CAMPANIE PENTRU ACCESUL SI PARTICIPAREA GRUPURILOR VULNERABILE PE PIATA MUNCII

• Aproximativ 650.000 de persoane certificate ca avand o dizabilitate traiesc azi in Romania. Deseori, prejudecatile sociale limiteaza sansele adultilor cu dizabilitati în a-si gasi un loc de munca.

• Constientizarea barierelor pe care grupurile vulnerabile le intampina, reducerea prejudecatilor si a stereotipurilor pot fi o cale catre o piata a muncii flexibila si permisiva

Cluj, 11.03.2015 | Campania de informare si constientizare a nevoilor de imbunatatire a accesului si participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii din cadrul proiectului INCLUSIV a demarat la Cluj cu o masa rotunda avand tema “Integrare socio-educationala a grupurilor vulnerabile. Modele de buna practica si mecanisme de prevenire a riscului”. Proiectul vizeaza integrarea pe piata muncii a 1.200 de tineri si adulti cu vulnerabilitati care apartin unor categorii defavorizate.

Evenimentul s-a desfasurat la Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca si a fost organizat de Fundatia World Vision Romania, care în calitate de partener al Asociatiei Pactul Regional Nord-Vest pentru Ocupare si Incluziune Sociala – PROIS, implementeaza proiectul “Inclusiv – Retea de centre suport pentru integrarea persoanelor vulnerabile pe piata muncii în 6 regiuni din Romania” alaturi de Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca, Fundatia pentru Dezvoltarea Asociatiilor de Ajutor Mutual si Landsbond der Christelijke Mutualiteiten din Belgia.

In cadrul campaniei, World Vision va organiza cate 4 mese rotunde in cele trei zone unde implementeaza proiectul (N-V, S-V, S-E) in perioada martie septembrie 2015, evenimentul de la Cluj fiind primul din aceasta serie. Mai multe despre campanie gasiti aici. http://www.inclusiv.eu/noutati_news-166-campanie-de-informare-i-con-tientizare-inclusiv

La eveniment au participat reprezentanti ai beneficiarului direct al proiectului PROIS N-V, ai partenerilor si reprezentantii societatii civile, agentii publice si private de servicii sociale si de ocupare pentru grupurile vulnerabile, reprezentanti ai administratiei publice locale, voluntari din cadrul proiectului, participanti directi din proiect, echipa de implementare de la Centrul de Incluziune Sociala Nord – Veste (CIS N-V). Trei dintre participantii directi la proiect si-au exprimat parerile despre serviciile primite si ce efect au avut asupra lor atat din punct de vedere personal cat si profesional.

Temele dezbatute au vizat:
 Principalele bariere ale grupurilor vulnerabile care le limiteaza accesul la educatie si ocupare.
 Exemple de bune practici locale în integrarea de persoane apartinand grupurilor vilnerabile pe piata muncii
 Constientizarea si reducerea prejudecatilor si stereotipurilor pe care le întampina grupurile vulnerabile.

Vorbitorii au subliniat impactul actiunilor de integrare a grupurilor vulnerabile, de asemenea, de prevenire si reducere a abandonului scolar, într-o perspectiva integrata ce vizeaza si comunitatea si contextul familial al copiilor în situatii de risc. In cadrul evenimentului au fost prezentate exemple de bune practici locale în integrarea de persoane apartinand grupurilor vulnerabile pe piata muncii si au fost abordate principalele bariere ale grupurilor vulnerabile care le limiteaza accesul la educatie si ocupare.

Pentru fundatia World Vision Romania, bunastarea copiilor este strans legata de felul in care traiesc si muncesc cei din familia si comunitatea lor. De aceea pentru ca cei mici sa traiasca mai bine si sa aibe sanse la viitor, adultii din jurul lor ar trebui sa le asigure conditii de trai satisfacatoare, care sa permita dezvoltarea copilului. „Proiectul INCLUSIV se inscrie in preocuparea noastra de a ajuta tinerii si adultii sa se integreze social si sa duca o viata normala, demna si implinita alaturi de familia si copiii lor.” a declarat Mihaela Nabar, Director de Achizitii si Management al Granturilor.

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:
Romana Chioreanu, Coordonator regional Nord-Vest, 0724 067 040, romana_chioreanu@wvi.org

Proiectul INCLUSIV este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Perioada de desfăşurare a proiectului este de 18 luni, respectiv 23.04.2014-22.10.2015. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 11.129.620 lei, din care 10.906.820 lei reprezintă asistența financiară nerambursabilă aprobată. – www.inclusiv.ro

„Inclusiv – Retea de centre suport pentru integrarea persoanelor vulnerabile pe piata muncii in 6 regiuni din Romania” POSDRU/165/6.2/S/142913

Investeste in oameni!
Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane

2007-2013
Axa prioritara 6 „Promovarea incluziunii sociale”
Domeniul major de interventie 6.2 „Imbunatatirea accesului si a participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii”