ATELIER DE LUCRU LA RANCA PENTRU CONCURSUL “PROFESIILE VIITORULUI” – ELEVUL EDI

Ramnicu Valcea, 04.04.2014 | In perioada 23 martie – 04 mai in cadrul Proiectului Elevul EDI se desfasoara concursul ”Profesiile viitorului”, oferind elevilor implicati in proiect posibilitatea de a aborda procesele de informare si consiliere intr-o maniera inovativa, dar si de a-si exprima opiniile si asteptarile cu privire la piata fortei de munca din viitor.

In concurs s-au inscris elevi din 6 licee / colegii din Regiunea Sud-vest Oltenia, astfel: Colegiul de Informatica Matei Basarab Valcea , Liceul Tehnologic Dimitrie Filisanu din Filiasi, Liceul Tehnologic Vitomiresti, Colegiul de Silvicultura si Protectia Mediului Valcea, Liceul Constantin Brancoveanu Horezu si Colegiul Economic Ramnicu Valcea.

Concursul se desfasoara in doua etape: prima etapa a inceput cu selectia elevilor participanti si desfasurarea unui atelier de lucru in statiunea Ranca. Temele abordate au fost standardizarea pietei muncii in prezent si tendinte viitoare, abordarea schimbarii si invatarea pe tot parcursul vietii. In acaesta prima etapa 54 de elevi au participat la atelierul Profesiile vitorului pe o perioada de doua zile.

“Ne-am intalnit in zilele de 02 si 03 aprilie, cu scopul de a pregati beneficiarii proiectului pentru a sustine tema Profesiile Viitorului in cadrul eseurilor si de asemenea pentru a putea evalua implicarea si contributia fiecaruia in cadrul activitatilor de grup propuse, capacitatea de a realiza prezentari in public si capacitatea de asimilare a informatiilor prezentate” a declarant Florina Rizoaica Managerul proiectului.

Agenda celor doua zile a fost o provocare pentru tinerii participanti, care au parcurs un proces structurat de invatare bazat pe experimentare, generalizare si prezentarea concluziilor. A fost incurajata creativitatea si comunicarea in lucrul pe grupuri mici si asumarea raspunderii, initiativa in realizarea prezentarilor in plen.

Workshop-urile au atins obiectivele propuse si anume: acomodarea cu notiunea de standardizare, care sunt beneficiile respectarii standardelor la nivelul unei organizatii, dar si la nivel macro pe piata muncii sau pe piata de desfacere. In cadrul acestei activitati elevii au fost familiarizati cu diferite tipuri de categori sau clasificari si si-au adus contributia prin realizarea temei PIATA MUNCII, CUM MUNCIM CUM NE PREGATIM? De asemenea au realizat si o harta a Pietei Muncii in viitor si au procesat care sunt tendintele ce vor face diferente majore, iar ultima sesiune din prima zi a fost alocata pentru intelegerea perpectivelor angajat/angajator in realizarea unei fise de post.

Ziua a doua i-a provocat pe beneficiari cu teme legate de gestionarea schimbarii si identitate, si anume cum ne raportam la realitate pentru a face fata vitezei cu care ne confruntam cu schimbarea, cum sa ne deschidem mintea sa dezvoltam o gandire fluida sau sa gandim cat mai creativ, ce puncte de echilibru ne pastram. Participantii au exersat modalitati de concepere a cheilor de memorie pentru a aceesa mai usor memoria de lunga durata.

Elevii s-au implicat cu entuziasm, au raspuns cerintelor peste asteptari, au acceptat provocarile competitiei , dar au dat dovada si de colaborare si buna comunicare in echipe, s-au sustinut, au empatizat si mai ales au invatat lucruri noi.

Punctajul pentru Concurs se compune din 100 de puncte, dintre care maxim 10 sunt acordate pentru participarea la Atelier si 90 pentru eseu, conform regulamentului de concurs, disponibil la adresa https://sites.google.com/site/elevuledi/concurs-profesiile-viitorului.

Pana la data de 23.04 elevii inscrisi in concurs au posibilitatea sa trimita eseurile lor la adresa Fundatiei World Vision Romania, sediul din Calea Mosilor nr 36A, sector 3, Bucuresti, iar castigatorii concursului vor fi premiati conform Regulamentului cu premii in valoare de 1500 lei premiul I, 900 lei premiul II, 600 lei premiul III si 4 premii speciale fiecare de 400 lei – premiu special pentru descrierea celei mai inovative profesii, premiul special pentru argumentul tehnic, premiulspecial pentru argumenul psihologic și premiul special pentru pentru cea mai originala expunere.

Proiectul “ Elevul EDI” este cofinanțat din fonduri europene structurale, prin intermediul Programului Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane și desfășurat în perioada mai 2014- noiembrie 2015, alaturi de trei parteneri: Liceul Tehnologic Vitomirești, Liceul Dimitrie Filișanu Filiasi și Colegiul Național Matei Basarab.

Contact: Delia Dumea, Specialist Comunicare, delia_dumea@wvi.org