabilitate fata de aceasta problema.

 
Studiul face si o serie de recomandari
, pe toate nivelurile implicate. Mentionam cateva.

  • Autoritatilor publice centrale si locale: Accesul la  servicii de planning familial in comunitati si contraceptie gratuita pentru categoriile de populatie cele mai vulnerabile,  in vederea prevenirii sarcinilor nedorite si  respectarii intervalului optim de spatiere a nasterilor recomandat de OMS.  Prioritizarea si ”rezervarea” unui plafon pentru serviciile de asistenta prenatala in bugetele lunare ale Caselor de Asigurari de Sanatate si elaborarea unui pachet unic de servicii pentru gravide pentru evitarea discriminarii femeilor vulnerabile, dezvoltarea serviciilor de asistenta medicala comunitara si a moaselor in localitatile  rurale.
  • La nivelul corpului medical, este recomandata dezvoltarea de programe de  formare adresate personalului medical privind  intelegerea nevoilor si comunicarii cu grupurile vulnerabile,  drepturile pacientilor, stigmatizare si discriminare, sustinerea activitatilor de informare/educare ale populatiei.
  • Nu in cele din urma, la nivelul populatiei este recomandata introducerea programelor de educatie pentru sanatate in scoli si realizarea de parteneriate cu cabinete ale medicilor de familie si ONG-uri pentru informare/educare a tinerilor privind comportamentele sexuale care implica riscuri.

Cu ocazia dezbaterii de astazi pe marginea studiului, au fost identificate mai multe aspecte de clarificat intre institutiile statului si organizatiile profesionale implicate in sanatatea mamei, aspecte legate de continutul si felul in care e conceput pachetul de servicii pentru gravide in Romania si a accesului la acesta in zona rurala si in mediile defavorizate. Primul pas ar fi crearea unui grup de lucru mixt de profesionisti  autoritati – societate civila care an urma unor analize integrate sa identifice solutiile pentru barierele la care face referire studiul.


“ Noi la World Vision credem in solutii de interventie integrata si credem ca aceste solutii trebuie cautate in intalnirea dintre sectoarele care se ocupa de sanatate, protectie sociala si educatie, astfel incat sa punem in centru copilul, femeia sau tanara care din cauza saraciei si a lipsei de informatii devin vulnerabili” a declarat Daniela Buzducea, director executive al Fundatiei World Vision Romania.

Consideram ca doar prin colaborarea stransa intre societatea civila, autoritati si companii se poate atinge obiectivul pe care ni lam propus, ca nicio mama sa nu mai moara dand viata,” a spus Dr. Naveen Rao, presedintele global al initiativei MSD for Mothers.

Cu ocazia acestui eveniment, au fost prezentata o expozitia de fotografie ce surprinde realitatea mamelor si gravidelor din mediul rural. Imaginile au fost realizate in luna septembrie în sate din judetul Valcea de catre fotograful documentarist Mugur Varzariu, ambasadorul World Vision Romania. Tablourile au fost produse cu sprijinul firmei KODEX.

Despre proiectul „Mame pentru viata. Viata pentru mame”

Romania inregistreaza cele mai ridicate rate ale mortalitatii materne si infantile de pe continent. Astfel, aceasta este de peste doua ori mai mare fata de media UE-27, de trei ori mai mare decat in Slovacia, Slovenia si Bulgaria, de aproape sase ori mai mare decat in Italia si Spania si de aproape zece ori mai mare decat in Austria si Polonia². Prin proiectul  „Mame pentru  viata. Viata pentru mame”, Fundatia World Vision Romania si compania MSD prin grantul „MSD/Merck for Mothers” vor sa schimbe acest tablou sumbru.

Proiectul desfasurat de World Vision se adreseaza unui numar de 15.000 de femei din 30 de comunitati vulnerabile, dintre cele mai sarace, din 3 judete – Dolj, Vaslui si Valcea, cu obiectivul de a crea un model de succes pentru reducerea cazurilor de mortalitate materna, prin prevenirea sarcinilor nedorite si prin sustinerea accesului la servicii medicale de calitate pentru sarcinile dorite.

Studiul prezentat public astazi reprezinta o prima etapa esentiala in cadrul proiectul. Rezultatele obtinute in urma analizei datelor studiului  urmeaza sa fie utilizate in procesul de elaborare a programului de pregatire a personalului medical din cadrul proiectului si la dezvoltarea materialelor de informare, educare, comunicare destinate modificarilor de comportamente ale populatiei.

