MAI MULTE RESURSE PENTRU EDUCATIA COPIILOR DIN MEDIUL RURAL

• Unul din cinci copii din mediul rural merge pe jos mai mult de o ora pana la scoala.
• Unul din opt copii din mediul rural absenteaza de la scoala pentru a munci in gospodarie.
• Doar unul din doi elevi din mediul rural folosesc calculatorul si putin peste o treime dintre ei au acces la internet.
• Copiii din mediul rural sunt cu aproape un an in urma celor din mediul urban in ceea ce priveste performanta scolara, iar cei mai saraci au un nivel cu 2,5 ani in urma celor mai bogati.

Bucuresti, 14.09.2015 | Fundatia World Vision Romania lucreaza de 25 de ani in parteneriat cu scolile, primariile, bisericile si mediul de afaceri local pentru imbunatatirea educatiei copiilor din mediul rural. In tot acest timp am desfasurat proiecte educationale in peste 300 de comunitati din mediul rural. Impreuna am contribuit la prevenirea abandonului scolar si cresterea calitatii educatiei pentru aproximativ 100.000 de copii si tineri din mediul rural.

Rezultatele proiectelor de educatie derulate de World Vision in ultimii 25 de ani
  • 106.000 copii au primit rechizite pentru activitatile scolare
  • 76.000 copii au primit incaltaminte si haine ca sa mearga la scoala
  • 38.000 copii au participat activitati de educatie non-formala in timpul anului scolar
  • 19.000 copii si parintii acestora au primit consiliere cu privire la importanta educatiei
  • 18.000 copii au beneficiat de participare in tabere scolare tematice
  • 2.000 copii au participat la activitati de tip scoala dupa scoala
  • 1.500 tineri au primit burse sociale pentru continuarea liceului
  • 1.400 copii au participat la activitati de educatie remediala
  • 1.300 tineri au beneficiat de consiliere vocationala si educatie antreprenoriala
  • 200 de scoli si gradinite renovate si dotate

Un exemplu recent de mobilizare a resurselor pentru educatia copiilor din mediul rural s-a desfasurat in comuna Argetoaia, judetul Dolj, prin colaborarea intre societatea civila, autoritatea locala si corporatii care activeaza in Romania in vederea renovarii si dotarii scolii primare cu o vechime de aproximativ 120 de ani din satul Leordoasa.

Astfel, 50 de angajati ai companiei Network One Distribution, impreuna cu comunitatea locala si echipa World Vision Romania, au dat o fata noua scolii primare din Leordoasa aceasta devenind un loc prietenos pentru copii, dotata modern si pregatita sa le ofere acestora conditii adecvate desfasurarii orelor de clasa. O parte din materialele necesare lucrarilor de reamenajare au fost donate de catre compania Policolor si Fundatia World Vision Romania, iar o parte au fost achizitionate din fondurile primite din partea unui donator individual – http://blog.worldvision.ro/.

World Vision Romania saluta astfel de initiative in care corporatiile se implica alaturi de societatea civila pentru a contribui la educatia copiilor din mediul rural, si nu numai. Pentru ca numai impreuna putem schimba destine si dona viitor copiilor prin educatie.

Cu toate acestea, desi s-au facut progrese importante la nivel de tara in ultimii 25 ani, Romania ramane in topul statelor membre UE in privinta parasirii timpurii a scolii. De aceea, cu ocazia inceputului de an scolar, World Vision Romania atrage atentia asupra subfinantarii cronice a sistemului de educatie si asupra abandonului scolar cu o rata crescuta de 17,3% (inregistrata in 2013) ca fiind un simptom al lipsei de resurse si al unui dezechilibru in ceea ce priveste egalitatea de sanse incepand de la varsta timpurie a copiilor. In ultimii cinci ani, abandonul scolar a devenit si este o problema in crestere care afecteaza in special patru categorii de copii: cei care cresc in familii sarace, cei din mediul rural, cei de etnie roma si cei cu dizabilitati. 

Zeci de mii de copii din mediul rural au inceput astazi scoala in cladiri vechi, aflate intr-o stare avansata de degradare si fara sa le fie asigurate conditiile minime in care sa se desfasoare actul educational.

Rapoartele de cercetare realizate de World Vision Romania in 2014: “Bunastarea Copilului in mediul Rural “si “Dialog pentru Calitatea Educatiei” arata faptul ca in exista copii foarte vulnerabili din mediul rural care abandoneaza scoala din motive de saracie si rezultate scolare slabe.

  • 50% din respondenti spun ca familia are doar uneori banii necesari pentru a achizitiona lucrurile de care copiii au nevoie
  • 13% dintre copii spun ca uneori sau intotdeauna merg la culcare flamanzi
  • 4,5% dintre copiii si tinerii cu varste intre 12 si 18 ani inclusi in studiu au declarat ca, in ultimele 4 saptamani, au lipsit de la scoala pentru ca au trebuit sa lucreze
  • In 37% din cazuri, rezultatele scolare slabe ale copiilor au constituit motivul intreruperii scolii
  • 47,3% dintre adulti indica lipsa resurselor materiale ca motiv principal pentru care copiii nu continua studiile la liceu
  • Circa trei sferturi dintre elevi declara ca, in ultimul semestru, nu au stat de vorba niciodata cu un consilier scolar
  • 56% din parinti declara ca nu au absolvit nici o forma de invatamant- interes scazut pentru urmarirea parcursului scolar al copiilor, cu risc sa nu sustina participarea copiilor la educatie
  • 26% dintre elevi s-au simtit discriminati in scoala, cel mai adesea datorita etichetarii care apare in lipsa performantelor scolare etc

In luna iunie a acestui an, World Vision Romania a organizat o dezbatere la nivel central pe tema colaborarii institutionale ca mecanism eficient de prevenire a parasirii timpurii a scolii in care am atras atentia asupra faptului ca scolile din mediul rural, si nu numai, au nevoie de resurse suplimentare alocate de la bugetul de stat si local pentru a implementa programe sociale si educationale sustenabile, prin care se previne abandonului scolar.

Subliniem in acest context necesitatea respectarii Art.nr.8 din Legea Educatiei Nationale nr.1/2011 cu privire la alocarea a 6% din PIB pentru educatie. Prin alocarea acestui procent s-ar diminua lipsa de servicii educationale destinate elevilor din mediul rural, ca de exemplu: programe de tip „scoala dupa scoala”, servicii de sprijin educational si consiliere scolara, lipsa de materiale didactice si profesori bine platiti, calificati si motivati.

Despre World Vision Romania

World Vision Romania este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valorile crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 25 de ani de prezenta in Romania, am ajutat peste 500.000 de copii si adulti, in 400 de comunitati din 8 judete.

World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea in comunitatile rurale unde este prezenta desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitatilor si membrilor acestora pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil.

Pentru mai multe detalii:
Silvia Boncutiu
PR & Communication Officer
0743001391
silvia_boncutiu@wvi.org
www.worldvision.rohttp://www.facebook.com/WorldVisionRomaniahttp://blog.worldvision.ro/