În cadrul proiectului „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” derulat de Fundația World Vision și Patriarhia Română a avut loc marți, 28 aprilie 2015, un nou eveniment de prezentare și promovare. Acesta s-a bucurat de prezența și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a reprezentanților autorităților locale din județul Bihor, a preoților implicați în activitățile catehetice, a cadrelor didactice și a beneficiarilor din cele cinci centre educațional-inovative „Alege Școala!” din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei. Evenimentul a fost moderat de pr. dr. Constantin Naclad, manager proiect.
În cuvântul de binecuvântare rostit în deschiderea evenimentului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a evidențiat rolul proiectului în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei subliniind că succesul acestuia se datorează colaborării dintre comunități, școală și Biserică în educația copiilor și tinerilor întrucât ei sunt viitorul nostru și al întregii țări. „Putem vorbi deja de un succes al acestui proiect deoarece chiar și un singur elev salvat de la abandonul școlar este important. Un singur elev înseamnă, de fapt, o lume întreagă. Darurile sunt împărțite dar ne-am bucurat că întotdeauna am găsit deschidere din partea preoților, profesorilor pentru constituirea unor centre pilot care să prevină abandonul școlar. Acest proiect nu s-ar fi putut derula consistent fără comunitățile din parohie, părinți și preoți pentru ca tinerii să rămână în sistemul educațional și să se dezvolte intelectual și spiritual în spiritul valorilor creștine”, a accentuat Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, cu ocazia promovării proiectului „Alege Școala!” la Oradea a fost citit de pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, expert formator în cadrul proiectului. „Din perspectiva Bisericii Ortodoxe Române, este foarte important ca procesul educațional să nu urmărească doar latura cognitiv-intelectuală, prin acumularea de cunoștințe teoretice, ci și promovarea vieții spirituale, de însușire a valorilor credinței și moralei creștine și a tradițiilor culturale perene ale poporului nostru, fără de care tânărul nu poate să-și păstreze deplin identitatea etnică într-un context pluralist secularizant și globalizant. Trebuie să ne preocupe în egală măsură atât cultivarea intelectului, cât și modelarea trăirilor sufletești ale copiilor și tinerilor. De aceea, în procesul de pregătire au fost prevăzute nu numai module pentru pregătirea psiho-pedagogică a copiilor, cât și module pentru consilierea și pregătirea părinților, care să devină apoi parteneri în educația copiilor lor, întrucât formarea educațională și spirituală depinde mai ales de buna cooperare dintre Școală, Familie și Biserică”, se arată în mesajul Preafericirii Sale.
Domnul Cornel Popa, președintele Consiliului Județean Bihor, a considerat că „Biserica Ortodoxă strămoșească și, în cazul nostru, Episcopia Oradiei, este implicată în mod responsabil și puternic în tot ceea ce înseamnă destinul oamenilor, în activitatea de a salva destinul unor tineri și a copiilor din comunitățile lor. Constatăm frământarea școlii pentru a implica părinții în educația copiilor lor. Acest proiect nu va rămâne unul neobservat și de aceea trebuie să ne implicăm cu toții pentru ca rezultatele să fie vizibile și ca viitorul tinerilor să fie unul în spiritul valorilor creștine”.
Pr. dr. Constantin Naclad, managerul proiectului, a făcut un scurt istoric al proiectului „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest”: „Acest proiect face parte din lucrarea Bisericii Ortodoxe Române deoarece este construit pe programul «Hristos Împărtășit Copiilor». Fundația World Vision a adus acest program în Europa, iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a înțeles necesitatea acestuia în activitatea educațională pe care o desfășoară Biserica Ortodoxă. Prin două hotărâri ale Sfântului Sinod din anul 2008, programul «Hristos Împărtășit Copiilor» a fost adaptat și preluat de Biserica Ortodoxă Română la nivelul întregii Patriarhii. Prin derularea acestui proiect ne-am propus în primul rând o conștientizare a întregii Biserici asupra problemei abandonului școlar și ca alături de Fundația World Vision să ne aducem aportul în formarea intelectuală și spirituală a tinerilor și copiilor. Însă, în același timp, rolul Bisericii și al școlii este confirmat și întărit de comunitate și rolul major pe care aceasta îl are în formarea tinerilor și copiilor”.
În Episcopia Oradiei acest proiect a derulat activități în cinci centre educaționale: Husasău de Criș, Bratca, Beiuș, Marghita și Tinca. Pr. Simion Goga, a declarat că „activitățile desfășurate în centre aduc o rază de bucurie în sufletele copiilor dar le oferă și o perspectivă concretă în viață printr-o educație temeinică și valori creștine”.
În cadrul evenimentului de promovare și publicitate, copiii și tinerii din Centrul Marghita, coordonați de părintele Filip Constantin-Petru au pus în scenă piesa de teatru „Martirul Sfinților Năsăudeni”. La rândul lor, o parte din copiii din centrul educațional-inovativ „Alege Școala!” din Husasău de Criș, îndrumați de părintele Ioan Mircea Ghitea, au interpretat cântări specifice perioadei pascale.
Proiectul „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” derulat de Fundația World Vision în parteneriat cu Patriarhia Română în perioada aprilie 2015 – octombrie 2015 are ca obiectiv menținerea în sistemul de educație a 1325 de copii și tineri expuși riscului de abandon școlar, precum și dezvoltarea unor acțiuni prin care 318 persoane să-și reia studiile.