DREPTURILE COPIILOR DIN LUMEA INTREAGA, PREZENTATE DE CEZARA LA PARLAMENTUL EUROPEAN

Bucuresti, 08.12. 2014 – Miercuri, 3 decembrie 2014, la Bruxelles, in fata Parlamentului European, Cezara Elena Balauta, o tanara de 17 ani din judetul Vaslui, a prezentat scrisorile a 25 de copii din intreaga lume. Mesajele fac parte din Raportul “Scriem pentru drepturi: scrisorile copiilor din lume”, un document realizat de Organizatia World Vision International.

Cezara a transmis mesajul World Vision alaturi de Maruba, un tanar din Zambia. Prezenta lor la Parlamentul European a fost posibila prin evenimentul “Sa marcam diferenta! Ce impact a avut conventia Natiunilor Unite privind Drepturile Copilului asupra vietii copiilor din intreaga lume?”Cezara a pregatit un discurs despre drepturile copiilor din lumea intreaga, insistand asupra dreptului acestora de a participa activ la viata comunitatii.

Pe langa parlamentarii europeni, la eveniment au participat din partea Comisiei Europene Eileen Gonnord coordonator al programului strategic pentru drepturile omului si Nathalie Stockwell, ofiter pe politici si legislatie in drepturile fundamentale si drepturile copilului.

Conventia cu privire la drepturile copilului este acel document care ne atesta faptul ca noi copiii avem drepturi pentru care suntem dispusi sa luptam iar voi adultii aveti responsabilitatea de a va asigura ca aceste drepturi ne sunt recunoscute si respectate. Suntem constienti si recunoastem faptul ca avem si responsabilitati pe care suntem dispusi sa le indeplinim cum de asemenea suntem pregatiti sa ne implicam intr-un efort comun cu dumneavoastra, pentru a ne asigura de bunastarea copiilor din intreaga lume”, a declarat Cezara. Vizita a continuat cu participarea la un atelier de lucru pe aceeasi tema.

Pentru acest raport, Cezara a redactat o scrisoare despre drepturile copiilor de a avea o familie: „Familia este primul context de viata cu semnificatie deosebita in formarea personalitatii copilului, este sursa dragostei, a respectului, a solidaritatii si a afectiunii, temelie pe care se constituie orice societate civilizata”. Vezi aici raportul in intregime si afla ce scrie in toate cele 25 de scrisori din toata lumea.

Cezara Elena Balauta este membra a Grupului A.R.T., un grup de tineri dintr-un mic oras din judetul Vaslui, care identifica si propun solutii privind problemele adolescentilor din comunitatea vasluiana. Proiectul a fost initiat de Fundatia World Vision Romania pentru a reduce vulnerabilitatea tinerilor fata de fenomenul traficului de fiinte umane. A.R.T. se concetreaza pe situatiile sociale care afecteaza drepturile copiilor si incearca sa sensibilizeze comunitatea asupra copiilor strazii, copiilor neglijati, afectati de abandon scolar, discriminare. Grupul este format din 30 de membri si a fost extins pentru a forma o retea de aproape 160 de tineri din orasul Negresti care vor sa aduca o schimbare in comunitatea lor.

Cu ocazia acestei vizite, Cezara s-a intalnit cu doi europarlamentari romani – Laurentiu Rebega de la Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala si Victor Negrescu de la Comisia de Bugete – cu care a discuta despre problemele tinerilor din Romania, cu precadere problemele copiilor din mediul rural, dar si despre chestiuni ce tin de activitatea grupului A.R.T. Astfel, ea a amintit despre cea mai recenta campanie desfasurata de “Tineri in Negresti”: confectionarea artizanala de posete si vanzarea acestora pentru a sprijini mama a trei copiii care ii creste intr-o locuinta improvizata intr-o fosta unitate militara.

Europarlamentarul Victor Negrescu a donat suma de 400 de Euro, provocand alti trei europarlamentari romani sa sustina cauza lor. Domnul Laurentiu Rebega s-a oferit sa doneze pomi fructiferi pentru amenajarea unei livezi pentru copii de la Centrul de Incluziune Sociala din Negresti in care invata copii cu dizabilitati din oras dar si din comunele din apropiere.