BURSIERII „VREAU IN CLASA A NOUA”, RECOMPENSATI PENTRU REZULTATELE LA INVATATURA

Cluj, 30 iulie 2015 | Bursierii clujeni din programul „Vreau in clasa a noua” au savurat, timp de trei zile, frumusetile Transilvaniei. Traditionala excursie, care ii recompenseaza pentru rezultatele la invatatura, le-a imbogatit bagajul de cunostinte generale cu detalii legate de cetatea din Sighisoara, cea din Rupea, dar si castelele Peles, Pelisor si Bran.

Excursia de anul aceasta a strans liceenii beneficiari ai proiectului, pe care ne dorim sa ii incurajam si sa ii rasplatim pentru eforturile depuse in acest an scolar. Aceasta „rasplata” de care s-au bucurat le-a aratat ca merita sa isi urmeze visurile si ca oricat de greu le este, educatia este cheia catre o viata mai frumoasa.

Prima oprire a excursionistilor a fost la Sighisioara, oras monument protejat de UNESCO si inclus pe lista patrimoniului mondial. Aici, liceeni au vizitat cetatea medievala locuita si in prezent, vestitul Turn cu ceas si au urcat cele 176 de scari pana la Biserica din Deal.
   
A urmat apoi vizitarea cetatii Rupea, unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul Romaniei. Fortareata are forma unei cochilii de melc, iar prima atestare documentara dateaza din anul 1324, cand sasii rasculati impotriva regelui Carol Robert al Ungariei s-au refugiat in interiorul cetatii. Pe urmele lor au plecat si liceeni din proiectul „Vreau in clasa a noua”, care s-au aratat incantati de fortareata din bazalt, restaurata aproape integral prin fonduri europene.
   
A doua zi a fost dedicata castelelor. Dis de dimineata bursierii au plecat catre Sinaia, unde orele au trecut pe nesimtite in timpul unui veritabil curs de istorie. Castelele Peles si Pelisor, care impreuna cu parcul de 36 de hectare ce le inconjoara alcatuiesc Muzeul National Peles, au fost deliciul zilei. Coplesiti de maretia sa, tinerii au fost incantati sa afle ca Peles este primul castel electrificat in totalitate din Europa, dar si sa descopere ca palatul a fost prevazut cu o sala de teatru cu o mica scena zi 60 de locuri. Nici Pelisorul nu s-a lasat mai prejos, iar faptul ca acesta reprezinta un dar oferit de regele Carol I principilor mostenitori a fost o informatie interesanta pentru bursierii clujeni.
   
Dupa cateva ore petrecute in compania ghizilor de la Muzeul National Peles, liceenii s-au imbarcat intr-o noua calatorie cu destinatia Bran. Castelul impunator le-a captivat atentia inca de la intrarea in statiune. In fiecare an, castelul este vizitat de aproximativ 500.000 de turisti dornici sa o ia pe urmele contelui Dracula, datorita faptului ca fortareata este singura din Transilvania care corespunde descrierii lui Bram Stoker. In cautarea vestitului conte au plecat si excursionistii clujeni, care au descoperit pas cu pas misterele castelului si istoria lui.
Ultima zi a excursiei a pus pe primul loc distractia. Bursierii au petrecut cateva ore in incinta unui aqua park din Brasov, unde toboganele si bazinele le-au consumat si ultimele farame de energie.
   
Suntem siguri ca bursierii nostri isi vor aminti cu drag de aceasta excursie si avem convingerea ca vor face tot ce le sta in putinta sa obtina rezultate bune la invatatura si in urmatorul an scolar.

Contact:

Silvia Boncutiu | Communication Officer – World Vision Romania – Biroul Zonal Cluj
Tel: 0743 001 391 | Email: silvia_boncutiu@wvi.org