500 DE TINERI FAC PRIMII PASI IN CARIERA CU SPRIJINUL WORLD VISION

Desi Romania este o tara cu potential agricol semnificativ, numarul liceelor agricole a scazut dramatic, iar companiile de profil deplang lipsa specialistilor.

Despre solutia propusa in proiectul “Elevul de azi, fermierul de mâine” pentru ca liceenii sa se se apropie in mod practic si cu pasiune de viitoarea meserie, s-a discutat miercuri 22 octombire cu ocazia lansarii proiectului la Prejmer.

22 octombrie 2014, Prejmer
COMUNICAT DE PRESĂ
500 de elevi din centrul ţării fac primii paşi în carieră cu sprijnul World Vision

Fundaţia World Vision România a lansat astăzi, 22 octombrie 2014, în comuna braşoveană Prejmer, proiectul „Elevul de azi, fermierul de mâine”. La eveniment au participat autorităţi locale, reprezentanţi ai instituţiilor şcolare din judeţ şi elevilor

Proiectul „Elevul de azi, fermierul de mâine” se desfăşoară în Regiunea Centru, cu sprijinul partenerilor Colegiul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară „Ţara Bârsei” Prejmer şi Ascendo S.R.L. Pe parcursul a optsprezece luni, 500 de elevi din judeţele Braşov, Mureş, Sibiu, Harghita, Alba şi Covasna vor beneficia de consiliere pentru alegerea carierei şi a traseului profesional optim.

“Ne confruntăm cu o situaţie paradoxală în ce priveşte cererea şi oferta pe piaţa muncii în agricultură. Pe de o parte, România este o ţară cu potenţial agricol semnificativ, iar companiile de profil deplâng lipsa specialiştilor. De cealaltă parte, numărul liceelor agricole a scăzut, în ultimele decenii, îngrijorător – de la 238 în anul 1997 la 56 în 2011. Proiectul “Elevul de azi, fermierul de mâine” face primii paşi în reconcilierea celor două părţi. Elevii participanţi la proiect vor lua decizii informate cu privire la viitoarea carieră şi vor avea ocazia să pună practică cele învăţate din manual” a declarat managerul proiectului, Gabriel Achim.

Ferma demonstrativă Agrovision din judeţul Braşov, înfiinţată de World Vision România, va găzdui stagii de practică inovativă pentru viitorii fermieri. În perioada aprilie – iunie 2015, 120 de liceeni vor testa aievea viaţa la fermă, iar apoi vor împărtăşi experienţa câştigată cu colegii de la alte şcoli şi licee. Pentru tinerii care îşi doresc să se instruiască în domeniul agro-alimentar vor fi organizate vizite tematice la companii specializate.

Asimilarea facilă a cunoştinţelor dobândite la orele de practică va fi sprijinită prin dezvoltarea unei aplicaţii e-learning. Astfel, elevii vor prelucra informaţiile acumulate într-o manieră interactivă şi distractivă. Cei care au dificultăţi se pot inspira din jurnalele de practică completate de-a lungul stagiului, câte unul pentru fiecare specializare: veterinar, agroturism şi industrie alimentară.

Rezultatele obţinute în cadrul proiectului vor fi folosite pentru elaborarea unui ghid de bune practici care ulterior va fi diseminat liceelor de profil din ţară, astfel încât să contribuie la îmbunătăţirea formării elevilor la nivel naţional. Creşterea nivelului de instruire a tinerilor prin consiliere, educaţie comprehensivă şi dobândirea abilităţilor practice pentru carieră creează premisele pentru creşterea nivelului de trai, eliminarea disparităţilor economice şi egalitate de şanse.

Persoanele interesate de înscrierea în proiect ne pot contacta la tel. 0731.444.686 sau email emilia_boteanu@wvi.org.

Claudia Tokacs – Specialist PR & Comunicare World Vision România
claudia_tokacs@wvi.org / 0731.444.773

www.worldvision.ro / http://www.facebook.com/WorldVisionRomania

www.donatordeviitor.ro 

*


Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie creştină, care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 24 de ani de prezenţă în România am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe.

Considerăm educaţia ca fiind soluţia pentru a da şanse copiilor din mediul rural şi familiilor lor. Ne preocupă reducerea abandonului şcolar, educarea tinerilor ş i adulţilor, astfel încât să devină independenţi financiar şi să poată oferi siguranţă şi bunăstare propriilor copii. Intervenim la nivelul şcolilor şi comunităţilor pentru a creşte calitatea educaţiei, cream noi oportunităţi de educaţie formală şi non-formală, întărim parteneriatul părinţi-şcoală-comunitate pentru a crea un mediu incluziv în scopul atingerii potenţialului maxim al copilului.

Suntem partenerii Bisericii Ortodoxe Române în proiectul „Alege Şcoala!”, dezvoltat cu finanţare europeană şi destinat reducerii abandonului şcolar în rândul copiilor de 6 – 16 ani. Concomitent, desfăşurăm alte două programe, cofinanţate prin fonduri structurale, pentru creşterea instruirii elevilor şi alte trei proiecte de anvergură naţională cu obiectivul dezvoltării capitalului uman din mediile urban şi rural.

În fiecare an, oferim burse absolvenţilor de gimnaziu din meniul rural, în 5 judeţe. Proiectul iniţiat în 2008 se numeşte „Vreau in clasa a 9-a!” şi este dedicat copiilor nevoiaşi care îşi doresc să continue studiile la liceu. În 6 ani, 948 de elevi au beneficiat de burse. Suntem promotorii programelor publice de tip afterschool pentru toţi copiii ca metoda de prevenire a abandonului şcolar şi protecţie a copilului.

www.worldvision.ro