PROMOVAREA PROIECTULUI „ALEGE SCOALA!” LA RAMNICU VALCEA

COMUNICAT DE PRESA

PROIECTUL „ALEGE SCOALA!” A FOST PREZENTAT AUTORITATILOR LOCALE SI PUBLICULUI DIN RAMNICU VALCEA

Sala Iosif Episcopul a Asezamantului Pastoral Cultural „Sf. Ierarh Calinic” din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Ramnicului a fost marti, 31 martie, incepand cu ora 10.00, gazda unui nou eveniment de promovare si prezentare a proiectului „Alege Scoala in regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest!” derulat de Fundatia World Vision Romania in parteneriat cu Patriarhia Romana.

Ramnicu Valcea, 31 martie – In cadrul proiectului „Alege Scoala in regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest” derulat de Fundatia World Vision Romania si Patriarhia Romana a avut loc astazi, 31 martie 2015, un nou eveniment de prezentare si promovare. Acesta s-a bucurat de prezenta si binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Varsanufie, Arhiepiscopul Ramnicului, a reprezentantilor autoritatilor locale din judetul Valcea, a preotilor implicati in activitatile catehetice, a cadrelor didactice si a beneficiarilor din cele sapte centre educationale „Alege Scoala!” din Arhiepiscopia Ramnicului. Evenimentul a fost moderat de pr. dr. Constantin Naclad, manager proiect.

In cuvantul de binecuvantare rostit in deschiderea evenimentului, IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Ramnicului, a evidentiat rolul familiei si al Bisericii in educatia copiilor si tinerilor intrucat ei sunt viitorul nostru. „Invatamantul in momentul de fata trece printr-un moment de criza. Biserica intelege valoarea si importanta actului educational, iar in aceasta sincopa in care se afla invatamantul romanesc ii intinde o mana de ajutor pentru ca tinerii si copiii sa se dezvolte din punct de vedere intelectual, dar in spiritul valorilor crestine perene”.

Mesajul Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, cu ocazia promovarii proiectului „Alege Scoala” la Ramnicu Valcea a fost citit de pr. prof. univ. dr. Constantin Patuleanu, expert formator in cadrul proiectului pentru regiunea Sud-Vest Oltenia. „Biserica recunoaste valoarea si importanţa actului educaţional in viata copiilor si a tinerilor din tara noastra. De aceea, ea s-a implicat, alaturi de Fundatia World Vision Romania, in acţiunea de prevenire a abandonului scolar si de combatere a delincventei juvenile prin programe alternative pentru asigurarea educatiei de baza si a motivatiei pentru instruirea copiilor si a tinerilor din mediul rural si urban. (…) Avand in vedere varsta frageda si caracterul inca plastic al acestor copii, eforturile personalului se vor concentra spre o socializare bazata pe valori crestine si pe valori ale democraţiei moderne: dragoste de Dumnezeu şi de semeni, libertate de actiune, solidaritate sociala si egalitate de sanse”, a subliniat Preafericirea Sa.
Reprezentantul Fundatiei World Vision Romania, Madalina Dicu, a sublinit rolul proiectului „Alege Scoala” el fiind un impuls la revigorarea actului educational dar si importanta accesarii fondurilor europene prin fundatii si organizatii.

Doamna subprefect Aurora Gherghina a considerat ca este „neaparat necesar sa incercam sa multipicam acest fel de proiect este binevenit si ne dorim ca acesta sa fie constientizat si multiplicat.invatamantul a luat nastere langa Biserica iar noi acum ne straduim sa aducem inapoi scoala langa Biserica”. Eduard Virlan, viceprimar al municipiului Ramnicu Valcea, la randul sau, a dat asigurari ca parteneriatului dintre comunitatea locala si biserica, scoala va fi continuat si intarit.

Doamna Daniela Ionescu, inspector de religie a vorbit despre eficacitatea actului educational si de rolul educatiei in viata fiecarei familii. „In scoala contemporana eficienta educatiei depinde de gradul in care se pregateste copilul pentru participarea la dezvoltarea de sine si de masura in care reuseste sa puna bazele formarii personalitatii copiilor sub aspectul psihointelectual, fizic si socioafectiv, pentru o cat mai usoara integrare sociala”.

Pr. dr. Constantin Naclad, managerul proiectului, a declarat ca „schimbarea mentalitatii referitor la scoala, este un lucru dificil, mai ales in acest proiect. Totusi, rezultatele de pana acum ne arata ca vorbim de un succes atat din perspectiva celor ce ne-au monitorizat dar mai ales din punctul de vedere al beneficiarilor. Ne dorim ca proiectul derulat de Patriarhia Romana si Fundatia World Vision Romania, desfasurat in momentul de fata in 10 eparhii, sa devina un model de buna practica si in celelalte eparhii ale Patriarhiei Romane. Dorim sa aducem educatia in viata copiilor si tinerilor pentru ca aceasta este calea cea mai potrivita si adecvata pentru construirea viitorului lor”.

In Arhiepiscopia Ramnicului acest proiect a derulat activitati in sapte centre educationale: Ramnicu Valcea, Francesti, Blejani, Gorunesti si Folesti de Sus. Pr. Constantin Olariu, a declarat ca „aceste activitati de tip «Scoala dupa Scoala» si «Scoala de Duminica» vizeaza mentinerea in sistemul educational si reducerea abandonului scolar a peste 200 de copii si tineri si aproximativ 170 de parinti”.

Alexandra, beneficiar proiect, a marturisit ca „toti copiii se bucura de activitatile desfasurate in centre in fiecare zi de vineri si asteapta cu nerabdare taberele scolare din cadrul proiectului”.

Proiectul „Alege Scoala in regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest!” derulat de Fundatia World Vision Romania in parteneriat cu Patriarhia Romana in perioada aprilie 2014 – octombrie 2015 are ca obiectiv mentinerea in sistemul de educatie a 1325 de copii si tineri expusi riscului de abandon scolar, precum si dezvoltarea unor actiuni prin care 318 persoane sa-si reia studiile.

Pentru informatii suplimentare:

Alexandru Ojica – Asistent comunicare si PR
Tel 0786.280515, Email: Alexandru_Ojica@wvi.org 
Pr. Dr. Constantin Naclad – manager proiect
Tel: 0786.280510, Email: Constantin_Naclad@wvi.org