Copiii și tinerii se pot dezvolta numai prin educație

În cadrul proiectului „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” derulat de Fundația World Vision România și Patriarhia Română a avut loc joi, 7 mai 2015, un nou eveniment de prezentare și promovare. La acest eveniment au participat Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, reprezentanți ai autorităților locale din județul Mehedinți, preoți implicați în activitățile catehetice, cadre didactice și beneficiari ai proiectului din cele patru centre educațional-inovative „Alege Școala!” din Episcopia Severinului și Stehaiei. Evenimentul a fost moderat de pr. dr. Florin Stan, expert formator în cadrul proiectului.

În cuvântul de binecuvântare rostit în deschiderea evenimentului, Preasfințitul Părinte Nicodim a evidențiat rolul educației în viața copiilor și a tinerilor făcând legătura cu viziunea autorilor clasici și a Sfinților Părinți în ce privește arta educației: „Educația copiilor este un lucru gingaș. De aceea urmând filosofului Epictet credem că e mai bine să-ți rămână copiii educați decât bogați. La rândul său, Sfântul Ioan Gură de Aur considera că nu există un material mai minunat pentru a crea o operă de artă decât sufletul unui copil doar că educația copilului trebuie făcută la timp. Pentru a preveni și combate abandonul școlar Patriarhia Română continuă împreună cu Fundația World Vision proiectul «Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!». În cadrul eparhiei noastre, proiectul «Alege Școala!» se bucură de bune rezultate. Acestea se datorează colaborării dintre comunități, școală și Biserică în educația copiilor și tinerilor întrucât dorim să oferim o șansă tuturor, în mod deosebit celor care se confruntă cu problema abandonului școlar”, a menționat Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, expert formator în cadrul proiectului a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, cu ocazia promovării proiectului „Alege Școala!” în Episcopia Severinului și Strehaiei. „Proiectul educațional «Alege Școala!» este un proiect pe termen lung și are ca principal obiectiv prevenirea discriminărilor culturale și materiale care determină marginalizarea socială a copiilor proveniți din familiile sărace. Stigmatul pe care ei îl primesc încă din primii ani de școală îi descurajează, împingându-i astfel spre abandonul școlar și spre însușirea unor deprinderi delincvenționale. Segmentul-țintă al activităților de început îl reprezintă elevii din sistemul de învățământ primar și gimnazial, proveniți din familii cu stare materială precară și nivel de educație scăzut. Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă elaborarea și implementarea unui plan de acțiuni și măsuri inovative la nivel multiregional pentru prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și menținerea în sistemul a copiilor și tinerilor expuși acestui risc, precum și pentru dezvoltarea unor acțiuni remedial-corective pentru cei care au părăsit timpuriu școala. Scopul proiectului este de a oferi acestor copii șanse de autorealizare egale cu ale celor care provin din familii stabile atât ca nivel de studiu, cât și ca stare materială”, se amintește în mesajul Preafericirii Sale.

Educația, valoare a vieții

Pr. dr. Florin Stan, moderatorul evenimentului a făcut o scurtă prezentare a proiectului precum și a scopului parteneriatului dintre Patriarhia Română și Fundația World Vision România: „Acest proiect este unul educațional și social în același timp. De aceea Patriarhia Română alături de Fundația World Vision se străduiește să ajute copiii și tinerii oferindu-le șansa la o bună educație. Biserica Ortodoxă Română are cea mai extinsă rețea de unități din întreaga țară și vine în întâmpinarea propriilor comunități ajutându-le prin proiecte de acest fel și prin implicarea în viața lor socială. Prin oamenii de vocație angajați în acest proiect ne dorim să sprijinim dezvoltarea comunităților și să reașezăm educația la locul ei de valoare, de principiu de viață. Familiile și întreaga comunitate trebuie să înțeleagă că fără carte nu se pot dezvolta. Părinții pun temelia educației copiilor iar noi, preoți și profesori implicați în acest proiect avem pe ce construi și dezvolta aptitudinile cu care acești copii au fost înzestrați de Dumnezeu”.

În Episcopia Severinului și Strehaiei acest proiect derulează activități în patru centre educaționale: Drobeta-Turnu Severin, Schela Nouă, Strehaia și Obârșia de Câmp. Pr. Cosmin-Eftimie Necșoiu a declarat că „activitățile desfășurate în centre sunt pentru cei peste 130 de copii și tineri implicați în proiect dar și pentru părinții lor. Parteneriatul dintre Școală și Biserică pune un accent deosebit pe educație dezvoltând talantul primit de fiecare copil”.

„Proiectele derulate cu tinerii și copiii au rolul de a oferi o atitudine asemenea unui albatros care știe să zboare fără frică. Așa și noi trebuie să-i îndemnăm să aleagă școala. Ei nu trebuie să fie asemenea unor peruși închiși în colivie, ci să aleagă modelul vulturului care se înalță deasupra munților. Ne bucurăm să știm că Patriarhia Română derulează acest proiect care îi are în vedere pe cei ce reprezintă viitorul nostru. Ne dorim ca ei să se înalțe, să se dezvolte printr-o bună educație”, a punctat Marilena Faier de la Agenția pentru Protecția Mediului Mehedinți și președintă a Asociației Părinților pentru Ora de Religie din Drobeta-Turnu Severin.

În cadrul evenimentului copiii de la centrul educațional „Alege Şcoala!” de la Obârșia de Câmp au oferit Preasfințitului Părinte Nicodim lucrări realizate în cadrul activităților desfășurate în centru.

Proiectul „Alege Școala în regiune de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” derulat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015 are ca obiectiv menținerea în sistemul de educație a 1325 de copii și tineri expuși riscului de abandon școlar, precum și dezvoltarea unor acțiuni prin care 318 persoane să-și reia studiile