NOI CAI DE IMPULSIONARE A COPIILOR SI TINERILOR IN ACTUL EDUCATIONAL

Biserica intervine pentru ca tinerii si copii sa aleaga scoala

Caransebes, 11 martie – In sala de Festivitati „Episcop Elie Miron Cristea” din cadrul Centrului Eparhial Caransebes s-a desfasurat astazi, 11 martie, un nou eveniment de promovare la nivel zonal a proiectului „Alege scoala in regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest!”. 

La eveniment au participat Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, preoti si cadre didactice implicate in proiect, parinti si copii inscrisi in proiect. Moderatorul evenimentului a fost pr. Sorin Lungoci, expert formator in cadrul proiectului pentru regiunea Vest.

Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, in cuvantul de binecuvantare rostit la inceput, a evidentiat ca „suntem indemnati sa alegem binecuvantarea si viata in Hristos. Dar pentru a alege viata trebuie sa alegem scoala, sistemul educational, care vine sa formeze si sa modeleze caractere si suflete. In scoala noi, ca Biserica, intervenim in primul rand pentru formarea spirituala a copiilor si tinerilor nostri pentru ca ei sa aleaga viata in Hristos. Cei care abandoneaza scoala, abandoneaza educatia. Noi suntem responsabili pentru copiii si tinerii nostri. Este vremea ca Biserica sa-i determine pe tineri sa aleaga scoala la vremea prielnica si la varsta potrivita. Formarea tinerilor in familie in primii ani de viata este continuata in mod continuu la scoala. Acest proiect vine sa intareasca educatia copiilor si tinerilor pentru ca acestia sa aibe o lucrare frumoasa in ogorul Domnului”.

In continuare, pr. prof. univ. dr. Constantin Patuleanu, expert formator pentru regiunea Sud-Vest Oltenia din partea Patriarhiei Romane a dat citire mesajului Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu prilejul promovarii proiectului „Alege Scoala in regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest!” la Caransebes in care a punctat importanta colaborarii dintre familie, Biserica si societatea civila in calitatea valorilor si educatiei pe care le transmitem generatiilor urmatoare. „Provocarile actuale cer o acţiune susţinuta nu numai din partea statului sau a instituţiilor lui abilitate pentru probleme socio-culturale, ci şi din partea familiei, a Bisericii si a societatii civile, printr-o implicare constanta in primirea unei educaţii integratoare de valori ştiinţifice şi spirituale, naţionale şi universale. Aceasta presupune, dupa atatea decenii de comunism şi ateism militant, o cooperare dinamica a tuturor factorilor competenţi in educarea şi formarea caracterelor, pentru a raspunde provocarilor unei societaţi umane tot mai complexe şi mai confuze, in schimbare rapida şi orientare ambigua, in care obsesia profitului imediat degradeaza simţul demnitaţii umane, al dreptaţii sociale şi al valorilor culturale”.

Madalina Dicu, reprezentantul Fundatiei World Vision Romania, a caracterizat parteneriatul cu Biserica Ortodoxa Romana „fundamentat pe aceeasi misiune si pe valori comune”. In acelasi timp, „acest proiect isi propune sa schimbe mentalitati, sa readuca in prim-plan educatia inteleasa ca fundament pentru intregul parcurs al vietii noastre. De asemenea, prin «Alege Scoala!», am gasit o modalitate prin care aducem in fata copiilor si tinerilor noi cai de impulsionare a actului educational. Vrem sa implicam pe copii si tineri in a alege scoala in iubirea lui Hristos pentru ca astfel sa dobandeasca incredere in viitorul lor”.

In cuvantul sau, pr. Sorin Lungoci, a vorbit despre istoricul proiectului „Alege Scoala!” dar si despre mobilizarea comunitatilor locale pentru ca tinerii si copiii sa mearga la scoala. „«Alege Scoala!» reprezinta un proiect in care Fundatia World Vision Romania si Patriarhia Romana indeamna si ajuta comunitatile sa faca o investitie si sa sprijine actul educational al celor mai tineri dintre noi. Asadar, vorbim de o investitie dar una pe termen lung. Parteneriatul strategic dintre Biserica, scoala si comunitate ajuta foarte mult la modelarea generatiilor urmatoare, este modalitatea cea mai eficienta in care copiii si tinerii se dezvolta in spiritul valorilor crestine”.

Pr. Mihai Ciucur, inspector social si activitati cu tineret al Episcopiei Caransebesului, a prezentat activitatile desfasurate pana in prezent in cele patru centre educational-inovative „Alege Scoala!” de la Resita, Moldova Noua, Oravita si Caransebes aflate cuprinsul Episcopiei Caransebesului. „In momentul de fata actul educational reprezinta o prioritate pentru Biserica. La nivelul Episcopiei Caransebesului, parteneriatul dintre Biserica, scoala si comunitate se dovedeste unul cu rezultate. in cele patru centre infiintate aici s-au desfasurat activitati conforme cu cele sapte module din toolkit-ul educational prevazut in proiect. Parintii copiilor care au participat la activitati de consiliere, au reusit sa inteleaga mai bine ce se intampla cu copiii lor si sa-i ajute in dezvoltarea lor fireasca. Aici, se impleteste in mod fericit partea cognitiva cu cresterea spirituala iar copiii vin cu mare drag la activitatile desfasurate in centrele noastre”.

Proiectul „Alege Scoala in regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest!” derulat de Fundatia World Vision Romania in parteneriat cu Patriarhia Romana in perioada aprilie 2014 – octombrie 2015 are ca obiectiv mentinerea in sistemul de educatie a 1325 de copii si tineri expusi riscului de abandon scolar, precum si dezvoltarea unor actiuni prin care 318 persoane sa-si reia studiile.

Pentru informatii suplimentare:

Alexandru Ojica – Asistent comunicare si PR – Tel 0786.280515, Email: Alexandru_Ojica@wvi.org
Pr. Dr. Constantin Naclad – manager proiect – Tel: 0786.280510, Email: Constantin_Naclad@wvi.org

Mai mult despre Alege Socala – www.alegescoala.ro