Cluj, 30.08.2014 | Pentru a se inspira dintr-un model eficient de asistenta sociala, colegii nostri din proiectul “Inclusiv” au vizitat mai multe centre de incluziune sociala si mutualitati crestine din Belgia. Informatiile vor fi adaptate contextului romanesc si aplicate in cadrul unui proiect pentru 1200 de persoane vulnerabile al caror nivel de calificare va creste pana in 2015 si astfel vor avea mai multe sanse pe piata muncii.
La fundatia World Vision Romania consideram ca bunastarea copiilor este legata de felul in care traiesc si muncesc cei din familia si comunitatea lor. De aceea pentru ca cei mici sa traiasca mai bine si sa aibe sanse la viitor, credem ca adultii din jurul lor trebuie sa asigure conditii de trai satisfacatoare, care sa permita dezvoltarea copilului astfel incat sa duca o viata normala, demna si implinita iar acest lucru este o preocupare importanta pentru noi.
Unul dintre proiectele care adreseaza problematica tinerilor si adultilor cu vulnerabilitati este cel intitulat „Inclusiv – Retea de centre suport pentru integrarea persoanelor vulnerabile pe piata muncii in 6 regiuni din Romania” prin care 1.200 de tineri si adulti vor participa la activitati de calificare sau recalificare astfel incat sa isi mareasca sansele integrarii socio – profesionale.
Activitatile din proiect desfasurate pana in 2015, presupun pe langa cursuri le de formare si organizarea unor centre de incluziune sociala unde sa fie aplicate modele eficiente de integrare. Pentru a gasi o sursa de inspiratie si pentru a vedea pe viu cum functioneaza astfel de centre, reprezentantii Fundatiei World Vision Romania au participat intre 23 si 31 august 2014 la o vizita de studiu in Belgia.
Cu acest prilej, colegii nostri s-au informat referitor la sistemul de servicii sociale si la modul de organizare si functionare a centrelor de incluziune sociala din Belgia in timpul intalnirilor cu reprezentantii serviciilor sociale si vizitand intreprinderi sociale printre care: fabrica AAROVA, cu angajati persoane cu dizabilitati, Asociatia SAPARLIPAPOTE unde se pune accentul pe dezvoltarea comunicarii la copii cu ajutorul voluntarilor de varsta a treia, DE WROETER si Tavenrnei Miroir, Fabrica EnTrAnam unde sunt integrate in munca persoane vulnerabile. De asemenea colegii au vizitat si mutualitatile crestine din Gent, Liege, Namur, Bruxelles, precum si ANMC – LCM. Vizitatorii au fost incantati de gandirea antreprenoriala transmisa, de valorificarea posibilitatilor de afaceri, planurilelor adaptate cu cerintele pietei muncii.
Informatiile vor fi adaptate contextului romanesc si vor fi aplicate in trei centre de incluziune sociala din Cluj, Craiova si Medgidia.
Despre proiectul INCLUSIV
„Inclusiv – Retea de centre suport pentru integrarea persoanelor vulnerabile pe piata muncii in 6 regiuni din Romania” POSDRU/165/6.2/S/142913
Investeşte in oameni!
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane
2007-2013
Axa prioritara 6 „Promovarea incluziunii sociale”
Domeniul major de intervenţie 6.2 „Imbunataţirea accesului şi a participarii grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”
„Inclusiv” este un proiect pentru 1.200 de tineri si adulti cu vulnerabilitati care doresc sa isi creasca nivelul de calificare prin participarea la servicii integrate de consiliere si formare profesionalain in vederea integrarii sau reintegrarii pe o piata a muncii flexibila si incluziva.
Cele 1.200 de persoane apartin categoriilor defavorizate: etnie roma , cu dizabilitati, tineri care au parasit sistemul institutionalizat de protectia copilului, persoane afectate de boli ocupationale, persoane fara adapost, sa iaba minim doi copii, provenind din familie monoparentala.
Proiectul se desfasoara incepand cu aprilie 2014 cu o durata de 18 luni si este implementat de catre Asociatia „Pactul Regional Nord-Vest pentru Ocupare si Incluziune Sociala” in parteneriat cu Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Fundatia World Vision Romania, Fundatia pentru Dezvoltarea Asociatiilor de Ajutor Mutual si Landsbond der Christelijke Mutualiteiten.
In calitate de partener, fundatia World Vision Romania desfasoara activitatile pentru regiunile de Nord-Vest, Sud-Vest, Sud-Est coordonand 3 centre de incluziune sociala in Cluj, Craiova, Medgidia unde se vor organiza 18 din cele 36 de cursuri de calificare pentru meseriile: lucrator in comert, bucatar , ospatar, barman, coafor, electrician constructor.