“TU CE-O SA TE FACI CAND O SA FII MARE?”

Covasna, 13.02.2015 | Elevii claselor a VIII –a din comunitatile covasnene Ciumernic si Sita Buzaului au raspuns saptamana trecuta uneia dintre cele mai delicate intrebari despre viitor. “Tu ce-o sa te faci cand o sa fii mare?” Aceste activitati de consiliere organizate de World Vision Romania prin proiectul “Elevul de azi, fermierul de maine” urmaresc sa ii pregateasca pe tineri pentru deciziile critice care le vor afecta viitorul.

Sesiunile de orientare in cariera organizate in luna februarie in scolile din judetul Covasna, au gasit in salile de clasa un public receptiv si constiincios. In timp ce completarea arborelui profesional familial le-a dat de lucru adolescentilor, ei s-au descurcat excelent atunci cand au indicat meseria preferata.

Intrebati de ce considera profesia una dintre cele mai importante realizari personale, tinerii au dat raspunsuri bine argumentate. “De profesia noastra depinde familia, mai ales daca se intampla ca ei sa nu aiba loc de munca”, spune Stefania O. din Ciumernic.

La scoala generala Nicolae Russu din comuna Sita Buzaului, viitorii liceeni au acordat o atentie deosebita subiectului munca la negru. Stiu deja sa identifice dezavantajele lucrului fara contract de munca si au nominalizat cu usurinta nerespectarea drepturilor angajatului si abuzurile.

Obiectivele pe termen scurt identificate de majoritatea tinerilor au fost absolvirea examenului de capacitate si continuarea studiilor. In ce priveste cariera, diversitatea alegerilor personale si-a spus cuvantul: coafeza, medic veterinar, inginer IT cantareata, mecanic, tamplar, grafic – designer sau fotbalist.

Activitatile organizate gratuit cu elevii din mediul rural se vor desfasura in lunile urmatoare si in judetul Brasov. Obiectivul urmarit este sa ii pregatim pe tineri pentru deciziile critice care le vor afecta viitorul. In etapa urmatoare a proiectului, ei vor putea participa la vizite tematice in diverse companii, pentru ca astfel sa aiba o viziune realista asupra meseriilor pe care si-ar dori sa le practice.

Proiectul „Elevul de azi, fermierul de maine”, cofinantat din fonduri structurale europene, se desfasoara in perioada aprilie 2014 – octombrie 2015 in beneficiul elevilor si liceenilor din regiunea centrala a tarii, in parteneriat cu Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara Tara Barsei Prejmer si Ascendo S.R.L.

Pentru mai multe informatii, va invitam sa vizitati website-ul www.fermierdeviitor.ro .

Contact:
Claudia Tokacs – Specialist Comunicare Fundatia World Vision Romania
Tel. 0731.444.773, email: claudia_tokacs@wvi.org