PESTE 100 DE COPII SI TINERI DIN JUDETUL OLT SUNT AJUTATI SA ALEAGA SCOALA

COMUNICAT DE PRESA 

Bucuresti, 25.11.2014

In cadrul proiectului „Alege Scoala in regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest!” azi a avut loc un nou eveniment de prezentare si promovare prin care comunitatile si autoritatile locale din Slatina au aflat despre parteneriatul dintre Fundatia World Vision Romania si Patriarhia Romana cu privire la mentinerea in scoala a 1.643 de copii si tineri.

Preoti, profesori si autoritati locale din Slatina invitate sa sa schimbe viitorul copiilor

Al doilea eveniment de promovare din seria de zece prevazute, s-a desfasurat astazi, 25 noiembrie, in Sala de Conferinte a Hotelului Prestige din Slatina in prezența PS dr. Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanaților, a oficialitatilor locale, preotilor implicati in activitati catehetice, a cadrelor didactice si a copiilor din cele patru centre „Alege Scoala!” din Episcopia Slatinei si Romanatilor. Moderatorul evenimentului a fost pr. dr. Constantin Naclad, managerul proiectului.

In cuvantul de binecuvantare rostit la inceput, PS Sebastian a vorbit despre importanta proiectului „Alege scoala!” in contextul formarii oamenilor pentru aceasta viata si pentru imparatia lui Dumnezeu, afirmand ca Biserica se implica activ in viata societatii prin astfel de proiecte pe termen lung. „Traim intr-o lume a consumului si parca se pune din ce in ce mai putin accent pe educatie. Vedem ca din ce in ce mai mult copii si tineri abandoneaza scoala sau care prezinta un avansat risc de a o abandona. Acestora li se adreseaza programul pe care il promovam astazi si cred ca prin implicarea noastra, a Bisericii. Nu ajunge numai educatia de la scoala si daca nu vom avea grija sa scolim in credinta copiii nu vom avea maine credinciosi la Biserica”.

In continuare, pr. prof. univ. dr. Constantin Patuleanu, expert formator pentru regiunea Sud-Vest Oltenia din partea Patriarhiei

Romane, a dat citire mesajului Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu ocazia promovarii proiectului „Alege scoala in regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest!” la Slatina in care a subliniat ca „Trebuie sa ne preocupe in egala masura atat cultivarea intelectului cat si modelarea trairilor sufletesti ale copiilor si tinerilor. De aceea in procesul de pregatire au fost prevazute nu numai module pentru pregatirea psiho-pedagogica a copiilor, ci si module pentru consilierea si pregatirea parintilor care sa devina apoi parteneri in educatia copiilor lor intrucat formarea educationala si spirituala depind mai ales de buna cooperare dintre scoala, familie si Biserica”.

Madalina Dicu, reprezentantul Fundatiei World Vision Romania, a subliniat importanta parteneriatului cu Biserica Ortodoxa considerand ca acesta este fundamentat pe valori crestine. „Ne dorim sa schimbam mentalitati. Mentalitatea parintilor pe care ni-i dorim aproape, pe care incercam sa-i facem sa inteleaga ca educatia este foarte importanta”. Copii au un rol foarte important in viata comunitatii in care traiesc pentru ca ei reprezinta viitorul nostru. in cele din urma reusita proiectului se va vedea peste ani pentru ca daca acum copii „merg la scoala cu credinta si in credinta ei vor deveni adulti care vor avea valori crestine”.

Au urmat, apoi, alocutiuni din partea oficialitatilor locale prezente la eveniment care au punctat succint importanta parteneriatului dintre Biserica, scoala si comunitate la nivel zonal. Radita Pirosca, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Olt a considerat ca prin acest proiect Patriargia Romana si Fundatia World Vision Romania vin in intampinarea copiilor fiindca „in acest context valorile crestine si scoala pot face lucruri minunate, pot cladi oameni”.

La randul sau, pr. dr. Constantin Naclad, in cuvantul sau, a facut un scurt istoric al parteneriatului strategic dintre Fundatia World Vision Romania si Patriarhia Romana. De asemenea, au fost mentionate obiectivele principale ale proiectului si a precizat ca prin aceste evenimente se doreste promovarea si o schimbare a mentalitatii actuale in care scoala si Biserica sunt privite separat si nu impreuna. „Consideram ca trebuie sa facem din educatie un scop esential al vietii. Biserica vine in intampinarea acestui scop prin motivatia morala de a construi caractere, de a cladi oameni. Prin educatie viitorul nu este o iluzie, ci o realitate. Doar asa putem construi o Romanie moderna in care sa-l avem pe Dumnezeu in educatie si astfel sa dobandim perspectiva imparatiei lui Dumnezeu”.

Alege Scoala! – proiect pentru reducerea abandonului scolar prin activitati catehetice


Proiectul „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!”, derulat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română se desfășoară în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015. Beneficiind de finanțare din fonduri europene, proiectul își propune prevenirea și reducerea abandonului școlar prin elaborarea și implementarea unui plan de acțiune în fiecare din regiunile de dezvoltare prevăzute în proiect.

Prin intermediul a 53 de Centre Educaționale Inovative Alege Şcoala! și formarea a 106 persoane (53 de preoți și 53 cadre didactice), beneficiarii proiectului: 2.957 persoane (1.325 elevi cu risc de părăsire timpurie a şcolii, 318 persoane care au părăsit deja timpuriu şcoala, 1.314 părinți) sunt conștientizați asupra rolului și perspectivelor de pe piața muncii pe care o bună educație le oferă.

Proiectul „Alege Școala!” are la bază programul „Hristos Împărtășit Copiilor”, programul de cateheză al Bisericii Ortodoxe Române din iulie 2008 prin hotărârea Sfântului Sinod. Dezvoltar

Proiectul „Alege Școala!” are la bază programul „Hristos Împărtășit Copiilor”, programul de cateheză al Bisericii Ortodoxe Române din iulie 2008 prin hotărârea Sfântului Sinod. Dezvoltarea unor comportamente și atitudini pozitive față de școală, pentru copiii din mediul rural și urban, bazate pe iubirea față de Dumnezeu și de semeni este reflectată în aceste două proiecte. Intervenția la nivelul școlilor și comunităților este motivată de faptul că educația aduce șansa unei vieți mai bune pentru copii. Responsabilitatea comună în vederea formării spirituale a viitorului nostru reprezintă o investiție în copii noștri, în generațiile următoare.

Copiii iau contact cu modele si deprinderi noi, capatat incredere in propriile abilitati si descopera noi modalitati de a se exprima.

http://alegescoala.worldvision.ro