PROIECTUL “ELEVUL E.D.I” – ORIENTAM LICEENII SPRE UN VIITOR MAI BUN

Ramnicu Valcea, 28 aug. 2014 | COMUNICAT DE PRESA – Am lansat acest proiect pentru 550 de elevi din trei licee ale regiunii Oltenia, care vor participa pana in 2015 la activitati inovative de educatie antreprenoriala. Vom crea 3 centre regionale de consiliere si orientare profesionala si 7 firme de exercitiu unde tineri isi vor exersa abilitatile valorificandu-si mai eficient atuurile personale si resursele astfel incat in viitor sa se integreze mai bine profesional si social.

Elevul E.D.I – Educatie antreprenoriala, Dezvoltare de servicii de consiliere, suport si orientare, Integrare profesionala

POSDRU/161/2.1/G/138381

COMUNICAT DE PRESA

Joi, 28 august, de la ora 10.00, in Ramnicu Valcea, a avut loc conferinta de lansare a proiectului „Elevul E.D.I. – Educaţie Antreprenoriala, Dezvoltare de Servicii de consiliere, suport si orientare, Integrare profesionala”, cofinantat prin Axa 2, DMI2.1 a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Proiectul este implementat de Fundatia World Vision Romania, in parteneriat cu cele trei licee din judetele Valcea, Dolj si Olt: Liceul Tehnologic „Dimitrie Filisanu” din Filiasi – judetul Valcea, Liceul Tehnologic din Vitomiresti – judetul Olt si Colegiul National de Informatica „Matei Basarab” din Ramnicu Valcea.

La eveniment au participat: Connie Lenneberg – Director Regional World Vision International pentru Europa de Este si Orientul Mijlociu, Catalin Andrew Popa – Director Executiv al Fundatiei World Vision Romania (WVR); Corina Popescu – Manager Biroul Zonal Valcea al fundatiei WVR, Ina Rizoaica – Managerul proiectului, Gheorghe Ene – Directorul Liceului Vitomiresti, prof. Diana Cone – reprezentant al Liceului „Dimitrie Filisanu” din Filiasi, Emil Parvulescu – Directorul adjunct al Colegiului “Matei Basarab” din Ramnicu Valcea, Aurora Gherghina – Subprefectul judetului Valcea si nu in ultimul rand o parte din elevi, viitori beneficiari ai proiectului.

In cadrul conferintei au fost prezentate contextul si relevanta proiectului, structura tehnica a acestuia si s-au oferit detalii cu privire la instrumentele si abordarile propuse.

„Proiectul E.D.I este important pentru ca raspunde unor necesitati reale si stringente privind imbunatatirea corelarii dintre formare si cerintele pietei muncii. De asemenea propune o abordare inovativa care va putea fi apoi replicata in alte locatii si in alte interventii, consolidand impactul acestuia asupra tinerilor” a declarat Ina Rizoaica, managerul proiectului.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta dezvoltarea competentelor şi abilitatilor profesionale si sociale ale elevilor pentru ai ajuta sa se integreze social si profesional. Grupul tinta este alcatuit din 550 de elevi, care vor beneficia de consiliere, suport si orientare profesionala, dar si de practica in cadrul firmelor de exercitiu.

Proiectul se desfasoara pe parcursul a 18 luni, pana in noiembrie 2015 si dispune de un buget de aproximativ 2 milioane de lei. Interventia este necesara pentru facilitarea tranzitiei de la scoala la viata activa, astfel incat tinerii sa-si poata valorifica mult mai eficient resursele si atuurile personale.

Activitatile vor consta in consiliere si orientare pentru dezvoltarea personala, profesionala si dezvoltarea competentelor antreprenoriale in cadrul Firmelor de exercitiu ale elevilor participanti la proiect.

Prin proiect ne propunem rezultate concrete si anume: implementarea unui sistem inovativ de servicii de consiliere si orientare profesionala; elaborarea unui ghid al carierei; realizarea studiului „Impactul psiho-social al procesului de tranzitie de la şcoala la piata muncii asupra elevilor”; infiintarea 3 centre regionale de consiliere, suport si orientare profesionala unde 550 de elevi vor beneficia de aceste servicii iar pentru acesti tineri se vor face tot atatea planuri individualizate de dezvoltare si evaluare; organizarea de intalniri cu antreprenori si persoane de cariera; 7 firme de exercitiu functionale unde 180 de elevise vor implica in activitatea lor.

„Este important ca, in perspectiva orientarii elevului catre o profesie sau un grup de profesii, decizia sa nu apartina celui care il consiliaza, ci lui si familiei. Consilierea are un rol pozitiv din mai multe puncte de vedere, putem adauga ca tinerii deprind abilitati de comunicare si relationare, invatand cum se face un CV, cum sa se comporte intr-un grup si cum sa se prezinte la un interviu. In cadrul proiectului, cu ajutorul curriculumu-lui „Firma de exercitiu”, elevii vor folosi toate canalele pentru captarea experientelor, vor avea materiale de studiu, vor participa la sesiuni de grup, isi vor exprima opiniile, vor concepe materiale si vor testa, practic, toate aspectele vietii unei firme. Toti vor experimenta munca in toate departamentele si se va realiza rotatia pe posturi, astfel incat experientele directe sa acopere toata gama de servicii si procese.” a declarat, Mina Popescu, Consilier orientare profesionala in cadrul proiectului.

Dumea Delia, Specialist Comunicare si Relatii Publice World Vision Romania
Email: delia_dumea@wvi.org, Tel: 0741 668 485