SUTE DE CAPRE DONATE DE WORLD VISION IN CINCI COMUNE DIN JUDETUL IALOMITA

Ialomita, 06.06.2015 | World Vision – birou zonal Ialomita a donat in ziua de samabta familiilor vulnerabile din Armasesti, judetul Ialomita 27 de iedute, aceasta fiind a doua etapa caritabila numita ‘’Dar din dar’’ din cadrul unui proiect economic mai amplu, donatiile au drept scop securitatea alimentara si asigurarea de hrana sanatoasa pentru familiile din judet .

Donatia de capre a inceput anul trecut in comunitatile ialomitene Radulesti, Moldoveni si Armasesti in cadrul proiectului economic ‘’Caprele o sansa pentru familial vulnerabile din mediul rural’’ care se deruleaza pe parcursul a trei ani si se va incheia in anul 2016, pana in prezent au fost donate in total 270 de capre la 54 familii.

In acest an, pe 6 iunie cu ocazia festivalului anual al florilor care s-a desfasurat in satul Armasesti, inca 6 familii vulnerabile au primit prin intermediul World Vision – birou Zonal Ialomita cate 5 iedute per familie, iar in lunile care vor urma inca 16 familii din sat vor primi cate cinci iedute.

Astfel de donatii se vor desfasura in toate cele cinci comunitati unde are loc proiectul si in total vor mai fi donate in acest an 290 de capre la 58 de familii.

Cele 27 de iedute donate reprezinta prima generatie nascuta a caprelor care au fost fost donate anul trecut primilor beneficiari. Pentru a crea sustenabilitate in cadrul comunitatii, beneficiarii din acest an au promis si ei la randul lor vor dona mai departe cate doua caprite la fiecare generatie nascuta.

Pentru cele sase familii cat si pentru cei care au primit anul trecut animale aceasta campanie le poate schimba viata sau viitorul copiilor lor asigurandu-le o viata sanatoasa si alimentatia necesara de zi cu zi: ‘’ Acum stiu ca am ce pune pe masa, de bine de rau stiu ca nu imi mai trimit copilul la scoala nemancat. La pranz facem o mamaliga cu branza, stiti cum e, ca la tara’’, ne-a explicat Goaga Violeta beneficiar din cadrul proiectului.

Pentru a demonstra comunitatii rezultatele si cunostintele obtinute pana in prezent, in cadrul evenimentului beneficiairii de anul trecut impreuna cu stafful World Vision au pus la foc un ceaun mare de mamaliga , au pregatit cas proaspat pe care l-au servit tuturor celor prezenti la cea de-a patra editie a “Festivalului Florilor’’.

De la saracie la propria afacere

Proiectul se adreseaza famililor cu mai multi copii, in special fara venituri sau acestea trebuie sa fie minime. O conditie necesara este ca beneficiarii sa arate ca dobandesc cunostinte minime de cresterea animalelor, ca le pot asigura hrana si adapostul necesar caprelor. Cei care beneficiaza de donatia de capre oferi mai departe altor familii vulnerabile din sat cate doi iezi.

Inainte de donatie, World Vision organizeaza cursuri de instruire in domeniul zootehnic, dovedirea cunostintelor acumulate sunt o pre-conditie pentru oferirea donatiei. Mai mult, familiile sunt incurajate spre dezvoltarea aptitudinilor de anteprenoriat pentru a genera venituri suplimentare in gospodarie, asigurandu-se celor care doresc consultanta in accesarea fondurilor nerambursabile.

‘’Acum ca am numarul minim de capre pentru a obtine subventie, pot sa ma gandesc si la a face branza pentru a vinde si a mai obtine in plus pentru familia mea”, povesteste Mihai Victor un alt beneficiar.