PESTE 100 DE COPII DIN JUDETUL CLUJ AU FORMAT „LANTUL SUPRAVIETURII”

Cluj, 28.09.2015 | Peste 100 de copii, elevi ai scolilor din Iclod si Livada, au fost instruiti de catre paramedicii voluntari SMURD Cluj in cadrul unui proiect intitulat “Lantul Supravietuirii – Fii veriga lipsa!”. Proiectul sustinut de World Vision Romania a inclus prezentarea unor tehnici de acordare a primului ajutor in cazul stopului cardio respirator si a obstructiei cailor aeriene cu corp strain.

Proiectul “Lantul Supravietuirii – Fii veriga lipsa!”, initiat de catre Mihai Oprea, paramedic SMURD Cluj, i-a invatat pe elevii din Iclod si Livada care sunt pasii esentiali care trebuie urmati pentru o resuscitare reusita.

„Prin instruirea elevilor in acordarea manevrelor de suport vital de baza se acopera veriga lipsa care poate face diferenta intre viata si moarte”, a explicat Mihai Oprea, coordonatorul proiect.

Suportul vital de baza castiga minute importante in lupta cu viata, pana la sosirea cadrelor medicale, a caror durata de raspuns in cazul zonelor rurale este considerabil crescuta din cauze obiective. In lipsa suportului vital de baza, dupa doua minute de la instalarea stopului cardio-respirator, sansele de supravietuire ale victimei scad cu 10% la fiecare minut.

Activitatile au fost structurate in asa fel incat sa starneasca interesul tuturor copiilor – daca in prima parte elevii au participat la un curs teoretic, in cea de-a doua parte au fost impartiti in grupuri de cate 10 elevi si un voluntar SMURD, alaturi de care au pus in aplicare cunostintele dobandite.

Prin proiecte precum “Lantul Supravietuirii – Fii veriga lipsa!”, paramedicii incearca sa creasca numarul de vieti salvate si sa ajunga la situatia ideala, in care toata lumea cunoaste aceste manevre.

World Vision Romania, biroul zonal Cluj, a sprijinit derularea activitatilor prin asigurarea resurselor necesare pentru transportul si hrana voluntarilor SMURD, precum si pentru tiparirea materialelor folosite – mape si brosuri pentru cei peste 100 de copii.

Despre World Vision Romania

World Vision Romania este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valorile crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 25 de ani de prezenta in Romania, am ajutat peste 500.000 de copii si adulti, in aproape 400 de comunitati din 8 judete.

World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea in comunitatile rurale unde este prezenta desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitatilor si membrilor acestora pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil.

Pentru mai multe detalii:

Silvia Boncutiu
PR & Communication Officer
0743001391
silvia_boncutiu@wvi.org
www.worldvision.ro
http://www.facebook.com/WorldVisionRomaniahttp://blog.worldvision.ro/