DUPA 3 ANI DE PROIECT APICOL, 100 DE FAMILII DIN JUDETUL VASLUI TRAIESC DIN MIERE

Iasi, 16 X 2014 – COMUNICAT DE PRESA | 100 de familii vasluiene din Todireşti, Dumeşti şi Rafaila au devenit apicultori. In trei ani, donaţia de 500 de stupi de la începutul proiectului desfasurat de World Vision Romania a fost înmulţită la 1.100 de stupi cu 20.000 de kg de miere. Aplicand ce au invatat la cursuri, apicultorii s-au perfectionat, s-au organizat in asociatii iar azi isi castiga traiul din miere. Unii dintre ei sprijina tinerii cu donatii de stupi.

COMUNICAT DE PRESA

 

  • Fundatia World Vision Romania a instruit 100 de fermieri din comunele
    Dumesti, Todiresti si Rafaila pentru a deveni apicultori;
  • 145 de copii au beneficiat de hrana mai sanatoasa.

Vaslui, 16 octombrie 2014 – Fundatia World Vision Romania a sprijinit 100 de familii din comunele vasluiene Todiresti, Dumesti si Rafaila pentru a deveni apicultori.

Cei 100 de beneficiari ai Proiectului Apicol au primit fiecare echipament apicol în valoare de 1.000$ (5 stupi de albine şi instrumentar specific) şi au participat la cursuri de apicultură şi lecții practice în stupină. În total, bugetul proiectului a fost de 215.000$, bani investiţi în perioada 1 octombrie 2011 – 1 octombrie 2014.

Timp de 3 ani, apicultorii au fost instruiţi şi monitorizaţi permanent privind accesarea de fonduri europene, dezvoltarea strategică în acord cu Planul Național de Dezvoltare Rurala şi participarea la schimburi de experiența şi la targuri de produse tradiționale. Apicultorii au înfiinţat Asociatia Apicola Negresti (care are deja 60 de membri cotizanţi şi un preşedinte ales), Cooperativa agricola “Apicola Florile Vasluiului” şi un magazin apicol prin care pot achiziţiona echipamente, medicamente şi hrană pentru albine la preţ de producător şi care le oferă şansa de a-şi vinde mierea.

Prin munca lor şi cu sprijinul Fundaţiei World Vision România, donaţia de 500 de stupi de la începutul proiectului a fost înmulţită la 1.100 de stupi în toate cele trei comune vasluiene. În total, apicultorii au produs 20.000 de kg de miere, din care 10.000 de kg de miere au fost vândute la preţul de 15 lei pe kilogram, aducând în comunitate profit de 150.000 de lei. Alte 10.000 de kg de miere au fost folosite pentru consum propriu sau pentru hrana albinelor din stupi. Şapte dintre apicultori au atras 52.500 Euro prin fonduri europene, accesând măsura 141 ,,Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”: 3 apicultori prin PNDR, 4 apicultori prin GAL ,,Movila lui Burcel” Vaslui.

Pentru a creşte numărul de apicultori din comunităţi, 60 de beneficiari au donat la randul lor cate un stup pentru alte 12 familii care vor fi mai departe încurajate şi sprijinte să genereze venituri din apicultură. Zece apicultori au donat cate un stup pentru Centrul Scolar de Educatie Incluziva din Negresti. Specialiştii Asociaţiei Apicole îi vor ajuta pe elevi să deprindă tainele meseriei de apicultor.

Numai prin generaţii de tineri competenţi profesional, activi şi motivaţi, potenţialul agricol şi oportunităţile de dezvoltare ale mediului rural pot fi valorificate. Proiectul Apicol este o dovadă în plus a faptului că Fundaţia World Vision România susţine dezvoltarea abilităților agricole ale tinerilor.

Persoana de contact
Gabriela Grama – Specialist Comunicare şi Relaţii Publice, Tel: 0731 444 611 / E-mail: gabriela_grama@wvi.org

Despre povestile de succes ale apicultorilor s-a vorbit joi 16 octombrie 2014 la evenimentul prin care Fundaţia World Vision România a marcat încheierea celor 3 ani de Proiect Apicol din comunele Dumeşti, Todireşti şi Rafaila, conferinta care s-a tinut la Centrul de Afaceri din Vaslui.

Evenimentul a reunit reprezentanţi ai autorităţior publice locale, fermieri şi apicultori beneficiari ai proiectului care au impartasit audientei din experienta lor, cum au obtinut rezultate, lecţiile invatate precum si planurile de viitor. La eveniment s-a vorbit si despre activitatile intreprinse in alte doua proiecte de dezvoltare economica desfasurate in acelasi judet: “Proiectul Apicol” (Ivăneşti, Poeneşti, Laza) şi Proiectul de creştere a caprelor (Zăpodeni, Bălteni şi Deleşti).

Rezultatele au fost fi povestite de Cipriana, fetita unui apicultor destoinic din Dumesti, intr-un scurt film de prezentare.

De asemenea, doua reprezentante ale Centrului de tineret din Negresti Vaslui, copii implicati in activitati de advocacy pentru problemelor din comunitatea lor, i-au invitat pe cei prezenti sa cumperere de la standul lor posete hartei si banda adeziva. Tinerii strang bani pentru o familie fara casa – mama şi trei copii minori care locuiesc impreuna cu alte 9 persoane într-un poligon ce a aparţinut unei unităţi militare, intr-o cladire improprie. Tinerii se straduiesc sa adune banii cu care familia sa isi poata construi o casa pe locul primit de la primarie.