IMPACTUL CRIZEI REFUGIATILOR IN UE ASUPRA COPIILOR ESTE FARA PRECEDENT

Bucuresti, 15.01.2016 | World Vision International va participa astazi la o masa rotunda in Palermo, Sicilia dedicata nevoii de a proteja copii refugiatilor si migrantilor care sosesc in UE. Evenimentul este co-organizat de Inter-Grupul Parlamentului European dedicat Drepturilor Copilului si UNICEF, si vor fi prezenti reprezentanti ai institutiilor relevante ale UE cum ar fi Frontex, ai Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) si ai Ministerele Nationale ale Greciei si Italiei si alte organizatii non-guvernamentale orientate spre drepturile copilului.

„Pana in prezent, in jur de 500 de baieti si fete si-au pierdut viata pe mare”, spune directorul de Advocacy al Biroului World Vision de pe langa UE, Deirdre de Burca. „Multi altii si-au pierdut rude, si-au lasat in urma casele si comunitatile. Acesti oameni au suferit traume profunde in timpul calatoriilor pe mare, iar odata ajunsi in Europa au gasit mai multe granite inchise peste noapte. Anul 2015 va ramane in istorie prin intermediul imaginii sfasietoare a copilului lipsit de viata pe o plaja din Turcia. A fost anul in care sute de mii de copii si familiile lor si-au parasit caminele, plecand intr-o calatorie plina de speranta spre Europa. A fost un an care a confirmat, din pacate, ca aceasta criza este, de asemenea, o criza a copiilor”.

World Vision sustine ca daca UE si statele sale membre nu sunt dispuse sa ia masuri imediate pentru a spori protectia copiilor refugiati si migranti care cauta adapost in Europa, vietile altor sute de mii copii vor fi distruse. Organizatia considera ca „Apelul pentru copii de la Palermo” va reprezenta un set important de linii directoare pentru UE si statele membre care va asigura protectia deplina a copiilor vulnerabili care sosesc in Europa.

„Scopul acestui eveniment este de a sensibiliza intreaga Europa asupra nevoilor de protectie a copiilor in contextul crizei refugiatilor in UE”, spune de Burca. „In cadrul acestei mese rotunde se vor identifica provocarile si riscurile cu care se confrunta copii refugiati care ajung in UE. Se va lansa, de asemenea, „Apelul pentru copii de la Palermo” cu scopul de a le asigura refugiatilor si copiilor migranti protectia drepturilor in aceasta criza. Totodata, se vor identifica masuri concrete pentru ca viitoarele pachete legislative sa fie adoptate ca parte a Agendei UE privind migratia.”

***
Despre World Vision Romania

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. World Vision Romania este o fundatie creştina care desfaşoara programe de interventie umanitara de urgenta, dezvoltare şi advocacy punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Asociatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile şi comunitatile, in scopul depaşirii saraciei şi nedreptatii. Inspirata de valorile creştine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. In 25 de ani de prezenta in Romania, fundatia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulti, in 400 de comunitati din 8 judete.

World Vision Romania crede in dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea in comunitatile rurale unde este prezenta desfaşoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie şi reducera abandonului şcolar, sanatate şi protectia copilului, agricultura şi dezvoltare rurala, angajament civic şi creştin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Proiectele sale se concentreaza pe transformarea comunitatilor şi a membrilor acestora, pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil.

Pentru mai multe detalii:

Silvia Boncutiu
silvia_boncutiu@wvi.org
+40 743 001 391
www.worldvision.ro,
http://www.facebook.com/WorldVisionRomania,
http://blog.worldvision.ro/