ASISTENTI SOCIALI WV IALOMITA AU PARTICIPAT LA CONFERINTA NATIONALA DE ASISTENTA SOCIALA IN SIBIU

Ialomita, 02.07.2015| In perioada 19-24 iunie 2015, un grup de 25 de asistenti sociali si voluntari WV Ialomita au participat la Conferinta nationala de Asistenta Sociala in Sibiu si la o vizita de schimb de experienta in Cluj ADP si training cu tematica protectia copilului.

Tematica intalnirilor a fost managementul conflictului in asistenta sociala, iar cei prezenti la conferinta au asistat la prelegeri si work-shop-uri centrate pe managementul conflictului interpersonal si intrapersonal si practice de lucru cu persoanele care au un comportament agresiv.
Prelegerile si work-shop-urile au fost tinute de asistenti sociali si psihologi romani si austrieci.

Prima zi de conferinta a fost sumarizata de catre reprezentantii WV Ialomita prin cuvinte si expresii ca: incantare, satisfactie, cunoastere, provocator, consultativ, constructiv, noutate, curiozitate, relevant, iti da de gandit, o experienta extraordinara, interesanta, energizanta. Dupa cele trei zile de de conferinta participantii au fost foarte incantati de cunostintele acumulate.

“Work-shop-urile mi s-au parut foarte instructive si utile atat prin informatiile si cunostintele dobandite cat si prin experientele cunoscute din relatarile celorlalti participant. Acestea ma vor ajuta atat in interactiunea cu ceilalti (in special cu pesoanele agresive), cat si in cunoastrerea personala, constientizarea propriilor stari si emotii rezultate din situatii conflictuale si cotrolarea lor” , ne-a explicat Gratiela, voluntar WV.

Un alt aspect dezbatut in urma celor treo zile de conferinta a fost legat de importanta existentei unei flexibilitati in gandire, cum ne influenteaza tiparele, preconceptiile, prejudecatile in profesia de asistent social si ce facem sa nu le mai avem, importanta protectiei copilului in mica copilarie, inteligenta emotionala, conflictul inteles ca potential pentru schimbare/evolutie.

“Activitatea la care am participat a fost una placuta si interesanta. Eu ca si cadru didactic ma gandesc serios la infiintarea unei asociatii de parinti si la un proiect privind aducerea unui psiholog in scoala. Acest ultim lucru cred ca ar fi benefic scolii, deoarece exista in scoala copii care intampina probleme diverse acasa si carora le e teama sa povesteasca”, Magda, profesor voluntar.
In timpul conferintei, intrebarile colegilor s-au axat pe: activitatea economica a comunei, specificul activitatii servciciului de protectie sociala, educatia si integrarea minoritatilore, lipsa locurilor de munca.

Un interes ridicat din partea participantilor a fost si creearea de centre de zi cu profil after school, asociatii de parinti, asociatii de mestesugari care prin produsele vandute aduc fonduri comunitatii lor si implicit copiilor vulnerabili din aceste comunitati. “Voi informa autoritatile locale despre ceea ce am vazut in aceste zile la Cluj si vom incerca sa gasim impreuna modalitati de lucru cu parintii copiilor cu risc de abandon scolar, cu situatie materiala slaba, cu probleme de sanatate, pentru ca acestia sa inteleaga ca locul copilluui este in familiesi in scoala pentru a se realize ca om. Cred ca daca exista vointa si deschidere din partea autoritatilor publice pot fi realizate o parte din lucrurile pe are le-am vazut la Cluj (centru de zi).” Asistent social comunitati.

Dupa terminarea conferintei, grupul a mers la schimbul de experienta organizat la Cluj. Loc in care au deprins modele de bune practici vizitand Muzeul Bivolului, Colectia Etnografica Puci si Scoala din Mera (in cadrul careia activeaza Asociatia de parinti Bagolyvar). In urma vizitelor, grupul a remarcat ca in spatele fiecarui proiect de succes este o poveste impresionanta si multa implicare din partea unor oameni inimosi si valorosi.
Un alt punct vizitat unde au avut loc dezbateri au fost centrele de tip After School din Bontida si Camarasu, unde s-a discutat despre integrare prin educatie si pereseverneta in actiunile asistentului social cu reprezentanti ai autoritatii locale si ai SPAS-ului.

“Trebuie pus accent pe educatie pentru a nu avea generatii pierdute. Pasii sunt mici, consecventi. Daca am fi multi in luota aceasta, am izbandi. Trebuie sa fim optimisti si realisti si sa lucram in continuare impreuna, autoritatea locala si ONG-urile.” – primar comuna Camarasu, Cluj


www.worldvision.ro 

http://www.facebook.com/WorldVisionRomania
http://blog.worldvision.ro

CONTACT: Bogdan Păvăloi, Specialist PR & Comunicare – Biroul Zonal Ialomita
TEL: 0736 444 802
E-mail: Bogdan_Pavaloi@wvi.org