IMBUNATATIREA ACCESULUI SI PARTICIPARII GRUPURILOR VULNERABILE PE PIATA MUNCII

Conform tintelor stabilite de Planul National pentru Reforma in cadrul strategiei Europa 2020, Romania intentioneaza sa reduca numarul de persoane aflate in situatie de risc de saracie si excluziune sociala cu 580,000 de persoane pana in 2020.

Imbunatatirea incluziunii sociale, a conditiilor de locuit, a accesului la piata muncii si la securitate sociala de buna calitate sunt doar cateva mijloace prin care se poate atinge aceasta tinta.

Cluj, 25.03.2015 | Campania de informare si constientizare a nevoilor de imbunatatire a accesului si participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii din cadrul proiectului INCLUSIV a continuat la Cluj cu a doua masa rotunda, avand ca tema “Imbunatatirea accesului si participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii”. Proiectul vizeaza integrarea pe piata muncii a 1,200 de tineri si adulti cu vulnerabilitati care apartin unor categorii defavorizate.

Evenimentul s-a desfasurat la Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca si a fost organizat de Fundatia World Vision Romania, care in calitate de partener al Asociatiei Pactul Regional Nord-Vest pentru Ocupare si Incluziune Sociala – PROIS N-V, implementeaza proiectul “Inclusiv – Retea de centre suport pentru integrarea persoanelor vulnerabile pe piata muncii in 6 regiuni din Romania” alaturi de Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca, Fundatia pentru Dezvoltarea Asociatiilor de Ajutor Mutual si Landsbond der Christelijke Mutualiteiten din Belgia.

Cea de-a doua masa rotunda face parte dintr-o serie de patru evenimente organizate de World Vision in cele trei zone unde implementeaza proiectul (N-V, S-V, S-E) in perioada martie septembrie 2015. Mai multe despre campanie gasiti aici: http://www.inclusiv.eu/noutati_news-166-campanie-de-informare-i-con-tientizare-inclusiv

La eveniment au participat reprezentanti ai beneficiarului direct al proiectului PROIS N-V, ai partenerilor si reprezentantii societatii civile, agentii publice si private de servicii sociale si de ocupare pentru grupurile vulnerabile, reprezentanti ai administratiei publice locale, voluntari din cadrul proiectului, participanti directi din proiect, echipa de implementare de la Centrul de Incluziune Sociala Nord – Vest (CIS N-V).

Temele dezbatute au avut in vedere:
– Principalele bariere ale grupurilor vulnerabile care le limiteaza accesul la educatie si ocupare
– Exemple de bune practici locale in integrarea de persoane apartinand grupurilor vilnerabile pe piata muncii
– Constientizarea si reducerea prejudecatilor si stereotipurilor pe care le intampina grupurile vulnerabile.

Vorbitorii au subliniat impactul actiunilor de integrare a grupurilor vulnerabile, de asemenea, importanta serviciilor oferite de specialisti (sprijin social, juridic, consiliere si dezvoltare personala, consiliere si orientare vocationala), in vederea sustinerii categoriilor vulnerabile.Totodata, in cadrul mesei rotunde, specialistii au dezbatut si principalele provocari intalnite de categoriile de grup tinta cu care se lucreaza, pe baza rezultatelor preliminare oferite in cadrul studiului interregional, realizat de FWVR si UBB Cluj. Printre provocarile acestor categorii vulnerabile se numara locurile de munca inadecvate educatiei si calificarii categoriilor cu probleme, slaba dezvoltare a locurilor de munca cu timp partial, care sa dea posibilitatea armonizarii muncii cu viata de familie, flexibilitatea redusa a programului de lucru pentru femeile cu copii, lipsa de alternative suficiente de ingrijire a copiilor in afara familiei sau lipsa serviciilor prin care se pot externaliza o parte a treburilor gospodaresti.

Ca urmare a acestor provocari, specialistii au subliniat importanta proiectelor de economie sociala complexe, orientate spre formarea continua a persoanelor aflate in dificultate, flexibilizare si cresterea accesului pe piata muncii.

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:
Romana Chioreanu, Coordonator regional Nord-Vest, 0724 067 040, romana_chioreanu@wvi.org

Proiectul Inclusiv este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 si isi propune cresterea nivelului de calificare a 1200 de persoane apartinand grupurilor vulnerabile din 6 regiuni ale Romaniei (Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia, Nord-Est, Sud-Est, Vest si Bucuresti-Ilfov), prin furnizarea de programe integrate de consiliere si formare profesionala in vederea integrarii sau reintegrarii pe o piata a muncii flexibila si incluziva. Perioada de desfaşurare a proiectului este de 18 luni, respectiv 23.04.2014-22.10.2015. Valoarea totala eligibila a proiectului este de 11.129.620 lei, din care 10.906.820 lei reprezinta asistenta financiara nerambursabila aprobata – www.inclusiv.eu.