WORLD VISION ROMANIA DISTINSA CU PREMIUL 1 LA GALA SOCIETATII CIVILE

Iasi,16 Iunie 2015 | Premiul I la sectiunea Dezvoltare Economica si Sociala a Galei Societatii Civile este acordat pentru a treia oara Fundatiei World Vision Romania pentru Proiectul „Apicultura si dezvoltarea economica in mediul rural” derulat in judetul Vaslui, dupa precedentele proiecte „Luptam impotriva saraciei prin dezvoltare economica” (2013) si “Proiectul de Solarii” (2003).

Premiul i-a fost inmanat Danielei Buzducea, Director National WVR, de catre Radu Podgorean, Secretar de stat pentru analiza politica si relatia cu Parlamentul, care a oferit Fundatiei World Vision Romania o recunoastere in plus, acordandu-i distinctia de Exceptional Achievement in International Development pentru activitatea World Vision in tari in curs de dezvoltare in domeniul proiectiei copilului. Aceasta recunoastere suplimentara si foarte onoranta, recompenseaza initierea coalitiei ‘ChildPact‘, o retea regionala de organizatii din regiunea extinsa a Marii Negre, prin intermediul careia Romania exporta experienta in domeniul protectiei copilului, in tarile din vecinatate. Acordarea acestei distinctii face parte din planul national de lucru pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015, finantat de Ministerul Afacerilor Externe si Comisia Europeana si implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. (www.childpact.org)

Proiectul „Apicultura si dezvoltarea economica in mediul rural” a fost implementat in comunele Dumesti, Todiresti si Rafaila din judetul Vaslui. Fundatia World Vision Romania a donat ehipament apicol in valoare de 1.000$ (5 stupi de albine si instrumentar specific) pentru fiecare din cei 100 de beneficiari si a facilitat participarea acestora la cursuri de apicultura si lectii practice in stupina. In total, bugetul proiectului a fost de 215.000$, bani investiti in perioada 1 octombrie 2011 – 1 octombrie 2014. Timp de 3 ani, apicultorii au fost instruiti si monitorizati permanent privind accesarea de fonduri europene, dezvoltarea strategica in acord cu Planul National de Dezvoltare Rurala si participarea la schimburi de experienta si la targuri de produse traditionale.

Apicultorii au infiintat Asociatia Apicola Negresti (care are deja 60 de membri cotizanti si un presedinte ales), Cooperativa agricola “Apicola Florile Vasluiului” si un magazin apicol prin care pot achizitiona echipamente, medicamente si hrana pentru albine la pret de producator si care le ofera sansa de a-si vinde mierea. Prin munca lor si cu sprijinul Fundatiei World Vision Romania, donatia de 500 de stupi de la inceputul proiectului a fost inmultita la 1.100 de stupi in toate cele trei comune vasluiene. In total, apicultorii au produs 20.000 de kg de miere, din care 10.000 de kg de miere au fost vandute la pretul de 15 lei pe kilogram, aducand in comunitate profit de 150.000 de lei. Alte 10.000 de kg de miere au fost folosite pentru consum propriu sau pentru hrana albinelor din stupi. Sapte dintre apicultori au atras 52.500 Euro prin fonduri europene, accesand masura 141 ,,Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”: 3 apicultori prin PNDR, 4 apicultori prin GAL ,,Movila lui Burcel” Vaslui.

In afara recunoasterii eforturilor realizate de catre toti ce care s-au implicat, este mai cu seama vorba despre un proiect care a acoperit o nevoie acuta la nivelul comunitatii rurale, in special a judetului Vaslui si anume aceea de a invata pe oameni ca exista potential local pe care sa-l foloseasca pentru a oferi o viata mai buna copiilor lor. Trebuie doar sa fie sprijiniti si stimulati sa faca primul pas”, a precizat Magda Camanaru, Manager Zonal al Biroului Iasi&Vaslui, Fundatia World Vision Romania.

Succesul proiectului este rezultatul colaborarii directe cu parteneri si colaboratori locali si judeteni: Directia Agricola de Dezvoltare Rurala, Camera Agricola Judeteana Vaslui, Oficiul Judetean de Ameliorare si Reproductie a Animalelor, Statiunea Apicola Poieni, primariile din cele trei comune, AGRANA Roman – producator de hrana pentru albine, apicultori experimentati ca domnul Sorin Popovici si colaboratori precum Prof. Univ. Dan Bodescu de la Universitatea de Agronomie Iasi.

Persoana de contact
Gabriela Grama
Specialist Comunicare si Relatii Publice
Tel: 0731 444 6110731 444 611 / E-mail: gabriela_grama@wvi.org

Magda CAMANARU
Manager Zonal
Biroul Iasi&Vaslui
Fundatia World Vision Romania