Proiectul se desfasoara cu sustinere financiara de la MSD Romania, intr-un parteneriat cu programul  MSD for Mothers, o initiativa cu o durata de 10 ani, ce aplica expertiza MSD si experienta in abordarea provocarilor medicale de la nivel mondial, pentru a reduce mortalitatea materna in intreaga lume. Proiectul lansat in Romania reprezinta una dintre cele mai mari investitii de CSR ale unei companii farmaceutice din Romania si se numara printre cele mai mari investitii sociale private, din domeniul sanatatii.

Pentru mai multe detalii:

Cornelia Paraschiv Scarlatescu, 0731 444 621, Manager de proiect, Fundatia World Vision Romania

Adelina Nedelcu 0730 074 428, Manager Comunicare, Merck Sharp & Dohme Romania SRL

###

Despre World Vision Romania


World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International, prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. World Vision Romania este o fundatie crestina care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Fundatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valorile crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. In 25 de ani de prezenta in Romania, fundatia a ajutat peste 500.000 de copii si adulti, in 400 de comunitati din 8 judete.


World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea in comunitatile rurale unde este prezenta desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Proiectele sale se concentreaza pe transformarea comunitatilor si a membrilor acestora, pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil. www.worldvision.ro


Despre MSD Romania

Compania americana Merck Sharp and Dohme (MSD) a dechis un birou in Romania in urma cu 21 de ani, fiind una dintre primele companii farmaceutice multinationale cu prezenta locala. Cu un accent constant pe inovatie si stiinta, MSD este prezent in arii terapeutice critice precum diabet, imunologie, hepatita C, HIV, antibiotice si antifungice pentru ingrijire spitaliceasca, antiinflamatoare. In plus, MSD are un portofoliu divers de vaccinuri pentru copii si adulti. Datorita inovatiilor in portofoliul curent si in portofoliul de R&D din hepatita C, HIV si vaccinuri – un exemplu recent fiind vaccinul candidat impotriva Ebola – MSD detine la nivel global o pozitie de lider in boli infectioase. In acelasi timp, compania dezvolta solutii inovatoare pentru a ajuta la imbunatatirea vietii pacientilor care lupta cu cancerul.


Fiind o companie responsabila, recunoastem ca avem un rol de jucat – in parteneriat cu alti actori cheie – in a ne asigura ca produsele noastre sunt accesibile pacientilor care au nevoie de acestea. Astfel, prezenta MSD in board-ul ARPIM (Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente) precum si in asociatiile LAWG (Local American Working Group), Foreign Investors Council (Consiliul Investitorilor Straini) si AmCham (Camera Americana de Comert) denota angajamentul companiei fata de piata din Romania. Mai mult, platforma locala de responsabilitate corporativa MSD pentru viata. Impreuna pentru viata” opereaza prin 4 piloni, cu accent in zona de sanatate, precum si in sustinerea comunitatilor locale. Compania a luat ca o provocare plasarea actuala a Romaniei pe locuri fruntase, in Uniunea Europeana, intr-o varietate de boli cronice sau boli foarte grave, inclusiv in mortalitatea materna. In MSD, la baza strategiei de business se afla angajamentul fata de valori si integritate. Astfel, de la toti angajatii companiei este asteptat un comportament etic si in conformitate cu Codul de conduita al MSD, aliniat la Codul de Etica al EFPIA si, de asemenea, la legislatia romaneasca. Pentru mai multe informatii, vizitati

www.msd.ro.


Despre proiectul MSD for Mothers

MSD for Mothers (proiect cunoscut ca Merck for Mothers in Statele Unite si Canada) este o initiativa cu o durata de 10 ani, ce aplica expertiza stiintifica si de business a MSD – precum si resursele financiare ale companiei si experienta in abordarea provocarilor medicale de la nivel mondial – pentru a reduce mortalitatea materna in intreaga lume. MSD for Mothers furnizeaza solutii durabile, axate pe imbunatatirea calitatii ingrijirii medicale a mamelor, precum si pentru cresterea accesului femeilor la servicii de planificare familiala.


Pana acum, eforturile derulate in acest proiect au contribuit la imbunatatirea accesului la servicii medicale de calitate pentru gravide si la servicii de planificare familiala pentru un numar de 4,8 milioane de femei, in 30 de tari din intreaga lume. Mai multe informatii pe http://merckformothers.com/