APEL PENTRU IMBUNATATIREA ACCESULUI CELOR VULNERABILI LA SERVICII MEDICALE DE CALITATE

World Vision Romania sustine urgenta imbunatatirii accesului la servicii medicale de calitate pentru categoriile vulnerabile

COMUNICAT DE PRESA

Bucuresti, 21.04.2015 | La initiativa Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati si a Comisiei pentru sanatate publica din Senat, Fundatia World Vision Romania a organizat la Palatul Parlamentului conferinta-dezbatere intitulata “Drepturile Pacientilor – intre teorie si practica”, marcand astfel Ziua Internationala a Drepturilor Pacientilor.

Cu prilejul acestui eveniment organizatia a lansat un apel la actiune comuna catre toti decidentii din mediul politic si institutional pentru a gasi solutii moderne, europene de imbunatatire a accesului la servicii medicale de calitate al celor mai vulnerabile familii, care traiesc in mediul rural, in special copii si gravide, ceea ce va conduce treptat la diminuarea inegalitatilor existente in prezent.

In World Vision credem ca politicile publice si interventiile privind sanatatea copilului trebuie sa fie mai bine tintite catre populatia vulnerabila, cu educatie limitata in ce priveste dreptul copilului la servicii medicale si riscurile la care sunt expusi copiii nediagnosticati in timp util.

Astfel, consideram ca investitiile pentru sanatatea copilului ar trebui sa puna mai mult accent pe educatia parintilor cu privire la importanta supravegherii copiilor si a accesului la servicii de medicina preventiva si generala.

Alaturi de echipa fundatiei s-a aflat tanarul Alexandru Vlad, membru in Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision, ales de colegii lui sa le reprezinte vocea la nivel national. Alexandru are 17 ani, este elev in clasa a XI-a la Colegiul National Grigore Moisil din Urziceni si este implicat in numeroase actiuni de voluntariat ale fundatiei noastre. Discursul lui a accentuat problemele cu care se confrunta copiii bolnavi de la sate, mai ales in privinta serviciilor medicale insuficiente, si s-a bazat pe opinia pe care si-a exprimat-o in Raportul “Scriem pentru Drepturi – Scrisorile Copiilor din Romania” dedicat aniversarii a 25 de ani de la ratificarea Conventiei ONU privind Drepturile Copilului in tara noastra. (vezi pagina 42 – 44 )

Scopul conferintei “Drepturile Pacientilor – intre teorie si practica” a fost acela de a dezbate teme foarte actuale privind respectarea drepturilor pacientilor in Romania si identificarea de solutii si directii prioritare pentru imbunatatirea accesarii serviciilor medicale de calitate si respectarii legislatiei actuale nationale si internationale privind drepturile pacientilor.

Participantii au discutat disfunctionalitatile privind respectarea in practica a drepturilor pacientilor si au exemplificat inegalitatile de sansa, evidentiind cat de dificil este, in realitate, pentru pacientii din categoriile vulnerabile sa-si exercite drepturile legate de accesul la servicii medicale. In acest sens, pacientii copii din mediul rural reprezinta cea mai vulnerabila categorie. Astfel in satele romanesti, unde traieste 46{e6e731e9404c5d083b1872c109ac7c84e7968293d9454ba5a91529987a12e9c3} din populatie si aproape 50 {e6e731e9404c5d083b1872c109ac7c84e7968293d9454ba5a91529987a12e9c3} dintre copiii tarii, rata mortalitatii infantile in anul 2013 a fost considerabil mai mare in rural – de 10,4‰, fata de urban – 6,8‰. Desi in scadere , Romania continua sa aiba cea mai ridicata valoare a mortalitatii infantile dintre tarile europene, similara cu tarile asiatice sau africane.

“In prezent Romania nu are mecanisme eficiente pentru a garanta dreptul copiilor la servicii medicale, in afara de responsabilitatea implicita a parintelui. In mediul rural, accesul dificil la servicii de sanatate, calitatea mai scazuta a acestora si problemele socio-economice cu care se confrunta familiile cele mai vulnerabile sunt surse de inechitate care pun in pericol potentialul de dezvoltare al copiilor. De aici si indicatorii de malnutritie, mortalitate si morbiditate disproportionat de mari in mediul rural, pentru care s-ar impune interventii reparatorii urgente”, a declarat Daniela Buzducea, director executiv World Vision Romania.

”Asigurarea accesului la servicii de sanatate este considerat in intreaga lume un drept fundamental al individului si constituie o conditie de baza pentru imbunatatirea sanatatii populatiei intregi. In Romania, drepturile pacientilor, intalnite in diferite legi, pot crea confuzii fiind interpretate de instante in mod diferit si, tocmai din acest motiv, nici jurisprudenta din domeniu nu este una unitara. Ar trebui sa intelegem aceste drepturi nu ca drepturi ale pacientului impotriva medicilor, ci ca fundament pentru succesul relatiei dintre medic si pacient, in beneficiul reciproc. Imi doresc ca impreuna sa identificam posibile solutii si directii prioritare pentru imbunatatirea accesarii serviciilor medicale si respectarii legislatiei actuale nationale si internationale privind drepturile pacientilor. Obiectivul principal este acela de a modifica legislatia in domeniu si adoptarea unui proiect de declaratie a Senatului, pentru intarirea protectiei drepturilor pacientului”, a afirmat Rozalia-Ibolya Biro, presedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati din Senatul Romaniei.

La eveniment au participat peste 80 de personalitati de marca, politicieni, autoritati, reprezentanti ai unor organizatii nonguvernamentale, lideri ai societatilor profesionale si de pacienti, reprezentanti ai firmelor farmaceutice, ambasade implicate in asistenta si protectia drepturilor pacientilor, jurnalisti.

La dezbatere au mai luat cuvantul senatorul Nelu Tataru – secretar al Comisiei pentru drepturile omului, drepturi si minoritati, dr. Vasile Ciurchea – presedintele CNAS, dr. Sorin Luca – directorul Directiei de asistenta medicala a Ministerului Sanatatii, prof. dr. Daniel Coriu – Institutul Clinic Fundeni, Sandra Alexiu – vicepresedintele SNMF, Cornelia Scarlatescu Paraschiv — Manager Sector Sanatate World Vision Romania, Angela Mesaros – presedintele FADR, Nicolae Oniga – presedintele ANH, Irina Moroianu Zlatescu – presedintele IRDO si altii.

Evenimentul a fost moderat de Oana Cuzino, medic, personalitate media binecunoscuta si ambasador World Vision Romania impreuna cu Cornelia Scarlatescu Paraschiv — Manager Sector Sanatate World Vision Romania.

Despre World Vision Romania

World Vision Romania este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valorile crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 25 de ani de prezenta in Romania, am ajutat peste 500.000 de copii si adulti, in aproape 400 de comunitati din 8 judete.

World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea in comunitatile rurale unde este prezenta desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitatilor si membrilor acestora pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil.

www.worldvision.ro
,
http://www.facebook.com/WorldVisionRomania,
http://blog.worldvision.ro/