PROIECTUL „MADE IN RURAL” VA CALIFICA 1900 DE PERSOANE PENTRU MICI AFACERI RURALE

Bucuresti, 29 mai 2014 – Astazi am lansat proiectul „MADE IN RURAL. Dezvoltare economica rurala prin revitalizarea traditiilor populare si exploatarea potentialului economic non-agricol”. Intre 1 IV 2014 si 31 IX 2015, in judetele Alba, Bistrita-Nasaud, Brasov, Constanta, Cluj, Dolj, Harghita, Ialomita, Iasi, Ilfov, Sibiu, Vaslui si Valcea, aproape 1900 de persoane din mediul rural vor dobandi o calificare sau vor deschide mici afaceri mestesugaresti sau de turism rural.

COMUNICAT DE PRESA
World Vision Romania va ajuta aproape 1900 de oameni sa dobandeasca o calificare sau sa deschida mici afaceri in domeniile mestesugurilor si turismului rural
Fundatia World Vision Romania a lansat astazi, la Clubul Taranului Roman din Bucuresti, proiectul „MADE IN RURAL. Dezvoltare economica rurala prin revitalizarea traditiilor populare si exploatarea potentialului economic non-agricol”. Proiectul este cofinantat din fonduri structurale europene prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Ne-au onorat cu prezenta la eveniment organizatiile partenere in proiect – Asociatia pentru Sprijinirea Dezvoltarii Rurale ASDR Dezmir si Ascendo S.R.L., reprezentanti ai autoritatilor din comunitatile rurale vizate, ai A.J.O.F.M Ilfov si mass-media.

„Scopul demersului nostru este sa reducem dependenta de agricultura de subzistenta a familiilor din mediul rural si sa le sprijinim sa isi diversifice veniturile. Proiectul MADE IN RURAL valorifica potentialul identificat prin desfasurarea in ultimii doi ani a programelor <<Atelierul de mestesuguri>>. Am suplimentat activitatile de formare profesionala cu un curs in domeniul turismului si am adaugat o campanie de constientizare, consiliere si mediere, astfel incat sa ajutam cat mai multi oameni sa isi gaseasca mai usor de lucru.” a declarat Adrian Secal, managerul proiectului. 

Proiectul MADE IN RURAL se desfasoara in perioada 1 aprilie 2014 – 31 septembrie 2015 in judetele Alba, Bistrita-Nasaud, Brasov, Constanta, Cluj, Dolj, Harghita, Ialomita, Iasi, Ilfov, Sibiu, Vaslui si Valcea. Aproape 1900 de persoane din mediul rural vor participa gratuit la sesiuni de informare, constientizare, calificare, consiliere si mediere profesionala. 

Campaniile de informare si consiliere vor debuta in luna iunie 2014 in cele noua judete vizate prin proiect si, in functie de rezultatele procesului de mediere, participantii vor fi inscrisi la cursuri de formare in tesatorie manuala sau lucrator in pensiune turistica.

In partea a doua a proiectului, oamenii instruiti in prima etapa vor putea urma cursuri de competente antreprenoriale si apoi concura intr-un concurs de planuri de afaceri. Cele mai reusite 200 de proiecte create de ei vor fi premiate, astfel incat sa poata fi transformate in realitate. 

In etapa finala a proiectului, vom crea sase ateliere mestesugaresti in care beneficiarii dornici sa inceapa o mica afacere isi vor continua activitatea dispunand gratuit de toate resursele necesare. Sustenabilitatea acestor eforturi va fi asigurata si prin infiintarea unei retele de cooperare si bune practici prin intermediul careia micii intreprinzatori vor putea sa faca schimb de experienta si sa contureze o strategie comuna de dezvoltare. 

Fundatia World Vision Romania desfasoara initiativa „MADE IN RURAL” in cadrul Programului pentru agricultura si dezvoltare economica care promoveaza investitiile in capitalul uman din mediul rural cu scopul dezvoltarii economiei locale competitive, sustenabile pe termen lung si in acord cu valorile si traditiile locale. Prosperitatea familiilor este esentiala pentru bunastarea copiilor, intrucat le ofera acestora sanse egale la educatie si dezvoltare, iar copiii se afla in centrul tuturor programelor noastre.

Contact: Claudia Tokacs – Specialist Comunicare MADE IN RURAL
claudia_tokacs@wvi.org / 0731.444.773


Fundaţia World Vision România este o organizatie crestina cu experienta de peste saptesprezece ani in proiecte rurale axate pe formare profesionala si dezvoltare economica locala prin stimularea antreprenoriatului si asocierii cu scopul de a imbunatati viata copiilor din mediul rural. In 2014, fundatia a finalizat cu succes, cu sprijinul partenerilor mai jos mentionati, programele “Atelierul de Mestesuguri”, de care au beneficiat peste 600 de persoane din Oltenia si Transilvania.

Ascendo S.R.L este furnizor de formare profesionala in peste cincizeci de meserii, autorizat de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Ministerul Educatiei Nationale. A derulat timp de paisprezece ani proiecte de pregatire profesionala pentru circa 10.000 de persoane.

Asociatia pentru Sprijinirea Dezvoltarii Rurale ASDR Dezmir este partener traditional al Fundatiei World Vision Romania in regiunea de Nord – vest. In ultimii ani, asociatia a participat la implementarea a cinci programe cofinantate din fonduri europene, pentru formarea si consilierea profesionala a persoanelor din mediul rural.