WORLD VISION DONEAZA SUTE DE STUPI FAMILIILOR DIN JUDETUL IALOMITA

Bucuresti, 23.07.2015 – Fundatia World Vision Romania, birou zonal Ialomita sprijina in primul an de proiect 60 de familii in domeniul apiculturii. Ialomitenii vor primi in total 300 de stupi, echipamente tehnologice si pregatire de specialitate in acest domeniu.

World Vision, birou zonal Ialomita doneaza cate cinci stupi si echipament apicol pentru 60 familii din comunele Ialomitene : Manasia, Jilavele, Dridu, Fierbinti si Cosereni. Participantii vor beneficia de asistenta tehnica si instruire in tehnologia cresterii albinelor pana in anul 2016.
Valoarea totala a donatiilor se ridica la suma de 49.000 de dolari si au loc in cadrul proiectului economic „Agricultura si dezvoltarea rurala”. Scopul proiectului fiind incurajarea investitiilor in mediul rural pentru dezvoltarea economiei locale si pentru a crea sustenabilitate oferind astfel un trai mai bun agricultorilor si famililor lor.

Pentru a intelege mai bine bine cum functioneaza domeniul apiculturii si pentru a fi cat mai bine pregatiti in cresterea albinelor cele 60 familii au beneficiat de o sesiune de instruire in zilele de 21 si 22 iulie organizata la singura stupina certificata ANARZ din Slobozia, unde au avut ocazia sa sa vada un laborator complet de producere a matcilor, cum sunt intretinute pe timp de iarna si multe alte secrete din acest domeniu oferite de apicultori cu experienta din Slobozia precum Virgil Boldarim si Stefan Costea.
„De mic copil apicultura mi s-a parut fascinanta, trebuie in primul rand sa iti faca placere si sa studiezi foarte mult timp cum traiesc albinele ca sa le intelegi. Ma bucur ca am primit aceasta sansa si sper sa devin un apicultor profesionist’’, ne-a povestit Mihai Teodor Marian beneficiar din comuna Manasia.

Proiectele economice pe baza donatiilor se deruleaza de aproximativ doi ani in judetul Ialomita prin intermediul World Vision. Pana in prezent au fost donate in cadrul altui proiect economic in total 560 capre la 112 familii din cinci comunitati Ialomitene de la inceputul anului 2014 si pana in prezent.
Obiectivele principale ale donatiilor sunt de a incuraja cresterea veniturilor la nivel de gospodarie pentru micii fermieri. Imbunatatirea sanatatii, nutritiei si educatiei copiilor prin cresterea veniturilor familiei. Implicarea fermierilor locali in proiectarea si punerea in aplicare a strategiilor de dezvoltare economica locala. World Vision are rolul de facilitator al activitatilor derulate in comunitati oferind pe langa donatii si consultanta in afaceri si obtinerea de fonduri nerambursabile.

In lipsa unor generatii de tineri competenti profesional, activi si motivati, potentialul agricol si oportunitatile de dezvoltare ale mediului rural vor fi in continuare irosite. Romania rurala reprezinta 87,1% din suprafata si 45,8% din populatia tarii. Restructurarea agriculturii si revitalizarea economiei rurale pot juca un rol social vital. Romania are a cincea suprafata agricola din Europa (13,7 milioane hectare) si cea mai mare suprafata agricola pe cap de locuitor din UE (0,6 ha).

Acest potential agricol si ponderea mare a populatiei angajata in agricultura si silvicultura (32%) nu se reflecta in contributia agriculturii la PIB — 6,5%, respectiv doar 12 miliarde euro. In perioada 2014-2020 agricultura si dezvoltarea rurala din Romania pot beneficia, prin politica agricola comuna (PAC), de o finantare de 20 miliarde de euro, dar numai daca va putea demonstra capacitatea de absorbtie a acestor fonduri.

Despre World Vision – punct de lucru Ialomita

Programul de dezvoltare comunitară a început în judeţul Ialomiţa în mai 2003, în parteneriat cu 3 comune: Jilavele, Dridu şi Fierbinţi. În anul 2005, parteneriatul s-a extins în alte şase comune: Armăşeşti, Adâncata, Brazii, Moviliţa, Maia şi Moldoveni, iar în 2006 a fost iniţiat parteneriatul cu comunele Manasia, Roşiori şi Coşereni. In anul 2010 reprezentanţii World Vision au inceput să deruleze programe de dezvoltare si in oraşul Uriziceni.
Cele 13 comunitati din microregiunea Urziceni cuprinse în programul de dezvoltare comunitara “Mai Intai copiii” se implica si participa activ la dezvoltarea lor, pentru a asigura impreuna cu partenerii lor, o viata mai buna pentru copiii lor.

Pentru mai multe detalii va rugam contactati:
Bogdan Păvăloi, Specialist PR & Comunicare 0736 444 8020736 444 802, Bogdan_Pavaloi@wvi.org