Ramnicu Valcea, 10 septembrie 2014 | De zece ani, fundatia noastra prin Biroul Zonal Valcea, daruieste copiilor valceni din mediul rural zile minunate de vacanta in tabere. Anul acesta, peste 150 de elevi si liceeni din proiectele noastre, au mers in iulie si august in tabere la munte. Activitatile educativ-recreative la care au participat au rolul de a le largi orizontul imbogatindu-le viata si de a le intari increderea in fortele proprii si viitor.
Cei 45 de bursieri valceni din Programul „Vreau in clasa a IX-a” au fost incantati de activitatile taberei de dezvoltare personala de la Busteni unde pe langa atelierele cu acest specific sau cele de creatie si concursurile desfasurate pe grupe, au vizitat Manastirea Caraiman si au facut drumetii. Ei au avut parte de experiente turistice inedite chiar si pentru noi toti: au urcat cu telecabina la Babele si s-au dat cu tiroliana. “Taberele anuale reusesc intr-un anumit moment sa scoata la suparafata copilul din mine, iar cea din aceasta vara nu a fost diferita din acest punct de vedere. De asemenea timpul petrecut cu colegii mei m-a invatat sa fiu mai grijulie, dar si mai sensibila, iar discutiile purtate cu ei mi-au oferit o perspecitiva diferita asupra mea, pe care sper din tot sufletul sa o pastrez” a declarat Ana Maria, una dintre bursiere.
35 de elevi cu rezultate deosebite la examenul de capacitate au fost recompensati si ei cu o tabara la munte, tot la Busteni unde au facut escalade, s-au dat cu tiroliana, au mers in drumetii si excursii la obiectivele turistice din zona , au pictat pe obiecte traditionale si au participat la concursuri montane.
In tabara de la Varful Omu, au mers in vara aceasta 25 de proaspeti absolventi de liceu, tineri cu vulnerabilitati socio-economice. La ateliere ei au lucrat la proiecte individual sau in echipa, au participat la seri tematice cu muzica si la activitati specifice varstei si s-au intrecut la concursuri montane.
“Prietenia are virtutile unui râu: ocoleşte stanci, se adapteaza la vai si munti, uneori se transforma in lac pana ce adancitura se umple si isi poate urma cursul”. Acesta a fost mesajul final pe care Diana Tigaran de la Scoala Gimnaziala Olanu l-a transmis tuturor copiilor, care au petrecut momente inedite in tabara “DITHEO” de la Bran – Moeciu, judetul Brasov. Aici au mers 20 de reprezentanti ai Consiliului Elevilor de la scoli din mediul rural si 18 copii din 3 trupe de mici artisti din Francesti, Popesti si Vitomiresti, castigatoarele festivalului de teatru pe teme de sanatate. (http://www.worldvision.ro/Presa/2014/pasi-mici-spre-roluri-mari-micii-actori-in-piese-ca-in-viata-a606.html). Copii au vizitat Castelul Bran, Pestera Valea Cetatii, Cetatea Rasnov, s-au distrat la bowling si piscine, iar impreuna cu Clubul Montan local au facut escalada, coborare in rapel pe perete de stanca si s-au dat cu tiroliana. “Cea mai frumoasa experienta pentru copii a fost insa timpul petrecut in Parcul de Aventura din Brasov, unde s-au distrat de minune, intrecandu-si limitele” a declarat Anca Motroc, reprezentantul fundatiei noastre.
In tabara ”Pridvoarele Credintei” de la Manastirea Arnota din Muntii Capatanii (judetul Valcea) au mers de 25 de copii care impreuna cu preotii si un profesor de pictura bisericeasca din Ramnicu Valcea au participat, timp de cinci zile, la o suita de activitati dedicate anului comemorativ euharsitic al Sfintilor Martiri Brancoveni. Atelierele de pictura, origami, de olarit, comunicare prin fotografie si activitatile de cateheza ori voluntariat, dar si serile de poezie crestina si rugaciune au ramas intiparite pentru totdeauna in sufletele copiilor ca amintiri de neuitat.
Copii din Valcea nu au fost singurii care au trait zile de vacanta de neuitat. Au mers in tabere si excursii si alti copii din judetele unde desfasuram proiecte de dezvoltare comunitara. Pentru toti acestia experientele traite le vor largi orizontul imbogatindu-le viata. Ei au trait momente care le dau incredere in fortele proprii si viitor.